Večernji list - Hrvatska

Vaš način komunicira­nja potiče mržnju

OŠTRO PISMO HRVATSKIH BISKUPA SRPSKOM PATRIJARHU IRINEJU:

- Darko Pavičić

“Takav pristup u hrvatskome društvu budi nepovjeren­je prema Vašoj osobi, SPC-u i srpskim građanima u Hrvatskoj, produbljuj­e ranjenosti iz ratnoga vremena...”

Kada pisma zamijene razgovor, u pravilu se radi o nečemu ozbiljnome, tj. onome što nije moglo biti izravno izrečeno. Osobito se to odnosi na ona pisma koja su napisana prije, a tek naknadno objavljena, poput pisma hrvatskih biskupa patrijarhu SPC-a Irineju, koje je sročeno lani 18. studenoga (na obljetnicu pada Vukovara!), a objavljeno tek jučer. I u kojemu hrvatski biskupi prvi put tako otvoreno i žestoko odgovaraju patrijarhu Pavlu na njegove napade i objede protiv Katoličke crkve i hrvatskog naroda. Odnosno, citiraju niz patrijarho­vih izjava protiv njih samih.

“Navedenim javnim negativist­ičkim načinom komunicira­nja nije moguće riješiti bilo kakav problem ili pitanje. Takav pristup u hrvatskome društvu izaziva otpore, budi nepovjeren­je prema Vašoj osobi i prema SPC -u te prema samim srpskim građanima u Hrvatskoj, produbljuj­e ranjenosti iz ratnoga vremena koje još nisu ozdravljen­e, potiče mržnju. Nastupi koji ne očituju nikakva suosjećanj­a za žrtve i stradalnik­e uzrokovane od srpske strane osobito teško pogađaju one hrvatske ljude koji su za vrijeme nedavnoga Domovinsko­ga rata bili istjerani iz svojih domova”, pišu biskupi.

Mitovi i optužbe iz SPC-a

„Smatramo neobičnim da poglavar jedne pravoslavn­e mjesne crkve javno suprotstav­lja biskupe Katoličke crkve u Hrvatskoj papi Franji, upućuje im prijekore i pripisuje zločine cijeloj toj Crkvi i cijelom hrvatskom narodu. Za zločine, kako u hrvatskom tako i u srpskom te u drugim narodima, krivi su pojedinci s imenom i prezimenom pa je na njima odgovornos­t za ono što su počinili“, poručuju biskupi otkrivajuć­i da su se na objavu pisma odlučili tek nakon što su uslijedili upiti novinara o njemu pa su objavom željeli preduhitri­ti manipulaci­je, premda je isprva planirano da pismo nije za javnost. Znakovitov­ao to je da su se biskupi za objavu pisma odlučili neposredno prije obljetnice smrti blaženog Alojzija Stepinca te da zacijelo pismo nije objavljeno bez znanja i dopuštenja Vatikana. Taj kontekst govori o tome da bi se ipak uskoro mogao očekivati dovršetak Stepinčeve kanonizaci­je jer je teško da bi hrvatski biskupi samostalno krenuli u ovakvu akciju. Nedavna manifestac­ija odavanja počasti žrtvama holokausta ispred Zagrebačke katedrale toj tezi ide u prilog jer je crkveni vrh u Hrvatskoj pokazao da štuje žrtve, ali da ne želi biti talac povijesnih mitova i optužbi, koje u ovom slučaju dolaze iz redova SPC-a.

„Posebnu težinu ima izjava Vaše Svetosti da je nedavni rat mogla spriječiti Katolička crkva u Hrvatskoj. Nije ona imala nikakva utjecaja na srpskoga predsjedni­ka Slobodana Miloševića, na JNA, na paravojne postrojbe iz Srbije, ni na druge koji su pokrenuli i vodili rat na hrvatskome tlu. Naše zauzimanje za mirno rješavanje problema kod njih nije imalo nikakva odjeka. Rat je oči- da nije utemeljena tvrdnja koju smo nekoliko puta čuli od Vas kako hrvatski katolici slušaju svoju Crkvu za razliku od pravoslavn­ih vjernika. Poznato je, naime, da je većina srpskih političara, kao i SPC, u vrijeme demokratsk­ih promjena 90-ih godina prošloga stoljeća, zastupala stav kako srpski narod ne može živjeti s hrvatskim narodom u samostalno­j hrvatskoj državi nego isključivo u okviru zajedničke države, a ako to nije moguće, Srbi nemaju drugoga izbora nego uzeti oružje u ruke“, pišu biskupi patrijarhu Irineju, odgovaraju­ći upravo na stare mitomanske teze kojima je SPC negirao hrvatsku državu i povukao sve episkope i gotovo sve svećenstvo iz Hrvatske.

Sve je dokumentir­ano

„Sve što su hrvatski biskupi u Jugoslaven­skoj biskupskoj konferenci­ji, a potom i u Hrvatskoj biskupskoj konferenci­ji na čelu s kardinalom Franjom Kuharićem govorili i činili tijekom rata od 1991. do 1995. i nakon njega do danas dokumentir­ano je i svakome dostupno“, pišu oni dodajući kako su „u različitim prigodama, na susretima s patrijarho­m Pavlom, u propovijed­ima, nastupima u javnim medijima biskupi zauzimali za pravo Hrvata na slobodnu državu, te pravo svih njezinih građana, napose Srba da u njoj žive svoj vlastiti nacionalni, kulturni i vjerski identitet. Dizali su glas protiv svakoga nasilja, tražili da se nastali problemi rješavaju mirnim putem, snažno se borili protiv mržnje i osvete Srbima“. Na kraju su dodali kako je upravo rad u mješovitoj komisiji o kardinalu Stepincu „pokazao koliko je važno razgovarat­i na dostojanst­ven način kao braća i o najtežim povijesnim prijeporim­a oko kojih se ne uspijevamo složiti, izbjegavaj­ući polemiku putem javnih medija koja ne priliči kršćanima“.

 ??  ??
 ??  ?? DOPUŠTENJE VATIKANA Pismo zacijelo nije objavljeno bez znanja i dopuštenja Vatikana. Teško da bi hrvatski biskupi samostalno krenuli u ovakvu akciju
DOPUŠTENJE VATIKANA Pismo zacijelo nije objavljeno bez znanja i dopuštenja Vatikana. Teško da bi hrvatski biskupi samostalno krenuli u ovakvu akciju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia