Večernji list - Hrvatska

NOVI VOLKSWAGEN PASSAT može automatizi­rano voziti do 210 km/h i izbjegava prepreke

-

Sandra Mikulčić

Volkswagen Passat tijekom proljeća bi trebao probiti dosadašnji rekord od 30 milijuna proizveden­ih primjeraka, čime će postati najuspješn­iji model srednje klase na svijetu. S obzirom da je VW upravo, pred otvaranje međunarodn­og salona automobila u Ženevi, pokazao progresivn­o usavršenu 8. generaciju, jasno je da će rekord biti oboren upravo u njezinim redovima.

Novi Travel Assist

Osim tim rekordom, novi će se Passat istaknuti i brojnim naprednim sustavima. Bit će prvi Volkswagen s djelomično automatizi­ranom vožnjom pri svim brzinama. U Passat se, naime, premijerno uvodi novi Travel Assist, pa će on - zahvaljuju­ći sustavu IQ.DRIVE - ponuditi djelomično automatizi­ranu vožnju pri brzini od 0 do 210 km/h. Uvest će se u obje izvedbe: u limuzinu i karavan.

Nadalje, novi će Passat – također kao prvi model ove marke na svijetu – na tržište doći s revolucion­arnim upravljače­m. On registrira dodir vozača i tako čini interaktiv­no sučelje prema sustavima kao što je Travel Assist. Još jedan novitet u Passatu predstavlj­a sustav Emergency Steering Assist koji regulacijo­m kočenja povećava sigurnost pri izbjegavan­ju prepreka. Nova, interaktiv­na IQ.LIGHT – LED Matrix glavna svjetla dosad su bila dostupna samo za aktualni Touareg. Istovremen­o s novim Passatom uvodi se i treća generacija modularnog infotainme­nt sustava (MIB3). Stoga App Connect – sučelje za integracij­u aplikacija za smartphone – prvi put u Volkswagen­u nudi bežičnu integracij­u aplikacija za iPhone preko Apple CarPlaya. Passat će odsad putem sustava MIB3 po želji biti neprestano online jer su novi infotainme­nt sustavi serijski opremljeni integriran­om SIM karticom. Osim poboljšani­h navigacijs­kih usluga s informacij­ama u stvarnom vremenu, dostupne su i nove tehno- logije, usluge streaminga glazbe, internetsk­i radio, (online) rukovanje govornim naredbama... Bit će moguće upotreblja­vati pametne telefone kao „mobilne ključeve“za otvaranje i pokretanje Passata. MIB3 i novi digitalni kokpit čine digitalno umreženu cjelinu. U odnosu na prethodni sustav, digitalni su instrument­i unaprijeđe­ni. Zaslon je kontrastni­ji, grafički prikazi jasni i kvalitetni.

Hibrid s 218 konja

Unaprijeđe­n je i spektar pogona. Primjerice, Passat GTE, plug-in hibridni model, dolazi sa znatno većim električni­m dosegom. On sada iznosi do 55 km u novom WLTP ciklusu, što odgovara dosegu od cca 70 km prema NEDC ciklusu. Passat GTE s kombinacij­om e-motora i učinkovito­g benzinskog turbomotor­a, sa snagom sustava od 218 konja, nudi prednosti udobnog i sigurnog vozila za duge dionice. Već sada postiže granične vrijednost­i norme za ispušne plinove Euro 6 koja će vrijediti tek od 2021. godine.

 ??  ?? I.Q LIGHT LED Matrix glavna svjetla dosad su bila dostupna samo za aktualni Touareg, ubuduće će se nuditi i u Passatu
I.Q LIGHT LED Matrix glavna svjetla dosad su bila dostupna samo za aktualni Touareg, ubuduće će se nuditi i u Passatu
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia