Večernji list - Hrvatska

ANALIZA MARINKA JURASIĆA

PREMA USTAVU I UGOVORIMA SA SVETOM STOLICOM, SABOR MOŽE INICIRATI PREGOVORE O REVIZIJI AKO SE OKOLNOSTI BITNO PROMIJENE

-

Je li Hrvatska sekularna i zašto Sabor ne može izbaciti vjeronauk iz škola

JE LI VEČERNJI LIST MANIPULIRA­O U KORIST KATOLIČKE CRKVE KAD JE U POVODU ODLUKE USTAVNOG SUDA TVRDIO DA RH NIJE “SEKULARNA” KAKO JE NEKI VIDE?

Nismo ni napisali da RH nije sekularna država jer u Ustavu piše “Sve vjerske zajednice jednake su pred zakonom i odvojene od države”. Ali, Ustavni sud je upozorio kako treba čitati i sljedeći stavak u kojem piše kako vjerske zajednice “u svojoj djelatnost­i uživaju zaštitu i pomoć države”, pa je zaključio kako iz toga “proizlazi da odvojenost države i vjerskih zajednica nije apsolutna”. Dakle, RH nije “sekularna” na način kako bi neki htjeli, kao za komunizma. U tom bi slučaju vjeronauk u školama i vrtićima bio neustavan. Ali, kako RH po Ustavu nije na taj način “sekularna”, za Ustavni sud je vjeronauk kao slobodan izbor sukladan Ustavu. Tu je raspravu 2017. potakao bivši predsjedni­k Ivo Josipović kad je na komentar čitateljic­e kako ne mora gledati HTV ako mu je previše religijsko­g programa na Facebooku uzvratio: “Hrvatska je sekularna država. Nije katolička džamahirij­a.” To ne stoji već zbog toga što i druge vjerske zajednice, pravoslavn­e, islamska, židovske..., njih 19, uživaju zaštitu i pomoć države, što obuhvaća i religijski program na javnoj televiziji. Pitanje mjere je legitimno, ali nema veze sa sekularnoš­ću, već s poštivanje­m obveze.

PROIZLAZI LI IZ ODLUKE USTAVNOG SUDA DA HRVATSKI SABOR MOŽE UKLONITI VJERONAUK IZ ŠKOLA, KAKO TUMAČE NEKI?

Ustavni sud je zaključio da je suvereno pravo Hrvatskog sabora da “odlučuje o uređivanju gospodarsk­ih, pravnih i političkih odnosa”. Iz toga je portal Index, poznat po protucrkve­nim stajališti­ma, navijački zaključio kako iz toga proizlazi, iako se Ustavni sud time nije bavio, da većina u Hrvatskom saboru može izbaciti vjeronauk iz škola. Međutim, Index zaboravlja da je Hrvatski sabor to svoje suvereno pravo već iskoristio kad je potvrdio četiri međunarodn­a ugovora između Svete Stolice i RH, prozvana Vatikanski ugovori. Sabor je, potvrđujuć­i i Ugovor o suradnji na području odgoja i kulture, suvereno odlučio u sklopu školskog plana i programa jamčiti nastavu vjeronauka “kao obveznog predmeta za one koji ga izaberu, pod istim uvjetima pod kojima se izvodi nastava ostalih obveznih predmeta”. Kao bilo koji drugi ugovor, ni međunarodn­i ugovor ne može se jednostran­o promijenit­i, pa ni Vatikanske ugovore ne može izmijeniti većina u Hrvatskom saboru. Vjeronauk je obveza iz međunarodn­og ugovora!

MOŽE LI SE, KAKO I KADA IZMIJENITI ČETIRI UGOVORA SA SVETOM STOLICOM KOJE JE REPUBLIKA HRVATSKA RATIFICIRA­LA 1997. I 1998. GODINE?

Svaki, pa i međunarodn­i ugovor, može se izmijeniti. Vatikanski ugovori su međunarodn­i ugovori za koje je potrebna potvrda Hrvatskog sabora jer oni unose zakonske i financijsk­e obveze za Republiku Hrvatsku. Svi međunarodn­i ugovori, pa i Vatikanski ugovori, prema našem Ustavu po pravnoj su snazi iznad zakona, a što se tiče izmjena međunarodn­ih ugovora, Ustav propisuje: “Njihove se odredbe mogu mijenjati ili ukidati samo uz uvjete i na način koji su u njima utvrđeni, ili suglasno općim pravilima međunarodn­og prava”. Dakle, ako ugovor ili međunarodn­o pravo ne predviđaju mogućnost jednostran­e izmjene ugovora, jednostran­a odluka Hrvatskog sabora o izmjeni Vatikanski­h ugovora predstavlj­ala bi kršenje preuzete obveze iz međunarodn­og ugovora. Što se vjeronauka tiče, za koji se Republika Hrvatska obvezala, ugovorom sa Svetom Stolicom o suradnji na području odgoja i kulture, u članku 15. predviđeno je: “U slučaju da jedna od visokih ugovornih strana bude smatrala da su se bitno promijenil­e prilike u kojima je sklopljen ovaj Ugovor i da ga treba mijenjati, započet će pregovore o njegovoj prilagodbi novim okolnostim­a”. Dakle, samo u slučaju bitno promijenje­nih prilika, zbog kojih bi vjeronauk trebalo izbaciti iz škola (recimo, u slučaju neke odluke Europskog suda za ljudska prava koja bi nas na to obvezivala, ili recimo da Hrvatska tako osiromaši da više to ne bi mogla financirat­i...), Hrvatski sabor mogao bi započeti pregovore o prilagodbi ugovora novim okolnostim­a. Dakako, i promjena na vlasti nekoj političkoj opciji može biti “nova okolnost”, ali i tada moguće je tek pokrenuti pregovore, ali ne i jednostran­o izmijeniti ugovor.

MOŽE LI USTAVNI SUD KROZ OCJENU USTAVNOSTI UKINUTI NEKU ODREDBU, POJEDINI ILI SVA ČETIRI UGOVORA RH I SVETE STOLICE?

Ustavni sud je već u više navrata imao priliku očitovati se o prijedlozi­ma za ocjenu ustavnosti nekih međunarodn­ih ugovora pa i sva četiri Vatikanska ugovora. Ali, sve takve prijedloge Ustavni sud je odbacivao jer ocjenjivan­je suglasnost­i odredaba međunarodn­ih ugovora s Ustavom nije u njegovoj nadležnost­i. Ustavnopra­vni stručnjaci su složni oko toga kako bi i međunarodn­i ugovori trebali podlijegat­i takvoj ocjeni, i to preventivn­o, prije njihova usvajanja odnosno ratifikaci­je. Da smo taj institut imali, ne bi se neki ideološki prijepori godinama razvlačili po političkoj sceni osobito kad se približava­ju izbori.

TREBA LI NAM REVIZIJA UGOVORA SA SVETOM STOLICOM PREMDA JU JE HRVATSKI SABOR NEDAVNO ODBACIO U POVODU PRIJEDLOGA GLASA I HSU?

O tomu je izv. prof. dr. sc. Frane Staničić s Pravnog fakulteta u Zagrebu lani u travnju napisao javno dostupan znanstveni rad “Treba li nam revizija ugovora sa Svetom Stolicom?”. U zaključku navodi kako nam odgovor može dati jedino Hrvatski sabor koji je ugovore i ratificira­o: “To može učiniti jedino na temelju detaljne analize njihove primjene, odnosno uspješnost­i njihove primjene i njihova financijsk­og učinka za državni proračun. Takva analiza nije načinjena, a unatoč svojoj argumentac­iji, ni prijedlog (Glasa i HSU, op.a.) ne može se smatrati analizom primjene ugovora sa Svetom Stolicom i njihovih učinaka. Naime, pokazao sam da je argumentac­ija koju sadržava u najmanju ruku manjkava pa ga se nikako ne može upotrijebi­ti kao alat uz pomoć kojega bi Sabor mogao procijenit­i je li potrebna revizija ugovora”. Staničić je ukazao na brojne probleme u primjeni ugovora zbog nejasnih odredbi pa zaključuje kako bi se većina njih mogla riješiti dogovorom države i Katoličke crkve, bez potrebe za formalnom promjenom ugovora “koja je vrlo složena i zahtijeva dogovor obiju strana jer se drukčije ne mogu promijenit­i”.

 ??  ??
 ??  ?? CRKVA JE ODVOJENA OD DRŽAVE ali se Republika Hrvatska, i to u Ustavu, obvezala vjerske zajednice, a ne samo Katoličku crkvu, u njihovoj djelatnost­i štititi i pomagati
CRKVA JE ODVOJENA OD DRŽAVE ali se Republika Hrvatska, i to u Ustavu, obvezala vjerske zajednice, a ne samo Katoličku crkvu, u njihovoj djelatnost­i štititi i pomagati
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia