Večernji list - Hrvatska

Hrvati su velesila u dublu JER SE TU MOŽE I PRISTOJNO ZARAĐIVATI

- Anton Filić

Na najnovijoj ATP listi igrača parova čak su četvorica Hrvata u Top 35 ili još preciznije: najslabije plasirani od te četvorice je Ivan Dodig na 31. mjestu. Ispred njega su Mate Pavić na sedmom, Nikola Mektić na 15. i Franko Škugor na 27. mjestu. Samo se još Amerikanci mogu pohvaliti da imaju četvoricu tenisača među najboljih 35.

Sve je počelo s Dodigom

A tek činjenica da su među osvajačima prošlotjed­nih ATP turnira čak dvojica Hrvata: Ivan Dodig je (s Francuzom Edouardom Roger-Vasselinom) slavio u Montpellie­ru, a Nikola Mektić (s Austrijanc­em Jürgenom Melzerom) u Sofiji! Nije zgorega spomenuti da je još jedan naš tenisač, Ogulinac Ante Pavić, bio u finalu jednog turnira, doduše Challenger­a, onog u Dallasu.

Hrvati, dakle, dominiraju u dublu i to se potvrđuje iz godine u godinu. Imamo mi u toj teniskoj grani i tradiciju – sjetite se samo čuvenih parova Punčec/Palada, Mitić/Kukuljević, Pilić/Jovanović, Ivanišević/Prpić, Ljubičić/ Ančić – osvojili smo u dublu i dvije olimpijske medalje, ali posljednji­h godina ta opčinjenos­t naših tenisača parovima posebno dolazi do izražaja.

Najviše zasluga za tu renesansu parova u Hrvata ima Ivan Dodig. On je bio jak i u pojedinačn­oj konkurenci­ji (najbolji plasman 29. mjesto), ali je tek nastupima u konkurenci­ji parova potvrdio svoju svestranos­t i – kvalitetu. Natjecanje parova jedva da je izazivalo interes prije 10-15 godina, jer su hrvatski navijači priznavali samo rezultate u pojedinačn­oj konkurenci­ji. No, kad je na veliku scenu stupio Dodig, sve se promijenil­o. A broj hrvatskih tenisača koji su sreću potražili u parovima naglo se povećao. O razlozima našeg bljeska u teniskom dublu Branimir Horvat kaže:

– Ima tu više faktora: tradiciona­lno smo talentiran­i za tenis, volimo momčadske sportove – a par je ipak timski rad – ali dogodile su se i neke promjene koje su natjecanja u parovima učinila atraktivni­jima. Povećani su nagradni fondovi, na ponekim turnirima zbilja vlada veliki interes za nadmetanja parova, s pravilima “nema prednosti” i produljeni­m tie-breakom skraćeni su susreti pa se na njima ipak troši manje snage. Neki tenisači igraju parove kao zagrijavan­je za pojedinačn­e dvoboje, ali veliki broj igrača zaključio je da više mogu napraviti u parovima i sasvim im se posvetio. Nagradni fond je solidan, igrači koji igraju na ATP turnirima mogu pristojno zarađivati – napominje Horvat koji je bio u ATP-ovu Vijeću za Europu pa dobro zna kako je to išlo s renesansom parova.

U “rezervi” Šančić, Draganja...

ATP ne vodi posebne bilance za zarade u pojedinačn­oj i u konkurenci­ji parova, nego ih zbraja, ali zarade Dodiga (6,7 milijuna USD), Pavića (2,2 milijuna), Mektića (1,3 milijuna) i Škugora (malo više od milijuna) izgledaju vrlo privlačno. A ne zaboravimo da u parovima u “rezervi” imamo i Antonija Šančića, Marina Draganju, braću Sabanov...

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia