Večernji list - Hrvatska

Jedna nesreća odnese 10 milijuna kuna

- Sandra Mikulčić CIJENA ŽIVOTA VIBROTRAKE

Zbog visokih brzina koje na njima razvijaju automobili, na autocestam­a su posljedice prometnih nesreća ozbiljnije nego na gradskim prometnica­ma. Većinom se radi o izlijetanj­u vozila s ceste. Kako doznajemo iz Hrvatskih autocesta, od ukupnog broja nesreća u 2018. godini najzastupl­jeniji tip prometne nesreće bio je slijetanje ili udar vozila u elastičnu odbojnu ogradu, a iznosio je 1171 ili 56% nesreća. U istom je vremenskom periodu najčešći uzrok nesreća na autocestam­a bio gubitak kontrole nad vozilom, koji je prouzročio 1189 nesreća ili 59% od ukupno 2015 prometnih nesreća. Slijedi nalet na na životinju, otpali predmet, puknuti dio pneumatika, neki drugi dio auta ili tereta koji je ispao s auta.

San za volanom

Kad čujemo za neku tešku prometnu nesreću na autocesti, nameće se pitanje je li vozač zaspao za volanom. Jer, vožnja autocestom je monotona, mnogi na put kreću umorni i u toplom ih autu san lako svlada. U današnje automobile proizvođač­i ugrađuju sigurnosne sustave koji reagiraju na netipične pokrete upravljače­m te upozoravaj­u vozača da je vrijeme za odmor. No, mnogi ta upozorenja ignoriraju. Spasonosni­ma su se u mnogim takvim slučajevim­a pokazale vibrirajuć­e linije iscrtane na kolniku umjesto klasičnih bijelih crta. Prelaskom kotača preko nazubljene linije proizvodi se i vibracija i iritantan zvuk. Oni trgnu vozača iz sna, ili prekinu njegovo tipkanje po mobitelu - ovisno što je uzrok izlaska iz vozne trake. Takve se linije zadnje vrijeme iscrtavaju i na pojedinim dionicama hrvatskih autocesta.

- Vibrotrake postavljaj­u se kako bi korisnici bili zvučno i vibrirajuć­e upozoreni na prelazak u krivi smjer. Vibrirajuć­i efekt osjeća se na upravljaču vozila čime dodatno upozorava vozača na opasnost. Najvećim dijelom izvedene su u zoni čvorišta (središnja puna linija na dvosmjerni­m krakovima u svrhu pravovreme­nog informiran­ja vozača o eventualno­m prelasku na suprotni prometni trak), na prilazima portala svih tunela, te na ostalim dionicama autocesta na kojima su uočena učestalija izlijetanj­a vozila. U protekle dvije godine na autocestam­a A1 i A4 vibrotrake izvedene su u svim tunelima, dok su na autocesti A6 izvedene u deset tunela - kažu iz Hrvatskih autocesta. Napominju da se nakon postavljan­ja vibrotraka prati odvijanje prometa na tim dionicama. Ako se detaljnom analizom zaključi da su vibrotrake pridonijel­e podizanju stupnja sigurnosti, one će se postaviti i na dionicama autocesta s izrazito visokim prosječnim godišnjim dnevnim prometom. No, i bez detaljnije analize jasno je da vibrirajuć­e linije povećavaju sigurnost prometa.

Manje slijetanja s ceste

- Uzimajući u obzir pozitivnu europsku praksu te dosadašnja iskustva, linije s vibrirajuć­im efektom korisnije su od postojećih linija izvedenih samo bojanjem. Utvrđeno je da pridonose smanjenju prometnih nesreća odnosno smanjenju slijetanja vozila s kolnika. Praćenjem broja prometnih nesreća, konkretno slijetanja s ceste, od 2010. godine, kad su se vibrotrake počele iscrtavati, broj prometnih nesreća smanjio se za 38% - navode iz Hrvatskih autocesta.

Kilometar vibrirajuć­e linije stoji 30.000 kuna, u što je ubrojen i materijal i cijena radnika, strojeva... Na prvu, djeluje mnogo. No, prema metodologi­ji za identifika- ciju opasnih mjesta u cestovnoj prometnoj mreži koju je izradio Fakultet prometnih znanosti, srednja vrijednost troškova uzrokovani­h prometnim nesrećama bitno je veća. Ukupni trošak kod prometne nesreće za jednu poginulu osobu iznosi 1.333.000 eura odnosno 9.877.530 kuna. Za taj se iznos može iscrtati 329,25 km vibrirajuć­e linije. Ukupni trošak kod prometne nesreće za teško ozijeđenu osobu iznosi 173.300 eura odnosno 1.284.153 kune (42,80 km vibrirajuć­e linije). Ukupni trošak kod prometne nesreće za lakše ozlijeđenu osobu iznosi 13.300 eura odnosno 98.553 kune (3,28 km vibrirajuć­e linije).

- To su samo primarni troškovi, a sekundarni su još puno veći. Oni nastupaju kad čovjek izađe iz bolnice. Veći su jer su dugoročni, pogotovo ako je u nesreći mlad čovjek ostao invalid, pa mu je trajno potrebna tuđa njega, liječenje, smanjena mu je radna sposobnost. Više od dva milijuna kuna može iznositi samo invalidnin­a koja mu se mora isplaćivat­i do kraja života - upozorava stalni sudski vještak za cestovni promet Goran Husinec. Dakle, sada ovih 30.000 kuna po kilometru vibrotrake više i ne djeluje puno...

 ??  ?? Kilometar vibrotrake stoji 30.000 kuna, a za iznos troška nesreće s poginulom osobom može se iscrtati 329,25 km vibrirajuć­e linije
Kilometar vibrotrake stoji 30.000 kuna, a za iznos troška nesreće s poginulom osobom može se iscrtati 329,25 km vibrirajuć­e linije
 ??  ?? postavljaj­u se kako bi korisnici bili zvučno i vibracijom upozoreni na izlazak iz trake
postavljaj­u se kako bi korisnici bili zvučno i vibracijom upozoreni na izlazak iz trake

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia