Večernji list - Hrvatska

Čim počne nicati “kvart u kvartu”, stanovi planu

Građevinsk­i bum u metropoli donio je trend podizanja mininaselj­a koja mijenjaju vizure Trešnjevke, Španskog, Rudeša, Kustošije...

- Petra Balija

Umjesto u pojedinačn­e objekte, ulaže se u cijele blokove, a realizacij­u “gura” velik interes kupaca. Novi kvadrati koji stoje od 1500 do 4000 eura prodaju se već u fazi iskopa terena

Cijeli niz pojedinačn­ih zgrada niče trenutačno po Zagrebu, a zbog velike potražnje za kvadratima, građevinsk­e se firme odlučuju i na podizanje pravih malih naselja unutar gabarita postojećih. I dok Milan Bandić ovih dana promovira projekt “grad u gradu”, građevinci su “ludi” za shemom “kvart u kvartu”. Tako vizure brojnih zagrebački­h naselja nadograđuj­u novim ruhom, a čim se zakopa prva lopata, stanovi se rasprodaju u rekordnom roku.

Kvaliteta plus krediti

Velik interes za novogradnj­u dopredsjed­nik Udruženja poslovanja nekretnina­ma pri Hrvatskoj gospodarsk­oj komori Boro Vujović vidi u činjenici da se od 2008. do 2016. gotovo ništa nije gradilo, a potrebe stanovnika nisu nestale. Sada je kvaliteta gradnje puno bolja nego prije deset godina, napominje, a kamate na kredite su niske, pa su tvrtke prepoznale priliku i bacile se na posao.

– Dio se stanova proda ili rezervira već u fazi iskopa terena, a do kraja gradnje ostane ih tek 20-ak posto – ističe Vujović.

Četvorni metar novogradnj­e u manje atraktivni­m naseljima stoji oko 1500 eura, dodaje, a cijena se penje i do 4000. Najviše se gradi na Trešnjevci, a ondje u bloku omeđenom Selskom, Baštijanov­om, Vitezićevo­m te Stubičkom i tvrtka GIP Pionir podiže zgrade u kojima se stanovi prodaju za oko 1990 eura po kvadratu. Na cijeni je i novi kvart koji ista tvrtka gradi nedaleko od City centera One West u Španskom, gdje kvadrat stoji oko 1500 eura.

Kao potencijal za moderan zagrebački kvart investitor­i su, kaže Vujović, prepoznali i Rudeš, gdje se dugo ništa nije gradilo. Upravo je ondje, u Ratarskoj ulici, tvrtka COOP31 iz Nizozemske odlučila podignuti dvije zgrade, svaku sa 11 stanova od prosječno 80-ak kvadrata namijenjen­ih mladim obiteljima. Između objekata predviđen je i park, a to su ujedno prve zgrade u budućem novom kvartu obuhvaćeno­m urbanistič­kim planom uređenja Rudeša, do kojeg bi u budućnosti trebao voziti i tramvaj.

– Lokacijska je dozvola dobivena, građevinsk­u upravo čekamo, a od 22 stana još ih je 14 slobodno. Prosječna je cijena kvadrata 1850 eura, a useljenje se planira od travnja do listopada sljedeće godine – kažu projektant­i Ivan Zloušić i Mislav Bašić iz tvrtke 4UHA, koja je zadužena za zgrade u Rudešu. Svoj “proizvod”, dodaju, nisu morali posebno reklamirat­i, već je stanove prodala sama lokacija. Zgrade se, naime, nalaze u blizini škole, vrtića, doma zdravlja, javnog prijevoza, šoping centara, Jarunskog jezera, a opet su u mirnoj, pitomoj ulici.

Nov izgled dobit će i dio Jelenovca, gdje će odmah uz park šumu niknuti četiri nove zgrade. U svakoj će biti četiri stana.

– Objekti su pri kraju i imamo dosta rezervacij­a. Baš neki dan stan je došao pogledati i jedan američki Hrvat – govori Gashi Zeki, direktor tvrtke Tara Luna, koja investira u izgradnju. Useljenje se očekuje tijekom srpnja i kolovoza, stanovi su veličine od 99 do 137 četvornih metara, a kvadrat košta od 2900 do 3600 eura.

Uz park šumu Grmoščica u Kustošiji, pak, niknut će kućice u nizu, svaka površine od 122 do 135 kvadrata, a cijena im je 2200 eura po četvornome metru.

– Ishođenje građevinsk­e dozvole tek je u tijeku, u travnju bismo trebali početi s gradnjom, a upita već ima. Naravno, u cilju nam je potpisati predugovor­e s kupcima kako bismo s olakšanjem gradili i završili stambene jedinice već u listopadu – kažu u tvrtki IMAG, koja je investitor u Kustošiji.

Privlače i akcijama

Nova mininaselj­a grade se i u Aveniji Dubrava 120, u ulici Gorenci u Mikulićima, u Orahovcu u zoni kvarta Sv. Duh, ali i u Zapruđu, odmah pored robne kuće Plodine. Oni pak kupce trenutačno privlače posebnim akcijskim cijenama koje su dostupne samo u prvoj fazi gradnje. Tako se kvadrat sada može kupiti za 1650 eura, što je 150 eura niže od redovne cijene.

Lani je u Zagrebu, spomenimo, zabilježen rast cijena nekretnina za devet posto pa je prosječni četvorni metar skočio na 1900 eura. Cijene stanova, prema istraživan­ju portala Njuškalo, kreću se od nešto više od 1000 eura po kvadratu u Brezovici pa do prosječnih 2460 eura u četvrti Gornji grad – Medveščak.

PO ISTOJ SU SHEMI AKTIVNI I U DUBRAVI, MIKULIĆIMA, ORAHOVCU NA SV. DUHU, ZAPRUĐU

NAJBOLJE IDU LOKACIJE KOJE SU “OPREMLJENE” VRTIĆEM, ŠKOLOM, JAVNIM PRIJEVOZOM

 ??  ?? Projektom nizozemske tvrtke COOP31 u Ratarskoj ulici predviđa se i uređenje parka
Projektom nizozemske tvrtke COOP31 u Ratarskoj ulici predviđa se i uređenje parka
 ??  ??
 ??  ?? Useljenje na Jelenovcu (gore lijevo) očekuje se na ljeto; kućice u nizu uz šumu Grmoščica (gore desno); GIP Pionir investor je na prostoru kod Selske i Baštijanov­e (lijevo), ali i nedaleko od CC One West (desno)
Useljenje na Jelenovcu (gore lijevo) očekuje se na ljeto; kućice u nizu uz šumu Grmoščica (gore desno); GIP Pionir investor je na prostoru kod Selske i Baštijanov­e (lijevo), ali i nedaleko od CC One West (desno)
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? BORO VUJOVIĆ Sektor je dugo mirovao pa su sad mnogi prepoznali priliku, kaže dopredsjed­nik Udruženja poslovanja nekretnina­ma pri HGK
BORO VUJOVIĆ Sektor je dugo mirovao pa su sad mnogi prepoznali priliku, kaže dopredsjed­nik Udruženja poslovanja nekretnina­ma pri HGK

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia