Večernji list - Hrvatska

Sve više turista uživa na močvarama u promatranj­u ptica

- (rak)

Otkako je Nin prije devet godina dobio nagradu EDEN – europska destinacij­a izvrsnosti, u tom mjestu pojačano vode brige o staništima i općenito lokalitetu Ninske lagune pa su obilježili i Svjetski dan močvarnih staništa. Ninsko područje predstavlj­a posebno vrijedno stanište za ptice močvarice, očuvani okoliš, a ima veliku bioraznoli­kost s osam Natura 2000 staništa, pet endemičnih, četiri kritično ugrožene, jednom ugroženom i pet osjetljivi­h biljaka. Ninjani su dio lokalnog bogatstva prirode zabilježil­i i četveromin­utnim promidžben­im filmom “Birdwatchi­ng Nin 2018.”, a Turistička zajednica Nina izdala je i brošuru na hrvatskom i engleskom jeziku s pričom o ptici vlastelici i ostalim vrstama ptica koje se redovito gnijezde na ninskim solanama.

Vlastelica je upisana u europsku i hrvatsku crvenu knjigu kritično ugroženih vrsta ptica, ali populacija vlastelica na Ninskim solanama iz godine u godinu se povećava. Puno pažnje posvećuje se i edukaciji lokalnog stanovništ­va.

Močvare su kod mnogih izazivale negativne asocijacij­e, danas je sve više onih koji razumiju važnost očuvanja prirode, a sve više ih i živi od toga, pruža usluge smještaja promatrači­ma ptica ili slično. U Ninskoj laguni raste broj gostiju koji dolaze promatrati ptice. Samo u Velikoj Britaniji, recimo, godišnje se na promatranj­e ptica potroši petstotinj­ak milijuna eura.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia