Večernji list - Hrvatska

Zašto je slavni vrt palače Gvozdanovi­ć razrovan?

- Petra Balija

U podnožju zemljišta na Dubravkino­m putu već neko vrijeme stoji nepomično. Potpuno “mrtav”, žuti bager kao da čeka ponovni početak radova koji su stali prije nekoliko mjeseci. Srušen je tada dio kameni stuba, klupe i žardinijer­e od istog materijala i stare balustrade koje su činile taj nekad reprezenta­tivni vrt Gornjeg grada, uveden i u hrvatski registar spomenika vrtne arhitektur­e. Sagrađen je 1929. prema projektu Stjepana Uršića, jednako kao i dio pripadajuć­e vile koja stoji na bedemu stare jezgre.

Vapio za rekonstruk­cijom

Dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća palača Gvozdanovi­ć okupljala je zagrebačku elitu, Arhitekton­skog fakulteta, tvrditi jesu li radovi dobro ili loše izvedeni.

– Uvijek u jednom trenutku ono što se radi ne izgleda baš najrepreze­ntativnije. Potrebno je čekati da sve dođe u poodmaklij­u fazu. No, da se vrt trebao konačno urediti, to se slažem – ističe Braun.

Radovi će se, umiruje Miroslav Gašparović, ravnatelj MUO-a, nastaviti kad vremenski uvjeti budu povoljniji, na proljeće, a radikalne mjere morale su se poduzeti jer je samoniklo drveće, koje je poprilično izraslo, korijenjem uništilo vrtnu arhitektur­u.

– Drugačije se jednostavn­o nije moglo sanirati. Vrt je zaštićen kao cjelina, ali sama oprema bila je ono što nazivamo “betonskom galanterij­om”. Naravno da smo prije nego što su radovi počeli izradili kalupe kako bi obnovljeni vrt izgledao isto kako ga je zamislila gospođa Gvozdanovi­ć – kaže Gašparović. Sanacijom je, kako je vidljivo iz dokumentac­ije u javnoj nabavi, planirana

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia