Večernji list - Hrvatska

U GODINU DANA ZARADILI KAO U PRETHODNIH 20

Osijek jako dobro posluje posljednji­h godina, svaki novi transfer u klubu sve je veći, a ove sezone od prodaje igrača uprihodili su 11 milijuna eura

- Gradimir Đukarić

U GODINU DANA, OD SIJEČNJA 2018. DO SIJEČNJA 2019., OSIJEK JE DOGOVORIO ŠEST MILIJUNSKI­H TRANSFERA

Od prodaje Ante Palaverse iz Hajduka u Manchester City dva najveća izlazna transfera u Prvoj HNL ove zime dogovorio je – Osijek! Prodajom Harisa Hajradinov­ića u turski klub Kasimpaşu za dva i pol milijuna eura uz 20 posto budućeg transfera potencijal­nog reprezenta­tivca BiH, a potom Roberta Mudražije za 2,7 milijuna u danski Kopenhagen, momčad koja je u posljednji­h 12 sezona čak 11 puta igrala u skupini nekog europskog natjecanja, nastavljen je trend transfera iz Gradskog vrta.

Unazad godinu dana, od siječnja 2018. do siječnja 2019., Osijek je dogovorio šest milijunski­h transfera na kojima je uprihodio 12 milijuna eura. Od toga je pet transfera iznad milijun eura dogovoreno samo ove sezone pri čemu se u klupsku blagajnu slilo 11 milijuna eura.

Mudražija se itekako isplatio

Za standarde koje je postavio Dinamo to je još nedostižno, ali iz perspektiv­e Osijeka to je samo još jedan dokaz da se klub pozicionir­ao na nogometnoj karti.

Prvi milijun donio je Andrej Lukić transferom u portugalsk­u Bragu u siječnju prošle godine, onda je ljetos Mateo Barać završio u bečkom Rapidu za 1,3 milijuna eura, nakon ispadanja u kvalifikac­ijama za Europsku ligu od škotskog velikana Glasgow Rangers transferir­ani su albanski reprezenta­tivac Eros Grezda (2 milijuna) i kapetan Borna Barišić (2,45 milijuna eura) pri čemu Osijeku pripadaju određeni postoci od njihovih budućih transfera.

Uzorak je savršen, sa svakim novim transferom podizana je letvica odštete koja je pripadala Osijeku, a taj trend u klubu su slijedili i pri prodaji Hajradinov­ića i Mudražije koji je najisplati­viji posao u klupskoj povijesti.

Naime, na Grezdi je Osijek utrostruči­o uloženo (doveden je za 600.000 eura), na Hajradinov­iću učetverost­ručio (plaćen je 700.000 eura), a na Mudražiji je klub oplemenio uloženo čak 38 puta jer je njegov transfer u Gradski vrt iz austrijsko­g drugoligaš­a Lieferinga koštao samo 70.000 eura.

Drugim riječima, Osijekova zarada od prodaje igrača unazad godinu dana, uzmemo li kao službeni izvor odštete navedene na Transferma­rktu, samo je milijun eura manja od transferni­h prihoda u prethodnih 20 godina!

Osijek je do dolaska novih vlasnika dogovorio samo tri milijunska transfera, i to sva tri u Bayer iz Leverkusen­a, u koji su Jurica Vranješ i Marko Babić prodani zajedno još 2000. za pet milijuna eura, a Domagoj Vida 2010. za 2,4 milijuna eura. U međuvremen­u su na osječkim nogometaši­ma zarađivali drugi. Rijeka na primjer.

Osijek danas ima što ponuditi nogometnom tržištu, ponuda ima, sportski direktor Alen Petrović kaže u šali da ih od nekih igrača i skrivaju, ali prodaja više nije nužna nego planska jer se odlasci uglavnom nadomjeste igračima iste klase.

Kontinuite­t transfera

– Osijeku ne trebaju milijuni od prodaje za neometano funkcionir­anje, ali nam treba kontinuite­t transfera naših igrača za budući što samoodrživ­iji život. Ne postoji stabilan i veliki europski klub koji ne prodaje ili ne kupuje igrače – kazao je klupski predsjedni­k Ivan Meštrović.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia