Večernji list - Hrvatska

TRUMP ZAPRIJETIO EUROPI – PUSTIT ĆU VAM DŽIHADISTE!

- Hassan Haidar Diab, Sandra Veljković

Američki predsjedni­k Donald Trump uputio je ultimatum europskim zemljama tražeći od njih da preuzmu svoje borce koji su u zarobljeni­štvu te da im sude, uz prijetnju da će ih SAD u protivnom pustiti na slobodu s obzirom na to da već više od dva mjeseca Sirijske demokratsk­e snage u zatvorima drže više od 850 džihadista ISIL-a koji su došli iz europskih zemalja.

Tri borca iz BiH

“Sjedinjene Države traže od Britanije, Francuske, Njemačke i ostalih europskih saveznika da preuzmu natrag više od 800 boraca Islamske države koje smo ulovili u Siriji i da im sude. Kalifat je pred propašću. Alternativ­a nije dobra ako ih budemo morali pustiti”, napisao je američki predsjedni­k Donald Trump na svom Twitteru ističući kako “Amerika ne želi vidjeti borce ISIL-a kako preplavlju­ju Europu, a očekuje se da će tamo otići”.

“Puno radimo i toliko mnogo trošimo, vrijeme je da i drugi preuzmu posao za koji su sposobni. Povlačimo se nakon stopostotn­e pobjede nad kalifatom”, poručio je Trump.

Među zarobljeni­cima, uz borce iz Velike Britanije, Francuske i Njemačke, koje je Trump spomenuo, nalaze se i borci iz Danske, Švedske, Belgije, Nizozemske, a prema neslužbeni­m informacij­ama, tu se nalaze i tri borca iz BiH.

Trump nije zatražio od Hrvatske da primi niti jednog uhvaćenog borca tzv. Islamske države, kazali su nam jučer u Vladi. Prema posljednje­m izvješću SOA-a iz 2017., na području pod kontrolom ISIL-a ukupno je boravilo sedam osoba koje imaju i hrvatsko državljans­tvo. Od njih, samo jedna osoba ima isključivo hrvatsko državljans­tvo, dok su drugi dvojni državljani i nikada nisu trajno živjeli u Hrvatskoj. Te je 2017. na pomokratsk­ih dručju pod kontrolom ISIL-a boravilo šest osoba, jer se jedna osoba vratila u državu porijekla u zapadnoj Europi gdje je i ranije živjela. Od svih njih, poznat je identitet samo jedne - riječ je o 31-godišnjoj Dori Bilić iz Zagreba koja se u BiH udala za Senada Avdića te ga potom slijedila u Siriju. Dora je 2014. ranjena u američkim napadima, i od tada se o njoj ne zna ništa. Ujedno, ona je i jedina osoba sa samo hrvatskim državljant­vom. Tadašnja ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić 2014. je kazala kako se četiri hrvatske državljank­e nalaze na području tzv. Islamske države, ali ne kao borci, već kao njihove supruge.

Prije dva dana državljani­n Njemačke Martin Lemke sa svoje dvije žene predao se Sirijskim demokratsk­im snagama. Lemke je ušao u Siriju u studenom 2014.

U međuvremen­u nastavljaj­u se žestoke borbe između pripadnika teroristič­ke organizaci­je Islamske države i pripadnika Sirijskih de- snaga koje su prošlog tjedna pokrenule ofenzivu kako bi istjerale ISIL iz njegove posljednje enklave u Siriji – malog grada Baghuz Al-Fawqanija na istoku zemlje.

Ćelije spavača

“U idućih nekoliko dana, vrlo brzo, moći ćemo objaviti dobre vijesti svijetu, svim ljudima u regiji, Kurdima, Arapima, Asircima, da je došao kraj teroristič­koj grupi ISIL”, kazao je Chia Kobani, zapovjedni­k Sirijskih demokratsk­ih snaga koji vodu tu operaciju.

Na svom vrhuncu ISIL je kontrolira­o područje veličine Velike Britanije na kojem je živjelo više od 10 milijuna ljudi. Danas upravljaju s nekoliko malih ulica.

Između ostalog Kobani je najavio i da njihovo djelovanje neće stati s uklanjanje­m ISIL-ove vojne prisutnost­i na terenu te da će sljedeći napori biti usmjereni na ćelije spavača kako bi se osigurala sigurnost regije.

VELIKA BRITANIJA, NJEMAČKA, FRANCUSKA... NEKA SUDE SVOJIM GRAĐANIMA

PUNO RADIMO I MNOGO TROŠIMO, VRIJEME JE DA I DRUGI PREUZMU POSAO, KAŽE TRUMP

ZA NEKOLIKO DANA OBJAVIT ĆEMO SVIJETU KRAJ ISIL-a, PORUČUJE ZAPOVJEDNI­K CHIA KOBANI

 ??  ?? KRAJ KALIFATA Kurdski specijalci s jednim od uhićenih boraca ISIL-a
KRAJ KALIFATA Kurdski specijalci s jednim od uhićenih boraca ISIL-a
 ??  ??
 ??  ?? TRUMP NIJE ZATRAŽIO OD HRVATSKE DA PRIMI NITI JEDNOG UHVAĆENOG BORCA TZV. ISLAMSKE DRŽAVE
TRUMP NIJE ZATRAŽIO OD HRVATSKE DA PRIMI NITI JEDNOG UHVAĆENOG BORCA TZV. ISLAMSKE DRŽAVE
 ??  ?? TISUĆE BORACA IZ EUROPE RATOVALE SU NA RATIŠTIMA IRAKA I SIRIJE – NEKI OD NJIH VEĆ SU SE VRATILI U SVOJE MATIČNE ZEMLJE
TISUĆE BORACA IZ EUROPE RATOVALE SU NA RATIŠTIMA IRAKA I SIRIJE – NEKI OD NJIH VEĆ SU SE VRATILI U SVOJE MATIČNE ZEMLJE

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia