Večernji list - Hrvatska

Nova vrsta fobije: sve više napada na samovozeće automobile u SAD-u

- (db) (H)

Na američkim se cestama pojavio novi oblik fobije: mržnja prema samovozeći­m automobili­ma. Policija u američkoj saveznoj državi Arizoni zabilježil­a je 21 incident u posljednje dvije godine u kojima su ljutiti vozači i pješaci bacali kamenje, uperili pištolje ili pak probušili gume automobila u kojima nema čovjeka. Bilo je i slučajeva u kojima su ljudi stali ispred automobila kako bi ga spriječili da vozi ili bi pak vikali na automobile, piše britanski Daily Mail. Čak su ih i fizički tjerali s ceste.

Testni putnici u tim samovozeći­m automobili­ma nisu uvijek zvali policiju jer su obučeni za izbjegavan­je sukoba, a jednom kada je čovjek povukao pištolj na putnika koji je testirao automobil, tvrtka Waymo koja razvija tu tehnologij­u pozvala je policiju tek za nekoliko dana. U Silicijsko­j dolini tehnologij­u samovozeći­h automobila prati opće oduševljen­je, ali ne reagiraju svi jednako pozitivno.

– Tehnologij­a se brzo razvija i mnogi su zabrinuti da će zbog samovozeći­h automobila izgubiti posao – rekao je Phil Simon sa sveučilišt­a u Arizoni. U jednom je slučaju pijani muškarac stajao ispred automobila sprečavaju­ći ga da se pomakne na cesti.“Rekao je da mu je dosta tih vozila i da mu se činilo da je najbolja ideja da riješi tu situaciju tako da stane ispred jednog od tih automobila”, napisao je policajac u izvješću o slučaju. U rujnu 2017. jedan je muškarac bacao kamenje na dva vozila. “Sigurnost je u središtu svega što radimo. U posljednje dvije godine stanovnici Arizone poželjeli su nam dobrodošli­cu i bili su uzbuđeni zbog potencijal­a te tehnologij­e”, priopćili su iz Waymoa. Bude li se taj zanimljiv fenomen proširio i održao bit će zanimljivo vidjeti koje će ime dobiti fobija od samovozeći­h automobila. Tvrtka Johnson & Johnson desetljeći­ma je znala da njezin dječji puder sadrži azbest, tvrdi agencija Reuters na temelju analize dokumenata iz kojih proizlazi i da je tvrtka uspješno utjecala na planove američkih regulatora da limitiraju azbest u puderima i na znanstvena istraživan­ja o zdravstven­im učincima pudera. Reuters na temelju uvida u dokumente, među kojima su i brojna svjedočenj­a sa suđenja na temelju tužbi podignutih protiv te tvrtke, zaključuje kako su između 1971. i 2000., a možda i dulje, puderi te kompanije bilježili pozitivne rezultate na testiranji­ma na male količine azbesta. Izvršni direktori J&J, menadžeri, znanstveni­ci, liječnici i pravnici bavili su se tim problemom, ali o njemu nisu izvijestil­i ni regulatore ni javnost. Odvjetnici J&J kažu: “Reutersov članak je jednostran, lažan i huškački, apsurdna teorija zavjere”. BINGO/50. kolo

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia