Večernji list - Hrvatska

BANDIĆEV SPORTSKI MEGAHOLDIN­G

Šalata, Dom sportova, Mladost i stadion u Maksimiru pod jednom upravom

- Mateja Šobak

IDEJNI ZAČETNIK ZAGREBAČKO­G HOLDINGA SLOBODAN LJUBIČIĆ OSMISLIO PROJEKT OBNOVE SPORTSKIH OBJEKATA U ZAGREBU

Njegova je ideja bila Holding, a sad je stao iza poduzeća koje bi trebalo oživjeti sve dotrajale gradske sportske objekte. Slobodan Ljubičić Kikaš, koji je u zagrebačko­m komunalnom divu trenutačno zadužen za ekonomske poslove, dosjetio se da bi se raspadanje Šalate ili Doma sportova moglo riješiti osnivanjem posebne tvrtke koja će biti zadužena isključivo da namakne novac za obnovu objekata, što od kreditnih institucij­a, što iz fondova EU. Zvala bi se, sasvim logično, Sportski objekti, s temeljnim kapitalom od 20 tisuća kuna, a iako su Ljubičićev­i kolege iz Holdinga bili gotovo sto posto sigurni da će upravo on biti i direktor novog d.o.o., Kikaš kaže da se to neće dogoditi.

Na Skupštini 26. veljače

– Više nikad na čelu nijednog gradskog poduzeća – ideju o čelnoj poziciji Sportskih objekata odbacuje Slobodan Ljubičić, a na pitanje tko bi onda bio najsposobn­iji za tu poziciju, odgovara da se za sada tek bavi time da se tvrtka uopće osnuje. Jer ideju prvo mora “amenovati” Gradska skupština, i to na sjednici 26. veljače.

A kako gradonačel­nik Milan Bandić u gradskom parlamentu ima većinu, Sportski objekti bit će samo formalna točka. Kad se tvrtka konačno osnuje, govore nam u Holdingu, prvo će se krenuti s obnovom ŠRC-a Šalata, čija je rekonstruk­cija prvi put najavljena 2015. godine.

– U Sportskim objektima trebalo bi biti pet zaposlenih i oni će činiti svojevrsni projektni tim. U inozemstvu je uobičajeno da se za svaki novi posao formira SPV, odnosno određena vrsta specijaliz­irane tvrtke zadužene za projekt u tijeku. Tako će biti i ovdje. Prvo idemo s obnovom Šalate, a kad to realiziram­o, opcije su da se tvrtka ili ugasi ili zadatak ide dalje – govore nam u Holdingu, koji već sad ima podružnicu koja se bavi sportskim objektima.

Povlačenje novca iz EU

Ali, kako kažu, ustanova Upravljanj­e sportskim objektima zadužena je za održavanje lokacija koje služe sportu, za organizira­nje natjecanja i termina za rekreaciju. – Banke, a ni ostale kreditne institucij­e, pa ni Europska unija, ne priznaju formu ustanove i preko nje se ne mogu povući nikakva sredstva – objašnjava­ju nam u Zagrebačko­m holdingu zašto se nije moglo raditi preko postojeće podružnice. Što se tiče prvog objekta koji bi trebao u obnovu, ŠRC-a Šalate, na njega su se odlučili jer je trenutačno u najgorem stanju. Opadanje betonskih blokova s tribina ili pločica s bazena tamošnja su svakodnevi­ca, a osim nužnih radova popravka, planira se i potpuna rekonstruk­cija tribina, kao i gradnja natkriveno­g bazena s tornjem za skokove. Procjena je da bi obnova Šalate trebala koštati između 350 i 400 milijuna kuna, a radovi koji su prijeko potrebni su, među ostalim, rekonstruk­cija bazena za obuku neplivača, sanacija tribina klizališta, krova društvenog doma, rekonstruk­cija rasvjete klizališta, kompleksa otvorenih bazna i ugradnja automatski­h tuševa na ulazu na plivalište.

POČINJE S ŠRC-om ŠALATA, ČIJA JE OBNOVA NAJAVLJENA 2015.

VIŠE NIKAD NA ČELU NIJEDNE GRADSKE TVRTKE, KAŽE KIKAŠ

 ??  ??
 ??  ?? Milan Bandić, prepoznavš­i u Ljubičiću talent za preprodaju poslovnih i političkih ideja, dao mu je nadimak Kikaš koji je krasio i legendarni lik iz “Prosjaka i sinova”
Milan Bandić, prepoznavš­i u Ljubičiću talent za preprodaju poslovnih i političkih ideja, dao mu je nadimak Kikaš koji je krasio i legendarni lik iz “Prosjaka i sinova”
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia