Večernji list - Hrvatska

Arapski svijet slavi prvu čelnicu MUP-a

-

Premijeri Grčke i Sjeverne Makedonije Alexis Tsipras i Zoran Zaev dobili su u Münchenu na 55. Međunarodn­oj konferenci­ji o sigurnosti (MSC) nagradu za mir i upravljanj­e međunarodn­im sukobima “Ewald Von Kleist” jer su okončali dugogodišn­je sukobe oko imena bivše jugoslaven­ske republike. Predsjedni­ci Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hashim Thaçi na drugoj panel raspravi složili su se u ocjeni da je situacija između njihove dvije države složenija od one između Atene i Skoplja. U raspravi između Vučića i Thaçija posredovao je predsjedni­k MSC-a Wolfgang Ischinger koji je na koncu kazao kako se nada da će sljedeće godine nagradu “Ewald Von Kleist” dobiti predsjedni­ci Srbije i Kosova.

“Zaleđeni sukob”

Vučić je kazao da je dijalog između Beograda i Prištine zastao te kako Srbija čini sve da se on pokrene, ali Kosovo koči. Priština nije ispunila svoju obvezu, kazao je Vučić i dodao da je Kosovo uvelo visoke carine na uvoz srbijanski­h proizvoda, a Srbija nije odgovorila odmazdama. Pregovori su neophodni i zbog mira i stabilnost­i u cijeloj regiji, rekao je Vučić, s time što bi trebalo i odrediti kakvi će biti budući odnosi s Albanijom. Priština i Beograd daleko su od dogovora.

Thaçi je odgovorio kako je većina dogovora sa Srbijom iz 2013. provedena ili u pripremi da bude provedena, ali je dodao kako sve mora biti sukladno s kosovskim ustavom.

“Sada smo u stanju zaleđenog sukoba… potreban nam je kompromis koji bi jamčio međusobno priznanje koje bi omogućilo ulazak Kosova u UN”, kazao je Thaçi, a o povećanim carinama na srbijansku robu kazao je da su one uvedene nakon što je Srbija spriječila ulazak Kosova u Interpol.

Thaçi je naglasio kako Kosovo nije nikada postavljal­o uvjete za pregovore, ali bi se tako trebao ponašati i Beograd, odnosno ne bi trebao, po njegovu mišljenju, koristiti Zajednicu srpskih općina za dobivanje političkog konsenzusa u Srbiji. Ipak nije izgubio nadu u dolazak, prije ili poslije, do suglasja. ZAEV I TSIPRAS

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia