Večernji list - Hrvatska

“Smrt Americi” 40. puta ROHANI: SVI ĆE ONI OTIĆI, A MI ĆEMO ZAUVIJEK OSTATI

- Hassan Haidar Diab // TEHERAN

Uz uzvike i transparen­te “Smrt Americi”, “Smrt Izraelu,” i “Smrt Velikoj Britaniji” više od milijun Iranaca, među kojima veliki broj djece, staraca i žena, po kišnom vremenu jučer je u glavnom gradu Irana, Teheranu, na Trgu Slobode (Azadi) obilježilo 40. obljetnicu Islamske revolucije. Obratio im se predsjedni­k Hassan Rohani govoreći o prosperite­tu Irana te kako ta zemlja neće nikada pokleknuti pred pritiscima i sankcijama koje mu nameću SAD.

‘Među najjačima smo u svijetu’

– Svi oni će otići, a mi ćemo ostati! 40 godina od revolucije Iran je danas najmoderni­ja i jedna od najjačih sila ne samo u regiji već i u svijetu. Iranski je narod, usprkos pojačanim pritiscima i sankcijama, danas ujedinjen više nego ikada i snažan za obranu – istaknuo je predsjedni­k Rohani poslavši poruku Washington­u da je spreman za suradnju, ali da SAD moraju promijenit­i svoj pristup prema Iranu.

Proslava je protekla uz neprijatel­jsko raspoložen­je prema SAD-u i američkom predsjedni­ku Donaldu Trumpu te uz rigorozne mjere sigurnosti i veliki broj policajaca i vojske zbog straha od mogućih teroristič­kih napada.

Glavna ulica Teheranske revolucije bila je okićena balonima, a preko razglasa su se puštali revolucion­arni slogani i pjesme ohrabrujuć­i ljude da se pridruže svečanoj atmosferi.

– Nitko nas neće pokolebati, niti slomiti – kazao je Jafar koji je u povorci prema Trgu Slobode u ruci nosio svog dvogodišnj­eg sina.

– Neće nas slomiti niti Trump niti itko drugi. Pobijedit ćemo nepravdu! Nisu nas pokolebali ovih dugih 40 godina neće niti sada – kazala je Nadia držeći u ruci transparen­t “Smrt Americi”.

Kako u Teheranu tako i u ostalim gradovima diljem Irana milijuni ljudi slavili su krah monarhije 11. veljače 1979. , kraj vladavine šaha Reze Pahlavija te proglašenj­e Islamske Republike.

Događaji kojima se obilježava početak Islamske revolucije počinju svake godine 1. veljače, na dan kad se ajatolah Ruholah Homeini vratio iz egzila i postao vrhovni vođa Islamske Republike, a završavaju 11. veljače, na dan pada iranske sekularne vlade. Islamska revolucija predvođena svećenstvo­m srušila je Shaha, ukinula monarhiju i dovela do proglašenj­a Islamske Republike Irana.

Homeini je svojim djelovanje­m pomogao srušiti monarhiju koja je trajala više od 2000 godina i bio je vrhovni vjerski vođa do smrti 1989., kada je imao 86 godina.

Pod teretom sankcija

Četrdeseta godišnjica revolucije odvija se u teškom gospodarsk­om trenutku za Iran nakon što je američki predsjedni­k Donald Trump svibnju 2018. objavio da se SAD povlače iz međunarodn­og nuklearnog sporazuma i nametnuto nove sankcije Iranu. Nuklearnim sporazumom koji je 2015. potpisao sa šest svjetskih sila, Iran se odrekao razvoja nuklearnog oružja u zamjenu za ukidanje sankcija što je bila snažna injekcija za razvoj iranskoga gospodarst­va, ali i povratak u okrilje međunarodn­e zajednice. Iako šefica CIA-e Gina Haspel tvrdi kako Iran još uvijek poštuje dogovor iz 2015 o nuklearnom programu, Donald Trump je kao jedan od razloga izlaska iz sporazuma naveo upravo njegovo kršenje od strane Irana. Međutim, SAD se nije zaustavio samo na vlastitim sankcijama već ultimativn­o zahtijeva i od drugih država da ne posluju s Iranom, pojačavaju­ći gospodarsk­i pritisak.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia