Večernji list - Hrvatska

Sada možete izmjeriti koliko vam je tijelo staro

HRVATSKOG LABORATORI­JA GENOS OTKRIVA OBJEKTIVNO OPĆE STANJE ORGANIZMA TAKO DA MJERI GLIKOZILAC­IJU IMUNOGLOBU­LINA

- (Stela Lechpammer)

Zašto se neka mlada osoba osjeća umorno kao da joj je više od pedeset, dok s druge strane umirovljen­ik koji je zagazio već u sedmo desetljeća života za sebe kaže da se i dalje osjeća kao “dečko”? Odgovor na to pitanje leži u činjenici da kronološka dob čovjeka nije jednaka njegovoj biološkoj dobi koja se zapravo odnosi na opće stanje organizma. Koliko je tijelo “staro” važan je pokazatelj rizika od različitih bolesti i zato znanstveni­ci već desetljeći­ma traže efikasan način kako izmjeriti biološku starost. A to je konačno pošlo za rukom hrvatskoj tvrtki Genos, vodećem laboratori­ju u svijetu za visokoprot­očnu analizu glikana.

– Posljednji­h se godina na svjetskoj razini promoviral­o nekoliko testova koji su navodno mogli izmjeriti biološku dob, a ima i popularnih strojeva za to koji se nalaze, primjerice, u teretanama, no ni jedni od tih rezultata nisu pouzdani. S druge strane, mi smo osmislili GlycanAge test koji otkriva objektivno izmjereno opće stanje organizma tako da mjeri glikozilac­iju imunoglobu­lina – objasnio je predsjedni­k uprave Genosa prof. dr. sc. Gordan Lauc na jučerašnje­m predstavlj­anju GlycanAge testa.

Glikani su složene ugljikohid­ratne molekule te jedna od četiri glavne komponente svake stanice, a njihova analiza najbolji je indikator nezdravog života. Uz to, može poslužiti kao rano upozorenje za razvoj većeg broja bolesti. Tako su, primjerice, loši rezultati GlycanAge testa “alarm” za pojavu kardiovask­ularnih bolesti, a mogu nagovijest­iti i pojavu reumatoidn­og artritisa čak deset godina unaprijed.

Genos je istraživan­ja na razvoju GlycanAge testa radio više od deset godina, a u tom je periodu testirano više od 60 tisuća osoba, od čega 5000 iz Hrvatske. Istraživan­ja su dijelom financiran­a i iz strukturni­h projekata Europske unije, a ukupni troškovi bili su gotovo 10 milijuna eura.

– Hrvati su imali nešto lošije rezultate od prosjeka, a jedan od razloga zbog kojeg do sada nismo omogućili široko korištenje testa jest zato što osobe koje su ostvarile loše rezultate nismo imali kome uputiti na obradu i savjetovan­je – objasnio je prof. dr. sc. Gordan Lauc te dodao da je prekretnic­a suradnja sa Specijalno­m bolnicom Sv. Katarina čiji će liječnici u budućnosti biti na raspolagan­ju svima koji pristupe testu.

– Personaliz­irana medicina predstavlj­a put u 22. stoljeće, a ovo je upravo takav projekt i raduje me što ćemo pomoći svima koji budu imali loše rezultate testa te se u isto vrijeme nadam da će što manje ljudi našu pomoć trebati – objasnio je prof. dr. sc. Dragan Primorac, predsjedni­k Upravnog vijeća Specijalne bolnice Sv. Katarina.

 ??  ?? GENOS je istraživan­ja na razvoju GlycanAge testa radio više od deset godina
GENOS je istraživan­ja na razvoju GlycanAge testa radio više od deset godina

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia