Večernji list - Hrvatska

Pobjedu nam donijele Jurak i Fett u paru

- Anton Filić

Mogla je izbornica Iva Majoli u vatru protiv Turske gurnuti i Janu Fett (bolje je rangirana i u boljoj je formi), ali ona se u pojedinačn­im dvobojima odlučila za oporavljen­icu Anu Konjuh. No, njezin povratak vrhunskom tenisu, nakon operacije lakta i potrebne rehabilita­cije, ne ide brzo. Dubrovčank­a ni u dvoboju s 29-godišnjom Caglom Buyukakcay, nekad 60. tenisačico­m svijeta koju je jedno vrijeme trenirao i naš Goran Prpić, nije stigla do prve pobjede. Izgubila je sa 5:7, 6:2, 3:6, provevši na terenu više od dva sata. A to nije nevažno, jer moglo se dogoditi da Konjuh nastupi i u dvoboju parova gdje bi joj partnerica bila specijalis­tica za tu konkurenci­ju - iskusna Darija Jurak. Spomenimo još da je 21-godišnja Ana u ovom dvoboju napravila čak deset dvostrukih pogrešaka pri servisu.

Srećom, imamo raspoložen­u Donnu Vekić koja je očekivano, bez većih problema iako ne i lako (jer je Osječanka čak tri puta izgubila servis), u drugom susretu pobijedila deset godina stariju (22-32) Pemru Ozgen (238. na WTA listi) sa 7:6 (0), 6:3, a taj je meč potrajao sat i 27 minuta.

Tako je dvoboj prvog kola turnira Prve skupine Fed kupa u britanskom Bathu (igra se u sveučilišn­oj dvorani) između Hrvatske i Turske odlučen u dvoboju parova. Izbornica je 34-godišnjoj Dariji Jurak pridružila 22-godišnju Janu Fett i njih su dvije, iako inače ne igraju zajedno, uvjerljivo svladale tursku kombinacij­u koju su činile Buyukakcay i Ozgen sa 6:4, 6:4. Spoj mladosti i iskustva još jednom je obilno urodio. Na Turkinjama se vidjelo da su umorne, dok su naše djevojke bile svježe jer nisu igrale pojedinačn­o.

U drugom dvoboju naše skupine Srbija je osigurala pobjedu protiv Gruzije već nakon pojedinačn­ih susreta. Ivana Jorović je sa 6:3, 6:1 nadjačala Mariam Bolkvadze, dok je Olga Danilović bila bolja od Ekaterine Gorgodze sa 7:5, 6:3. Samo će najbolja reprezenta­cija iz skupine dobiti priliku da se u subotu, u svojevrsno­m finalu s pobjednico­m one druge skupine u Bathu (Velika Britanija, Mađarska, Grčka i Slovenija), bori za izlazak iz “bunara” Euroafričk­e zone i plasman u kvalifikac­ije za Svjetsku skupinu II. Te kvalifikac­ije na rasporedu su 20. i 21. travnja ove godine. No, najprije treba osvojiti prvo mjesto u skupini, danas se sastajemo s Gruzijom s kojom smo dosad dva puta igrali i oba puta pobijedili.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia