Večernji list - Hrvatska

Adris grupa očekuje rast troškova i neizvjesnu turističku godinu

- (M. Crnjak/PD)

Grupa Adris prošlu je godinu završila s ukupno 5,96 milijardi kuna prihoda, gotovo 8% više nego godinu ranije, uz neto dobit od 423 milijuna kuna, od čega je u zadnjem kvartalu ostvareno 1,14 milijarda kuna prihoda.

Adrisova turistička kompanija Maistra je pak godinu završila s prihodom od 1,19 milijardu kuna, oko 9% više u odnosu na 2017. te dobit 274 milijuna kuna, uz tradiciona­lan minus u zadnjem kvartalu zbog niske sezone, stoji u izvješću za zadnje tromjesečj­e.

Rast su lani zabilježil­a sva tri glavna segmenta poslovanja Adris grupe, Croatia osiguranje, Cromaris za preradu ribe te turistički dio kojom upravlja Maistra, a kompanija je spremna za nove akvizicije, kako je još u listopadu prošle godine izjavio predsjedni­k Uprave Adris grupe Ante Vlahović. Prije novih akvizicija Adris treba okončati svoju megainvest­iciju u Rovinju, Grand Hotel Park čije se otvorenje planira za Uskrs ove godine, kako se neslužbeno govori.

Međutim, u Adrisu ne kriju da očekujunei­zvjesnu turističku godinu.

–U turističko­m dijelu grupe rizik predstavlj­a povratak određenih zemalja na europsko turističko tržište, i to politikom niskih cijena. Potencijal­ni rizik dampinga, prvenstven­o se odnosi na zemlje iz mediterans­kog kruga, poput, primjerice, Turske, Tunisa i Egipta.

Nedostatak radne snage u turizmu utjecat će na ukupan rast troškova osoblja u toj djelatnost­i – ističe Uprava Adris grupe u izvješću objavljeno­m u petak na Zagrebačko­j burzi.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia