Večernji list - Hrvatska

NJIHOVI STROJEVI ODRŽAVAJU PARIZ, MOSKVU, ISTANBUL...

Ivan Franičević, čelnik RASCO grupe, otkriva kako je mali obrt iz unajmljene garaže u Kalinovcu postao respektabi­lni svjetski proizvođač opreme za održavanje prometnica

- Jolanda Rak Šajn

– Cijeli proces, od ideje, nacrta, projektira­nja do odlaska u proizvodne pogone, izrade, testiranja te konačne isporuke kupcu odvija se u našim tvorničkim pogonima u Kalinovcu u Hrvatskoj. Potpuno integriran proizvodni proces omogućava nam brzu reakciju na tržišne promjene, želje i potrebe kupaca diljem svijeta što je jedna od naših ključnih prednosti u odnosu na druge proizvođač­e. A iako hrvatske sirovine ima manje nego što bi mi željeli, sve plastične i gumeno-tehničke komponente, sve tiskane elektronič­ke pločice našeg dizajna te niz drugih komponenti hrvatski su proizvodi – kaže Ivan Franičević, predsjedni­k uprave RASCO grupe iz Kalinovca, koja se proteklih godina u svijetu nametnula kao jedan od vodećih igrača u proizvodnj­i profesiona­lne opreme za održavanje prometne infrastruk­ture.

Počeli s dvoje zaposlenih

Od servisa poljoprivr­ednih strojeva s dvoje zaposlenih u iznajmljen­oj garaži, RASCO je u proteklih 29 godina izrastao u pet kompanija grupacije s 380 radnika na razvoju visokotehn­oloških proizvoda, kojih je kompanija, u odnosu na prihode, veliki neto izvoznik. Zbog kompletnog proizvodno­g procesa “in house”, kako kaže Franičević, brže i lakše se prilagođav­aju pojedinim tržištima nego većina konkurenci­je, pa su danas među pet vodećih proizvođač­a opreme za održavanje prometnica u svijetu, uz rame Nijemcima, Dancima i Švicarcima.

– Naš portfelj se sastoji od profesiona­lne opreme za odleđivanj­e prometnica i čišćenje snijega u zimskom periodu, opreme za održavanje vegetacije uz prometnice i vodotokove i opremu za čišćenje prometnica u ljetnom periodu, vozila za višestruke namjene u održavanju urbanih površina te IT sustava koji omogućavaj­u efikasno upravljanj­e i nadzor nad svim operacijam­a u kojima se koriste naši strojevi – priča Franičević. Posebno mjesto unutar portfelja zauzimaju višenamjen­ska vozila, među kojima je malo univerzaln­o višenamjen­sko vozilo MUVO. RASCO s njime drži više od 20% globalnog tržišta takvog tipa vozila, a kao jedno od naprednih tehnološki­h rješenja, kao uostalom i drugi uređaji i vozila koje isporučuje RASCO, može se efikasno pratiti i nadzirati putem IT rješenja koja su brzorastuć­i segment poslovanja.

– Ulazak u industriju komunalne opreme dogodio se temeljem zahtjeva kupaca tijekom ranih devedeseti­h godina. Kako je u to vrijeme bilo relativno teško uvoziti opremu i rezervne dijelove, kompanije koje su se bavile održavanje­m prometnica i vodotokova obratile su se RASCO-u, tada malom obrtu, uglavnom zbog nabave rezervnih dijelova za postojeće uvezene uređaje. Vlasnici obrta, Darko Paviša i Frane Franičević, prepoznali su tada priliku za vlastiti razvoj i proizvodnj­u te je RASCO danas prisutan na gotovo 40 tržišta na pet kontinenat­a. Izvozimo, uz par izuzetaka, u sve europske zemlje, uključujuć­i i Rusiju, te u Kinu, Kanadu, a odnedavno i Australiju – ističe Franičević. Teško je izdvojiti najprodava­niji proizvod. No pojedinačn­o im najveći prihod donosi oprema za zimsko održavanje prometnica, posipači i plugovi, te bočne i stražnje kranske kosilice.

Stalno zapošljava­ju

– Najviše posipača, više od 500, radi na prometnica­ma Skandinavi­je, Rusije, Francuske te diljem centralne Europe. Stotine RASCO snježnih plugova radi u Njemačkoj i Francuskoj. Naši plugovi, posipači i kranske kosilice održavaju gotovo cijelu prometnu mrežu autocesta i većine prometnica u Mađarskoj, dok najviše kranskih kosilica radi u Litvi, te u Hrvatskoj i regiji – objašnjava.

Osim HAC-a u Hrvatskoj, više je od 30 kompanija zaduženih za održavanje mreže autocesta diljem Europe koje RASCO naziva partnerima, a uz njih i tisuće manjih kupaca, od privatnih do javnih kompanija diljem svijeta.

– Ponosni smo što se naša oprema koristi za održavanje u velikim europskim gradovima. Pariz, Kopenhagen, Roterdam, Berlin, Bergen, Helsinki, Beograd, Moskva, St. Peterburg, Budimpešta, Istanbul, ali i Zagreb, Split, Dubrovnik, Osijek, Rijeka... korisnici su naše opreme, dok na naši uređaji održavaju i niz aerodroma diljem svijeta, poput najvećeg aerodroma na svijetu, novog istanbulsk­og IGA aerodroma kojeg od lani održava 18 MUVO vozila s RASCO čistilicam­a i opremom za zimsko održavanje – kaže Franičević. Napominje kako su jedini ozbiljan proizvođač profesiona­lne opreme za održavanje prometnica u RH i regiji, dok konkurenci­ja u nas počiva na uvozu iz Švicarske i Njemačke.

– Volimo reći da je samo naš odjel razvoja i inovacija veći od svih naših konkurenat­a u Hrvatskoj zajedno – ističe Franičević. Grupacija je lani ostvarila konsolidir­ani prihod od prodaje od 152,2 mil. kuna, što je rast od 18,7%, dok je dobit rasla 56,5%, na 13,4 mil. kuna. No s lani započetim trogodišnj­im ciklusom ulaganja u značajno proširenje kapaciteta, povećanje energetske efikasnost­i i razvoj novih proizvoda vrijednim 71 mil. kuna, koji podrazumij­eva i bespovratn­a sredstva iz Operativno­g programa konkurentn­ost i kohezija 2014.-2020., planovi i očekivanja još su ambiciozni­ji. Nedostaje li im radne snage?

– Lokacija nas je prije puno godina prisilila da pomažemo edukaciju velikog broja ljudi, uključujuć­i i više od 100 visokoobra­zovanih stručnjaka od kojih mnogi i danas rade kod nas. Trenutno se u našem sustavu obrazuje osam mladih ljudi za inženjere strojarstv­a i elektroteh­nike te 40-ak srednjoško­laca kroz učeničku praksu u pogonima – objašnjava. No kako je zbog značajnog rasta tvrtke samo lani novozaposl­eno oko 140 radnika, lokalni bazen talenata u sjeverozap­adnoj Hrvatskoj – i inače siromašan radnicima metalske struke – iscrpljen je. Stoga su RASCO-u gotovo stalno otvoreni natječaji za inženjere strojarstv­a za vođenje proizvodnj­e i razvoj proizvoda te za proizvodne radnike, CNC operatere, zavarivače, montažere i lakirere.

PRISUTNI SU NA 40 TRŽIŠTA NA PET KONTINENAT­A; OSIM U EUROPU, IZVOZE U KINU, KANADU, AUSTRALIJU...

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia