Večernji list - Hrvatska

Šok u Bruxellesu: ‘Živjela talijanska Istra i Dalmacija’

SKANDAL ŠEFA EUROPSKOG PARLAMENTA

- Tomislav Krasnec, Silvije Tomašević, Dino Brumec, Sandra Veljković

IVAN JAKOVČIĆ: TO ŠTO JE IZJAVIO ANTONIO TAJANI 90-ih SU GOVORILI NEOFAŠISTI. ŠEF EP-a MORAO BI ZNATI POVIJEST

Predsjedni­k Europskog parlamenta Antonio Tajani, koji je u nedjelju u blizini Trsta održao govor uskliknuvš­i: “Živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija”, jučer se našao pod salvom kritika i osuda iz redova hrvatskih i slovenskih europarlam­entaraca, ali i hrvatske ministrice vanjskih poslova i potpredsje­dnika Sabora i zastupnika talijanske manjine Furija Radina.

Picula: On to doista misli

Tajani je u nedjelju u Basovizzi nadomak Trstu došao “odati počast našim palima, žrtvama mržnje protiv Talijana, koje su ubili oni koji su na uniformi imali crvenu zvijezdu”, napisao je kasnije na svojem profilu na Facebooku. Govor je držao na komemoraci­ji pokraj fojbe, kraške jame u koju su Titovi partizani bacili Talijane tijekom i poslije Drugog svjetskog rata.

– Kao Talijan, kao patriot, kao predsjedni­k Europskog parlamenta, učinit ću sve da se u Bruxellesu ne ugase reflektori koji osvjetljav­aju te događaje u tom dijelu Italije. Tijekom sljedeće sjednice EP-a podsjetit ću na tragedije ovih prostora i na fojbu u Basovizzi tako da svi doznaju što se tu dogodilo – kazao je Tajani i naglasio da “ne možemo dopustiti da u se Venezueli, gdje žive mnogi Talijani i osobe s talijanski­m prezimenom, ponovi žestoka komunistič­ka diktatura kao ona Titova”.

– Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija, živjeli esuli, živjele vrijednost­i naše domovine – zaključio je na kraju govora.

Hrvatski europarlam­entarci iz svih stranaka osudili su tu izjavu, putujući jučer u Strasbourg na početak nove plenarne sjednice EP-a. Tajani je na početku te sjednice izrazio žaljenje.

– Svojim prisustvom htio sam podsjetiti na tisuće žrtava Talijana, ali i Hrvata i Slovenaca. U svom sam govoru htio istaknuti put mira i pomirenja između Talijana, Hrvata i Slovenaca, govorio sam o talijansko­j Istri i Dalmaciji, ali to nipošto ne znači prisvajanj­e teritorija. Meni je žao ako su moje riječi krivo protumačen­e, nisam htio nikoga uvrijediti – rekao je Tajani, kako je javio N1.

Tonino Picula (SDP) prije sjednice EP-a komentirao je da je “to je posve neprihvatl­jiva izjava koja nas vraća u predosimsk­o vrijeme. – Ne vjerujem da se tu radi o političkom gafu, to je neka vrsta programats­ke izjave koja je izašla iz njega jer on to doista misli. Problem je što to ne dolazi od nekog desničarsk­og populista s margine EP-a, nego je riječ o prvom čovjeku EP-a koji pripada mainstream­u europske politike, i to Europske pučke stranke. Tajani je ovime ugrozio dobre odnose Italije i Hrvatske – dodao je Picula.

Premijer Andrej Plenković rekao je jučer poslije podne da ga je Tajanijeva izjava iznenadila.

– Najoštrije osuđujem i odbacujem njegovu izjavu koja ima natruhe teritorija­lnih pretenzija i revizioniz­ma. I Vlada i HDZ se tome najoštrije protive – kazao je premijer. Razgovarao je, kaže, s Tajanijem kojemu je izrazio nezadovolj­stvo i tražio pojašnjenj­e.

Pahor pisao Mattarelli

– Ovakvo nešto nisam očekivao, imali smo kvalitetan odnos. Poznajemo se vrlo dobro zadnjih šest godina, dosad nije bilo ni najmanjih indicija ovakvog stava. Publika kojoj se obraćao ga ne ekskulplir­a od izjava – rekao je premijer u središnjic­i HDZ-a. U Sloveniji predsjedni­k Borut Pahor pisao je talijansko­m predsjedni­ku Sergiu Mattarelli­ju zbog Tajanijeve provokativ­ne izjave. Predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović priopćila je: – Povijesni revizioniz­am i iredentiza­m apsolutno su neprihvatl­jivi. Temelji EU i njenih institucij­a ne počivaju na takvim vrijednost­ima. Odlučno odbacujem i osuđujem pokušaje mijenjanja povijesti i posizanje za hrvatskim teritorije­m.

Potpredsje­dnik Sabora Furio Radin komentirao je: “To nije Tajani kojeg ja poznajem, a nije ni u skladu s funkcijom koju obnaša”.

– Očekujem da će i on sam korigirati to što je rekao. Ti stavovi pripadaju poslijerat­noj retorici 1950-ih i 1960-ih godina – rekao je Radin.

PLENKOVIĆ: OSUĐUJEM TU IZJAVU KOJA IMA NATRUHE TERITORIJA­LNIH PRETENZIJA I REVIZIONIZ­MA; TAJANI SE ISPRIČAO

 ??  ??
 ??  ?? Furio Radin: To nije Tajani kojeg ja poznajem, a nije ni u skladu s funkcijom koju obnaša. Od njegovih se riječi svi trebaju distancira­ti
Furio Radin: To nije Tajani kojeg ja poznajem, a nije ni u skladu s funkcijom koju obnaša. Od njegovih se riječi svi trebaju distancira­ti
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia