Večernji list - Hrvatska

OŠTAR ODGOVOR SPC-a

- Branimir Bradarić

Pismo Hrvatske biskupske konferenci­je upućeno potkraj prošle godine na adresu Srpske pravoslavn­e crkve i patrijarha Irineja, a objavljeno u javnosti tek prije četiri dana, i prve reakcije SPC-a na njega još su jednom pokazali koliko su veliki prijepori između dviju crkvi. Glasnogovo­rnik SPC-a episkop bački Irinej u odgovoru za Večernji list jučer je najavio da će se u dogledno vrijeme o pismu HBK oglasiti Sveti arhijerejs­ki sinod SPC-a. Naveo je da je Sinod pismo HBK dobio u formi službenog akta jedne institucij­e, ali i uoči početka velikih praznika u SPC-u te da stoga dosad nije bilo moguće, a ni potrebno, hitno odgovoriti na njega. U SPC-u dodaju da treba imati u vidu i činjenicu da se takvi službeni dopisi pripremaju mjesecima te da se i odgovor na njih mora pripremiti pažljivo i uz prikupljan­je neophodnog materijala.

“Gdje žive Srbi, to je Srbija”

“Episkop bački se nikada nije bavio hrvatskim biskupima pojedinačn­o niti HBK-om u cjelini ili nekim drugim biskupima u Srbiji, osim kada je bio prisiljen da u službi glasnogovo­rnika SPC-a odgovara na napade nemalog broja biskupa iz Hrvatske. Uostalom, neka ista gospoda dokažu i pokažu da nema ustaški nastrojeni­h biskupa u HBK! Sudeći prema njihovim izjavama u hrvatskoj javnosti, lako se može zaključiti da oni nisu manjina u sklopu svoje Crkve u Hrvatskoj”, stoji u oštrom odgovoru episkopa Irineja.

Dodao je i da smatra “civilizaci­jski neprihvatl­jivim praksu da se službena prepiska iznosi u javnost, ali kako je HBK odlučio postupiti drukčije, i odgovor Svetoga sinoda bit će javni, tako da će mediji imati mogućnost objaviti i odgovor SPC-a na nedolične insinuacij­e i klevete gospode hrvatskih biskupa”. U odgovoru episkopa Irineja ne navodi se kada bi se mogao održati Sveti arhijerejs­ki sinod SPC-a, ali se, prema nekim Patrijarh Irinej (89) ustoličen je 2010. godine te je tako postao 45. poglavar SPC-a. Na obljetnicu Milanskog edikta zalagao se za dolazak pape Franje u Niš, ali je na Svetom sinodu preglasan. Od prvoga dana oštro se protivi kanonizaci­ji Alojzija Stepinca kojega neslužbeni­m informacij­ama, spominje 19. veljače.

Podsjećamo da je HBK još 18. studenoga prošle godine uputio opširno pismo SPC-u u kojem ukazuje na niz spornih izjava vrha SPC-a predvođeni­h patrijarho­m Irinejom. Spomenut je rad mješovite komisije o Alojziju Stepincu, ali i poruke je nazvao “ustaškim vikarom”. Zalažući se protiv njegove kanonizaci­je, u dva je navrata pisao i papi Franji. Govoreći o stradanju Srba tijekom 2. svjetskog rata, rekao je da je Hrvatska jedina imala logore za djecu te da je u njima ubijeno više od 50.000 djece.

 ??  ?? Episkop bački se nikada nije bavio hrvatskim biskupima pojedinačn­o niti HBK-om u cjelini, kaže Irinej
Episkop bački se nikada nije bavio hrvatskim biskupima pojedinačn­o niti HBK-om u cjelini, kaže Irinej
 ??  ?? ČEKALI TRI MJESECA HBK je još 18. studenoga 2018. uputio opširno pismo SPC-u u kojem ukazuje na niz spornih izjava vrha SPC-a
ČEKALI TRI MJESECA HBK je još 18. studenoga 2018. uputio opširno pismo SPC-u u kojem ukazuje na niz spornih izjava vrha SPC-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia