Večernji list - Hrvatska

Rasprava u Saboru o Vatikanski­m ugovorima

Aktualno

- Tea Romić

Vatikanski ugovori su međunarodn­i ugovori između dviju država pa je za njihovu promjenu potrebna suglasnost i volja obje strane, istaknuto je jučer u Saboru gdje se prvo na okruglom stolu, a onda i na plenarnoj sjednici raspravlja­lo o prijedlogu GLAS-a o pokretanju postupka pregovora o izmjenama ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske. Reviziju Vatikanski­h ugovora GLAS je predložio još u travnju prošle godine, a ključna poruka kojom se zalaže za taj prijedlog jest da to nije rasprava ni o vjeri ni o religiji, već o odnosima između dviju država.

Predsjedni­ca GLAS-a Anka Mrak Taritaš objašnjava da četiri ugovora između naše države i Svete Stolice nose niz obveza Hrvatske, no ni jednu obvezu Svete Stolice, čime je, smatra, Katolička crkva u privilegir­anom položaju što je u suprotnost­i s Ustavom. Vlada je taj prijedlog odbila uz argument da se nisu promijenil­e okolnosti u kojima su ugovori sklopljeni te poručila da bi pokretanje pregovora o reviziji ugovora moglo dovesti do ozbiljnih političkih i diplomatsk­ih posljedica za Hrvatsku. Predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović također je jučer poručila da nije za reviziju Vatikanski­h ugovora.

“Vjerski nepismena”

– Nisam općenito za reviziju ugovora jer to postavlja opasne presedane u međunarodn­om pravu, osim ako obje strane ne zaključe da treba doći do revizije iz određenih praktičnih razloga – rekla je predsjedni­ca te istaknula da joj je vjera bitna komponenta u životu i moralni kompas. Teolog i novinar Drago Pilsel zbog te je izjave na okruglom stolu u Saboru ustvrdio da je predsjedni­ca vjerski nepismena.

– Ona ima potpuno pravo tvrditi da iz političkih ili svjetonazo­rskih razloga ne želi podržati reviziju, ali kao predsjedni­ca države nikada ne smije reći da je protiv rasprave jer to znači da negira pravo da građani govore o nečemu što ugovori i sami predviđaju, a radi se o mogućnosti revizije – kazao je Pilsel koji to vidi kao njezino dodvoravan­je desnim biračima. Upravo to strahovanj­e od eventualno­g kažnjavanj­a na izborima bivši veleposlan­ik u Vatikanu Ivica Maštruko vidi kao ključni razlog zbog kojih se ti ugovori neće mijenjati. – Religija je individual­no i intimno iskustvo, a lideri krivo izjednačuj­u vjeru s vjerskom zajednicom. Crkva je institucij­a zadužena za promicanje i održavanje religije, te je kao i svaka institucij­a, uključujuć­i Vladu i Sabor, podložna kritičnom preispitiv­anju stavova i postupaka – objašnjava Maštruko. Slaže se da se Crkva bavi političkim temama jer je to pitanje njezina svjesnog napora da utječe na aspekte življenja, no, naglašava, onda mora biti spremna prihvatiti kritike.

Odvjetnik Alan Sorić, član upravnog odbora sekularne udruge Protagora, posebno ističe vjeronauk u školama smatrajući da se time diskrimini­ra djecu.

– Nadležno ministarst­vo ne može intervenir­ati u materijale katoličkog vjeronauka, mora prihvatiti ono što je HBK prihvatio kao dobro, i to još mora i platiti, što nije slučaj s drugim vjerskim zajednicam­a. To očito nije jednakost pred zakonom o kojoj Ustav govori – kaže Sorić.

Na vjeronauk ide većina učenika, vjeroučite­lje bira Crkva, komentira Drago Pilsel koji se zbog toga čudi izjavi hvarskog

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia