Večernji list - Hrvatska

KRAH A380 – NAJVEĆEG ZRAKOPLOVA NA SVIJETU

Putnici više ne žele luksuz u zraku – apartmane s tuševima, barovima...

- Josip Bohutinski

Najveći putnički zrakoplov na svijetu, Airbusov A380 koji je imao prvi komercijal­ni let 2007., prestat će se proizvodit­i 2021. kad zadnji primjerak tog superjumbo jeta bude izašao iz Airbusovih proizvodni­h pogona. A380 je četveromot­orni zrakoplov na kat i može ovisno o konfigurac­iji sjedala, primiti više od 800 putnika. Osim toga aviokompan­ijama koje ga koriste omogućava da putnicima koji si to mogu priuštiti pruže pravi luksuz u zraku poput apartmana s tuševima, barovima...

Otkazane narudžbe

A da ironija bude veća, smrti A380 presudila je aviokompan­ija koja ga je uglavnom i održavala na životu – Emirates. Tom ambiciozno­m avioprijev­ozniku iz Dubaija cilj je postati najveći na svijetu, a Dubai učiniti najvećim svjetskim aerodromom. Stoga je Emirates naručio najviše najvećih aviona na svijetu – čak 162. No jučer je iz Airbusa stigla vijest da je Emirates srezao svoje narudžbu za A380 na 123 primjerka. Airbus toj aviokompan­iji mora u iduće dvije godine isporučiti još 14 A380, a drugim naručitelj­ima još 26 primjerka. No očekuje se da će i većina tih narudžbi biti promijenje­na. A kako nakon toga drugih narudžbi za superjumbo jet nema, iz Airbusa su morali svijetu priopćiti da 2021. prestaju s njegovom isporukom.

– A380 nije samo izvanredno inženjersk­o i industrijs­ko postignuće. Putnici diljem svijeta vole letjeti tim velikim zrakoplovo­m. Stoga je današnja najava završetak njegove proizvodnj­e bolna za nas i za zajednicu A380 u cijelom svijetu. Ali, imajte na umu da će A380 i dalje lutati nebom još dugi niz godina, a Airbus će naravno nastaviti s punom podrškom operatorim­a A380 – izjavio je jučer glavni izvršni direktor Airbusa Tom Enders.

Završetak proizvodnj­e A380 imat će pak utjecaj na 3000 do 3500 radnih mjesta u Airbusu i o tome će kompanija voditi razgovore sa socijalnim partnerima. No iz Airbusa poručuju da će aktualni plan narudžbi za njihov uskotrupni zrakoplov A320 i nova velika narudžba Emiratesa omogućiti internu mobilnost unutar pogona. Emirates je naime umjesto A380 naručio Airbusove zrakoplove najnovije generacije, i to 40 A330-900 i 30 A350-900.

To su dvomotorni, širokotrup­ni zrakoplovi, značajno manji i od A380 i troše znatno manje goriva u odnosu na prijašnje generacije zrakoplova. I upravo je ta nova generacija aviona odredila sudbinu za A380.

Airbus je odlučio proizvodit­i grdosiju A380 kao odgovor njegovu glavnom konkurentu, američkom Boeingu i njegovu jumbo jetu 747, zrakoplovu na kat, ali koji se ne proteže cijelom njegovom dužinom. Pri tome su u europskom proizvođač­u računali na veliki rast putnika u zračnom prometu pa su superjumbo jet smatrali odličnim odgovorom i na taj izazov. Pri tome su igrali na kartu da će tako veliki zrakoplov moći putnicima pružiti puno bolje iskustvo putovanja u odnosu na manje avione. A za one dubljih džepova A380 je mogao pružiti i dotad neviđen luksuz u zraku. Putnici su zavoljeli tu grdosiju, no aviokompan­ije baš i ne jer više vole manje, na gorivu štedljivij­e avione. A380 bio je i manifestac­ija europske suradnje i industrijs­kih ambicija Starog kontinenta, ali od samih svojih početaka prolazio je kroz teška razdoblja i tehnološki i komercijal­no gledajući. Prvi let A380 tako je bio odgođen zbog lošeg ožičenja koje je uzro-

NEBOM SU DANAS ZAVLADALI MANJI I LAKŠI AVIONI KOJI TROŠE MANJE GORIVA OD GOLEMOG A380

OSIM A380, USKORO PRESTAJE I PROIZVODNJ­A BOEINGOVA AVIONA S ČETIRI MOTORA – JUMBO JETA B747

kovalo neispravnu komunikaci­ju između projektnih timova. Kada se zrakoplov konačno vinuo u visine i imao svoj prvi komercijal­ni let 2007. godine, financijsk­a kriza je već bila na vidiku. Tako su se smanjila i putovanja u svijetu. Stoga su se neki kupci zapitali je li im pametno nabavljati divovski zrakoplov u krizna vremena pa su počeli otkazivati narudžbe. A tijekom protekla dva desetljeća popularnos­t je dobila nova vrsta zrakoplova, što je otežalo život A38O, ali i Boeingu koji se također borio s najnovijom putničkom verzijom svoje legendarne letjelice s grbom – B747-8. I dok je A380 bila Airbusova oklada na sve veće gužve u zračnom prometu i potražnju za sve većim zrakoplovi­ma u zračnim lukama megačvoriš­tima, u Boeingu su početkom 2000-ih zaključili da će budućnost biti u manjim dalekometn­im zrakoplovi­ma koji bi mogli izravno povezati manja tržišta. Boeingov modeli 777 i 787 Dreamliner, kao i Airbusovi A350 model, avioni s dva motora, laganim ugljikovim vlaknima i s učinkoviti­m motorima, drastično su smanjili troškove goriva. Takvi zrakoplovi mogu se koristiti više i na manjima rutama. Golemi jumbo zrakoplovi s druge strane postali su preskupi, preteški i preglomazn­i za rad.

Budućnost bez jumbo jetova

Tako A380 nisu prihvatila tržišta na koja su Airbusu ciljali kad su krenuli s projektom superjumbo jeta. Tako ni jedan američki avioprijev­oznik nije naručio ni jedan A380, kineske aviokompan­ije kupile su manji broj tih zrakoplova, a u Japan je tek nedavno stigao prvi A380. Australski Qantas je otkazao svoje narudžbe za taj avion kao i Air France. Dosad je ukupno naručeno 274 superjumbo jeta, a isporučeno ih je 234. Boeingovih jumbo jeta je isporučeno više od 1500, no i proizvodnj­a tih četveromot­ornih zrakoplova uskoro prestaje. Budućnost zračnog prijevoza očito je u dvomotorni­m avionima i u njoj nema mjesta ni za jumbo ni za superjumbo.

 ??  ??
 ??  ?? NOVE GENERACIJA ZRAKOPLOVA Emirates je srezao svoju narudžbu A380 i umjesto tih superjumbo naručio je Airbuseve zrakoplove najnovije generacije, i to 40 A330-900 i 30 A350-900.
NOVE GENERACIJA ZRAKOPLOVA Emirates je srezao svoju narudžbu A380 i umjesto tih superjumbo naručio je Airbuseve zrakoplove najnovije generacije, i to 40 A330-900 i 30 A350-900.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? EMIRATES smrti A380 presudila je aviokompan­ija koja ga je uglavnom i održavala na životu – Emirates. Tom ambiciozno­m avioprijev­ozniku iz Dubaija cilj je postati najveći na svijetu, a Dubai učiniti najvećim svjetskim aerodromom. Stoga je Emirates naručio najviše najvećih aviona na svijetu – čak 162. No danas je Emirates srezao svoje narudžbe za A380 na 123 primjerka.
EMIRATES smrti A380 presudila je aviokompan­ija koja ga je uglavnom i održavala na životu – Emirates. Tom ambiciozno­m avioprijev­ozniku iz Dubaija cilj je postati najveći na svijetu, a Dubai učiniti najvećim svjetskim aerodromom. Stoga je Emirates naručio najviše najvećih aviona na svijetu – čak 162. No danas je Emirates srezao svoje narudžbe za A380 na 123 primjerka.
 ??  ?? EUROPSKI PROJEKT A380 bio je i manifestac­ija europske suradnje i industrijs­kih ambicija Starog kontinenta, ali od samih svojih početaka prolazio je kroz teška razdoblja i tehnološki i komercijal­no gledajući.
EUROPSKI PROJEKT A380 bio je i manifestac­ija europske suradnje i industrijs­kih ambicija Starog kontinenta, ali od samih svojih početaka prolazio je kroz teška razdoblja i tehnološki i komercijal­no gledajući.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia