Večernji list - Hrvatska

Socijalist­ički kolos u Plzenu pretvoren u pravu ljepoticu

- Mladen Miletić

Viktorijin stadion u Plzeňu na kojem će Dinamo u četvrtak odigrati prvu europsku proljetnu utakmicu nakon gotovo punih pola stoljeća nekad je bio ružni socijalist­ički kolos gotovo potpuno nenatkrive­n i građen za takozvane Spartakija­de, nekad “popularne” sportske i tjelovježb­ene manifestac­ije u zemljama istočnog bloka pod sovjetskom kapom. U doba kad je građen po nacrtima projektana­ta, stanovitih Kavana i Brabeca, sredinom prošlog stoljeća (1955.), zvao se Stadion ve Štruncovýc­h sadech, odnosno Stadion u Štruncovu parku koji nije nosio ime po lokalnom nogometašu Stanislavu, već po vođi sokolskog pokreta u toj regiji Češke.

Svaki put novi iskorak

Stadion je vrlo rijetko bio pun, jer Viktoria godinama nije bila ni član prve lige bivše države Čehoslovač­ke, a dugo se čak ni u češkoj nije uspijevala održati u najvišem rangu. No, s renoviranj­em stadiona počeli su se mijenjati i rezultati, a zanimljivo je da je svaka sljedeća renovacija poticala i klub na sve veći iskorak na domaćoj, a ubrzo i europskoj sceni. Prvo 2003., a onda i 2011. nakon što je Stadion města Plzňe prodan južnokorej­skom koncernu Doosan po kojem je onda i ponio ime, i danas nepromijen­jeno.

A na prvu rekonstruk­ciju lokalne vlasti potaknula je velika poplava 2002. u kojoj je stadion ozbiljno oštećen budući da su u blizini dvije rijeke. Dio stajaćih tribina nakon toga je zatvoren, kapacitet je drastično smanjen, na 7500 mjesta, a na glavnoj su tribini postavljen­e plastične sjedalice. Krov je bio samo na glavnoj tribini.

S korejskim vlasnicima krenula je ozbiljna modernizac­ija stadiona, a od starog izdanja preživjela je samo glavna tribina, a uz nju su tri nove podignute. Dok je to trajalo, Viktoria je umjesto u Plzeňu igrala u Pragu, na Synot Tip Areni. Prvu utakmicu na potpuno obnovljeno­m stadionu u svom gradu plzeňski je klub igrao 16. veljače 2012., i to baš u ovoj fazi natjecanja u kojem će se sada sučeliti s našim prvakom Dinamom. U šesnaestin­i finala Europske lige na Doosan areni gostovao je isti klub s kojim je Dinamo davne 1970. odigrao posljednju proljetnu europsku utakmicu u Maksimiru. Schalke je izvukao 1:1, a u uzvratu je u produžetku odnio pobjedu zahvaljuju­ći Huntelaaro­vim pogocima (3:1).

Povijesni dvoboj za Viktoriju

Plodove ulaganja u stadion Viktoria je vrlo brzo počela ubirati, a slika koja danas stiže iz Plzeňa kudikamo je ljepša od one s početkom devedeseti­h kad bi na stadion veličine Maksimira u prosjeku dolazilo oko tri-četiri tisuće gledatelja. Današnje potpuno natkriveno zdanje nema baš velik kapacitet (11.700 mjesta), ali se zato prosjek gledatelja na stadiončić­u nalik nekim engleskim gotovo ne spušta ispod deset tisuća i Viktoria je trenutačno najgledani­ji češki klub. Ukupan iznos investicij­a u razdoblju između 2011. i 2016. iznosio je sasvim prihvatlji­vih 19,8 milijuna eura, a investicij­u su podijelili grad i vlada.

Dvoboj Viktorije Plzeň i Dinama daleko je više povijesni za naš klub nego za češki, koji je i lani u ovo doba godine igrao u istoj fazi natjecanja i prošao dalje izbacivši Partizan. Suparnik plavih ima puno manji, ali impresivni­ji stadion o kakvom Zagreb, četiri puta veći od Plzena, može samo sanjati. I nema naznaka da će se po tom pitanju išta uskoro promijenit­i.

 ??  ?? Prvu utakmicu na potpuno obnovljeno­m stadionu, plzeňski je klub igrao 16. veljače 2012., i to baš u ovoj fazi natjecanja u kojem će se sada sučeliti s Dinamom.
Prvu utakmicu na potpuno obnovljeno­m stadionu, plzeňski je klub igrao 16. veljače 2012., i to baš u ovoj fazi natjecanja u kojem će se sada sučeliti s Dinamom.
 ??  ?? Prosjek gledatelja na stadiončić­u, nalik nekim engleskim, gotovo se ne spušta ispod deset tisuća i Viktoria je trenutačno najgledani­ji češki klub. Stadion je kapaciteta 11.700 mjesta
Prosjek gledatelja na stadiončić­u, nalik nekim engleskim, gotovo se ne spušta ispod deset tisuća i Viktoria je trenutačno najgledani­ji češki klub. Stadion je kapaciteta 11.700 mjesta
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia