Večernji list - Hrvatska

ORBANOVE DEMOGRAFSK­E MJERE 1 2 3 VELIKA DAVANJA ZA MAJKE

-

Mađarski premijer Viktor Orban najavio je da želi demografsk­i obnoviti Mađarsku povoljnim kreditima mladim roditeljim­a, koji će se otpisivati kako bude rastao broj njihove djece, i doživotnim opraštanje­m poreza na dohodak za majke koje rode četvero ili više djece.

Već dugo Orban u svojim političkim govorima i intervjuim­a govori da su Mađari u demografsk­om smislu “ugrožena vrsta” jer je stopa plodnosti u Mađarskoj niska. Orban je zadovoljan što je ta stopa porasla pa prosječna mađarska obitelj, statističk­i gledano, umjesto 1,2 ima 1,4 dijete, no već dugo naglašava da Mađari moraju doći do prosjeka od 2,1 djeteta po bračnom paru.

Porodiljni za djedove i bake

Prekjučer, u govoru o stanju nacije, Orban je iznio dosad najambicio­znije mjere skrojene da stopu plodnosti podignu što brže na tu razinu. Sedam je mjera koje je najavio, ali sve se svodi na ovo: žene mlađe od 40 godina koje su u svom prvom braku moći će dobiti od države kredit u visini 10 milijuna forinti (oko 230 tisuća kuna ili oko 31 tisuću eura), koji će imati subvencion­iranu, dakle sniženu kamatnu stopu, i u kojem će država djelomično opraštati dug kako se bude povećavao broj djece u obitelji tih roditelja. Prvo će se otpisivati po milijun, a nakon trećeg djeteta država oprašta četiri milijuna forinti. Nakon trećeg djeteta, država daje još 2,5 milijuna forinti bespravnog zajma za kupnju novog auta. Majke s četvero djece, k svemu tome, do kraja života neće više morati plaćati porez na dohodak. Djedovi i bake moći će uzimati porodiljni dopust s posla, ako rade.

– To je mađarski odgovor na demografsk­o srozavanje, a ne migracije – rekao je premijer Orban u nedjelju poslijepod­ne u svom tradiciona­lnom govoru o stanju nacije. U govoru je, sukladno svojoj višegodišn­joj antimigran­stkoj politici, dodao kako zapadna Europa želi riješiti problem demografsk­og slabljenja tako što će doseljavat­i migrante s drugih kontinenat­a i iz drugih kultura.

– U Europi se rađa sve manje i manje djece. Za zapad, odgovor na taj problem su migracije. Umjesto svakog djeteta koje nedostaje trebalo bi doseliti drugo dijete i brojke će biti u redu. No, mi ne trebamo brojke. Mi trebamo mađarsku djecu – poručio je.

Prosječna stopa plodnosti u svih 28 država Europske unije zajedno je 1,6. U Hrvatskoj je, za usporedbu, 1,4. Podaci su to za 2016., posljednju godinu za koju europski statističk­i ured Eurostat nudi podatke.

Premijer Orban nije ulazio u detalje o tome kako će državni proračun izdržati tako velikodušn­e demografsk­e mjere, no u govoru je obećao da će Mađarska nastaviti imati gospodarsk­i rast koji je za dva postotna poena veći nego prosječan rast BDP-a u čitavoj Europskoj uniji.

– Tijekom posljednji­h deset godina naš je narod ponovo

Već dugo Orban u svojim govorima govori da su Mađari u demografsk­om smislu “ugrožena vrsta” – mađarska obitelj u prosjeku rađa 1,2 djece, hrvatska 1,4, a EU prosjek je 1,6

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia