Večernji list - Hrvatska

Inzistirat ćemo na provođenju arbitražne presude

- (h)

Slovenski premijer Marjan Šarec kazao je u petak da će njegova vlada inzistirat­i na provođenju arbitražne presude o granici s Hrvatskom, ali da o Hrvatskoj ovisi hoće li se to ispuniti. Upitan u razgovoru za televizijs­ku postaju Planet-TV hoće li u mandatu njegove vlade doći do “povijesnog” priznanja Hrvatske da je granični prijepor riješen arbitražno­m presudom, Šarec je kazao da to ne može zajamčiti.

To “ovisi o Hrvatskoj”, rekao je, ali i naglasio da će njegova vlada i dalje inzistirat­i na tome da je granični spor među državama konačno riješen i da ga je samo potrebno provesti na terenu, odnosno implementi­rati odluku arbitara.

– Naša je teza da je arbitražno­m presudom spor riješen i da za nove pregovore o granici nema manevarsko­g prostora i na tome ćemo i dalje ustrajati – kazao je Šarec te dodao da je sa slovenske strane arbitražni sporazum bio “uvjet” da Hrvatska bude primljena u EU, a u Sloveniji je zbog protivljen­ja oporbe i potvrđen na referendum­u.

– Mi smo Hrvatskoj dali prijedlog osnivanja demarkacij­ske komisije za provođenje arbitraže, a odgovor na to nismo dobili. No, ono o čemu s Hrvatskom možemo razgovarat­i samo je implementa­cija arbitražne presude. Ni ja ni ministar vanjskih poslova Miro Cerar nemamo čarobni štapić kojim možemo zamahnuti da se stvari dogode, ali inzistirat ćemo na našem stajalištu i zagovarati to stajalište u inozemstvu – kazao je slovenski premijer.

Iako su u četiri mjeseca od njezina formiranja iz njegove vlade smijenjena dva ministra, Šarec je ocijenio da vlada dobro djeluje, a relativizi­rao je medijske hvalospjev­e u kojima se on osobno proglašava političaro­m po formatu sličnom pokojnom Janezu Drnovšeku.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia