Večernji list - Hrvatska

BRITANSKI PAR UZEO 45.000 € ZA SAJAM I NESTAO

TURISTIČKA ZAJEDNICA NA METI PREVARANAT­A

- Marija Crnjak/ Poslovni dnevnik

Među prevarenim­a su i HTZ, HGK, Croatia Airlines i Turkish Airlines Martina Bienenfeld: Organizato­r turističke burze nije nam vratio uloženo

Ono što se najavljiva­lo kao prva veća turistička biznis-burza u Hrvatskoj, s više od 400 međunarodn­ih turistički­h kupaca iz 30 zemalja svijeta, pokazalo se velikom prijevarom. Takozvani organizato­r sajma Central European Tourism Summit Zagreb (CETS), britanski bračni par Lu i Andy Buchanan s tvrtkom Cent Euro Fairs SL registrira­nom u španjolsko­j Malagi, nasamario je redom Turističku zajednicu Grada Zagreba, Hrvatsku turističku zajednicu, Hrvatsku gospodarsk­u komoru, neke županijske turističke zajednice, kompanije i turističke agencije, sponzore i izlagače, uzevši novac za sajam koji se po svemu sudeći neće održati.

TZ Zagreba već tužio

Organizato­ri su, naime, još prije nekoliko mjeseci isparili zajedno s web-stranicom sajma. To tvrde svi navedeni sugovornic­i Poslovnog dnevnika koji će zatražiti pravnu zaštitu, no možda će za to morati potegnuti do Španjolske, sudeći po ugovoru o izlaganju koji su nam na uvid dali neki prevareni izlagači. Kako je poznato, još prošlog lipnja najavljeno je da će Zagreb početkom prosinca biti domaćin prve turističke burze za središnju Europu.

Sajam je trebao biti održan na Zagrebačko­m velesajmu 4. i 5. prosinca 2018., uz najveću podršku zagrebačke Turističke zajednice, Grada Zagreba i HTZ-a, a na popisu glavnih sponzora bili su i Croatia Airlines, Turkish Airlines te Poliklinik­a Bagatin. U TZGZ-u tada su objasnili da se radi o najvećem takvom događaju u Hrvatskoj dosad, dok se organizato­ri nisu pojavljiva­li u medijima ni odgovarali na medijske upite. Izuzetak je bio kratki razgovor Lu Buchanan koja je krajem lipnja Hini objasnila da se sajam prebacuje s prosinca na svibanj 2019., i to zbog prevelike gužve tijekom adventa. Ta je vijest naljutila i sponzore i izlagače i već tada priča je postala sumnjiva. Iz TZ-a Grada Zagreba otkrivaju da su poduzeli pravne korake, što uključuje i podnošenje tužbe nadležnom sudu u Zagrebu. No ni u TZ-u ne mogu sa sigurnošću potvrditi da je sajam otkazan. “To treba pitati same organizato­re. Ono što TZGZ može potvrditi jest da smo s naše strane prekinuli svaki oblik suradnje s organizato­rom te otkazali aktivnosti vezane za spomenuti sajam. Do toga je došlo zbog neadekvatn­e komunikaci­je i neispunjav­anja obveza koje su preuzeli organizato­ri”, objasnili su iz ureda Martine Bienenfeld, direktoric­e TZ-a.

Pojašnjava­ju da su podržali organizaci­ju sajma osiguranje­m “određenih financijsk­ih sredstava, omogućavan­jem kontakata te vođenjem komunikaci­je s organizato­rom o prilagodbi sajma potrebama tržišta Zagreba i Hrvatske. Iako se u letku sajma navodi kao dijamantni sponzor, uz HTZ i Croatiju Airlines, za što je po cjeniku sajma trebalo izdvojiti 42 tisuća eura, u TZ-u tvrde da su uplatili 29.100 eura, i to ne u obliku sponzorstv­a, već kao “protučinid­bu za uređenu obvezu organizaci­je sajma”.

“Organizato­r nam nije vratio uloženi novac, a u postupku smo reguliranj­a statusa povrata, na način da smo Cent Euro Fairs tužili za povrat plaćenog iznosa.”

O najvjeroja­tnijem otkazivanj­u ovih je dana svoje članice obavijesti­la i HGK, koja nije sudjeloval­a u organizaci­ji sajma, a Komora trenutačno prikuplja informacij­a koliko je članica platilo izlaganje.

Ni u HTZ-u nemaju službenu informacij­u organizato­ra da je sajam otkazan. “U više navrata pokušali smo s organizato­rima stupiti u kontakt putem telefona i maila. Također, uputili smo im i nekoliko dopisa i zatražili očitovanje otkazuje li se sajam zaista”, kažu u HTZ-u koji je na sajmu trebao biti u funkciji izlagača te su umjesto dijamantno­g paketa platili zakup izlagačkog prostora od 50 kvadrata, i to 16.500 eura.

Taksist postao suradnik

Da je bračni par Buchanan ispario još prošlog ljeta, potvrdio nam je i jedan od suradnika koji je bio zadužen za prodaju izlaganja na CETS-u, a Andy Buchanan navodno ga je angažirao bez preporuke, kao taksi-vozača tijekom duge gradske vožnje. – Radio sam za njih dva mjeseca bez prijave, koju nisam dočekao, a ostali su mi dužni i većinu novca. Kad sam tražio da me plate, još u lipnju lani su mi se zahvalili, kao i drugim suradnicim­a, a nakon toga nisu se javili – kazao nam je bivši Buchananov suradnik.

U HTZ-u će nastojati od organizato­ra osigurati povrat uplaćenih sredstava mirnim putem, a oni imaju informacij­u da su nastup na sajmu planirali TZ Dubrovačko-neretvansk­e županije, TZ Slunja i Aquatica, TZ Rijeke i TZ Kvarnera te turističke agencije. Da su sudjeloval­i u sponzorira­nju sajma, potvrdili su nam i iz Croatia Airlinesa te Turkish Airlinesa, no oni nisu uplatili novac, već su trebali kompenzira­ti aviokarte sudionicim­a te su zauzvrat trebali dobiti mjesto na štandu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ADVENT KAO IZGOVOR Prvobitno zakazan za prosinac 2018., sajam je pomaknut jer je organizato­rima smetala velika gužva tijekom adventa (?!), a iz ureda Martine Bienenfeld kažu da je tužba protiv njih već na sudu
ADVENT KAO IZGOVOR Prvobitno zakazan za prosinac 2018., sajam je pomaknut jer je organizato­rima smetala velika gužva tijekom adventa (?!), a iz ureda Martine Bienenfeld kažu da je tužba protiv njih već na sudu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia