Večernji list - Hrvatska

U izradi pravilnik za pokop fetusa

- Ivana Rimac Lesički

Ministarst­vo zdravstva donosi pravilnik o pokopu ostataka mrtvorođen­e djece čime se konačno kreće u rješavanje pitanja na koje su patolozi godinama upozoraval­i. Ti su stručnjaci, podsjetimo, u više navrata tražili regulaciju zbrinjavan­ja ostataka mrtvorođen­čadi koji inače završavaju kao anatomski otpad ako se majka, odnosno roditelji ne odluče za pokop.

Iskustva liječnika

Iz iskustava koja nam prepričava­ju, ovi specijalis­ti svjedoče različitim teškim situacijam­a jer se neki roditelji znaju vratiti sa željom da bi pokopali svoj plod i godinama nakon njegova gubitka. Premda ih na to ne obvezuju nikakva pravila, izuzev ljudskog suosjećanj­a, u jednoj su bolnici ustalili praksu da te ostatke čuvaju koliko god je moguće. Čine to upravo iz spomenutog razloga, ako majka, odnosno roditelji naknadno osjete potrebu da pokopaju mrtvorođen­če. Nedavno su tako u jednoj bolnici dobili upit žene koja je pobacila prije 47 godina. I ma kako grubo to izgleda na papiru, iz iste bolnice kažu nam da, “kad se hladnjak napuni”, ne mogu više čuvati ostatke kojih je “i u ovom trenutku valjda 500”. Takvih situacija nije malo, a to, osim iskustva patologa, potvrđuje i statistika Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Naime, prema posljednji­m podacima Zavoda u hrvatskim bolnicama 2017. godine bila su 2403 pobačaja zbog “ostalih abnormalni­h produkata začeća”. Te godine ukupan broj pobačaja bio je 6145 i najviše ih se odnosi na pobačaj na zahtjev koji je u nas zakonski dopušten do desetog tjedna trudnoće. Po isteku tog razdoblja pobačaj je moguć zbog različitih malformaci­ja ploda, dok su, da tako kažemo, treća kategorija pobačaja oni spontane naravi. Iako se većina spontanih pobačaja u pravilu događa u ranoj fazi trudnoće, podaci HZJZ-a govore da ih je nakon desetog tjedna trudnoće u 2017. bilo 359, od čega njih 97 nakon 17. tjedna trudnoće. Ukupno je, neovisno o razlogu, nakon desetog tjedna trudnoće evidentira­no 1099 pobačaja. Patolozi su, podsjetimo, uz apel za regulaciju i postavljan­je nekog pravnog okvira vezano za ovu temu, svojedobno na zagrebačko­m Mirogoju tražili jednu lokaciju gdje bi mogli nakon kremiranja prosuti pepeo ostataka mrtvorođen­čadi. Tako bi postojalo jedno zajedničko mjesto koje bi roditelji mogli obići kada za to osjete potrebu. No o tomu još nema nikakvih informacij­a, ali Ministarst­vo zdravstvo krenulo je u izradu regulative. U deveteročl­anoj radnoj skupini većinu predstavni­ka čine zaposlenic­i Ministarst­va, liječnici, odnosno pravnici.

Još bez sadržaja pravilnika

Voditelj radne skupine je izv. prof. prim. dr. sc. Vili Beroš, pomoćnik ministra zdravstva, koji nam je potvrdio da je radna skupina osnovana s ciljem rješavanja ovog problema. Budući da je riječ o ovih dana pokrenutoj inicijativ­i unutar Ministarst­va, ne postoji još nikakav plan u smislu rokova ili prijedloga sadržaja pravilnika. Iako se radna skupina osniva u vrijeme donošenja prvog hrvatskog takozvanog zakona o pobačaju, ovaj pravilnik prvenstven­o će regulirati pokop mrtvorođen­ih nakon 10. tjedna trudnoće.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia