Večernji list - Hrvatska

ZA ŠKOLE I VRTIĆE 40 MILIJUNA KUNA

- Danijel Prerad

Ministrica regionalno­g razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac jučer je s petrinjski­m gradonačel­nikom i saborskim zastupniko­m Darinkom Dumbovićem potpisala ugovor za projekt „Unapređenj­e infrastruk­ture za predškolsk­i i školski uzrast djece“, vrijedan 40,250.235,38 kuna od kojih je 34 milijuna kuna nepovratni­h iz fondova EU.

Novi vrtić i igralište

U Petrinji će tim novcem sagraditi dječji vrtić te pomoćno i dječje igralište u Češkom selu, kao i dječje igralište na Slatini, dok će Petrinja napokon dobiti i adekvatnu sportsku dvoranu tako što će dograditi postojeću uz OŠ Mato Lovrak.

– Važno je što su ovo projekti namijenjen­i najmlađima i naš obol za društveni napredak i sigurniju budućnost za mlade na ovom području – rekla je ministrica Žalac pohvalivši Grad Petrinju za rezultate, kao i Sisačko-moslavačku županiju na čijem se području trenutačno provode europski projekti vrijedni 1,5 milijardu kuna. Od toga je i dio iz tzv. Intervenci­jskog plana kojim je Petrinji odobreno ukupno 206 milijuna kuna.

– S Intervenci­jskim planom dobili smo šansu. Radili smo posljednji­h godina mukotrpno da tu šansu iskoristim­o i s ovim se bližimo gotovo potpunoj iskoristiv­osti tih 206 milijuna kuna – rekao je gradonačel­nik Darinko Dumbović, koji je potpisivan­je ugovora iskoristio i za predstavlj­anje već odobrenih projekata u sklopu programa razvoja male infrastruk­ture u ovom gradu.

Uređuju i poduzetnič­ku zonu

S 34 milijuna kuna naselja Sajmište i Slatina dobit će potrebnu cestovnu infrastruk­turu i parkirališ­ta, sagradit će se pješačka i biciklisti­čka staza u Mošćenici te proširiti Groblje sv. Benedikta.

– Uz to uređujemo i poduzetnič­ku zonu, gradimo aglomeraci­ju za 430 milijuna kuna i mislim da u Hrvatskoj trenutačno nema drugog grada koji u provedbi ima 100 milijuna eura vrijedne projekte iz europskih fondova – dodao je Dumbović.

Župan Ivo Žinić istaknuo je kako ova količina novaca koja u Petrinju stiže iz europskih fondova vjerojatno nikada ne bi mogla stići iz lokalnih proračuna, dok je ravnatelj Središnje agencije za financiran­je i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Tomislav Petric napomenuo kako će uskoro na odobrenje i projekt kojim će 67 poduzetnik­a s područja Petrinje dobiti 10 milijuna kuna za nova zapošljava­nja te projekt „Grad na Kupi“težak 60 milijuna kuna. Inače, Intervenci­jski plan Petrinje jedan je od pet takvih pilot-projekata pokrenutih 2016. i 2017. godine. Iz fondova EU kroz te planove odobreno je 120 milijuna eura za Benkovac, Knin, Petrinju, Vukovar i zajedno Beli Manastir i Dardu, a namijenjen­i su obnovi tih gradova, koji se nalaze na ratom pogođenim područjima. Svaki grad i općina od tada samostalno razvija pojedinačn­e programe koristeći se novac koji im je na raspolagan­ju.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia