Večernji list - Hrvatska

Dodjela u znaku žena

- Sara Smojver

Dodjela najpoznati­je glazbene nagrade Grammy održana je u noći s nedjelje na ponedjelja­k u Staple Centru u Los Angelesu. Zasigurno je to bila večer koju su iščekivali mnogi, a predvođena ženskim snagama ostat će zapamćena, posebice u sjećanju mnogih pripadnika svjetske glazbene scene.

Snaga glazbe

Nakon 14 godina ovaj najveći glazbeni događaj dobio je voditeljic­u – Aliciju Keys, kojoj je prethodila Queen Latifah daleke 2005. Otad su dodjelu Grammyja vodili isključivo muškarci. Četiri velike nagrade u kategorija­ma albuma godine, pjesme godine, snimke godine i najboljeg novog izvođača obilježili su Childish Gambino, Kacey Musgraves i Dua Lipa. Za pjesmu i snimku godine statue je osvojio svestrani reper Childish Gambino (Donald Glover), ali to mu nije bilo dosta pa je uzeo još dva gramofona u kategorija­ma najbolje rap-suradnje i najboljeg videospota za pjesmu “This is America” koja je osvrt na rasnu nepravdu i pobješnjel­u “kulturu” oružja. Kacey Musgraves odnijela je prestižnu nagradu za album godine za svoj album “Golden Hour” i zajedno s Gloverom postala najveća pobjednica 61. Grammyja. Mlada engleska pjevačica albanskih korijena Dua Lipa dobila je statuu za najboljeg novog izvođača i najbolju dance-snimku. Za najbolji pop-duo pobjedu su uvjerljivo odnijeli Bradley Cooper i Lady Gaga s pjesmom “Shallow”, a konkurenci­ja su im bili Maroon 5 i Justin Timberlake. Iako je bila odsutna zbog svađe s producenti­ma, Ariana Grande odnijela je nagradu za najbolji vokalni pop-album godine. Cardi B je ispisala povijest i postala prva žena koja je Grammy osvojila u kategoriji najbolji rap-album za svoj album “Invasion of Privacy”. Kao i dosadašnje dodjele, ni ova nije prošla bez trenutaka koji će se prepričava­ti dugi niz godina. Dodjelu su otvorile Lady Gaga, Jennifer Lopez, Jada Pinkett Smith i Michelle Obama i sve su održale dojmljive govore. Lady Gaga obratila se snažnim tonom: – Rekli su mi da sam čudna, da moj izgled, izbori i to kako zvučim neće upaliti, ali glazba mi je rekla da ih ne slušam. Glazba mi je uzela uši, ruke, glas i dušu i vodila me do vas i mojih malih čudovišta koje tako jako volim.

Nakon nje, oglasila se i Jennifer Lopez: – Dok sam odrastala u Bronxu, glazba mi je dala razlog za ples. Glazba me odbacila od kvarta do velikih pozornica i podsjeća me na to odakle sam došla, ali i dokle mogu ići. Bivša prva dama Amerike Michelle Obama svojom pojavom izazvala je val oduševljen­ja i ukrala je show.

– Bez obzira na to volimo li country, rap ili rock, glazba nam pomaže da podijelimo sebe. Naše dostojanst­vo i tugu, naše nade i radost – rekla je Michelle praćena ovacijama publike. Tijekom prozivanja pobjednika u četiri glavne kategorije voditeljic­i se pridružio John Mayer koji se šalio na njezin račun rekavši da joj je 2005. „oduzeta“nagrada za najbolju pjesmu “If I ain’t got you”, koju je tada samostalno osvojio za pjesmu koju zajedno izvode pa je kipić razbio napola te kolegici Keys dao zasluženu polovicu.

Neugodan trenutak

Neočekivan trenutak dodjele bio je onaj tijekom Drakeova govora, koji je prekinut. Dok je glazbenik zahvaljiva­o na nagradama za najbolju rap-pjesmu i rap-nastup, govor su mu zaustavile reklame. Podsjetimo, tjedan uoči dodjele dugogodišn­ji producent dodjele Grammyja Ken Ehrlich rekao je za New York Times da su Drake, Kendrick Lamar i Childish Gambino odbili nastupati na dodjeli. – Kontinuira­no imamo problem s ljudima iz hip-hop svijeta. Kad god ne odnesu nagradu kući, Grammy za njih ima manju važnost – objasnio je Ken.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia