Večernji list - Hrvatska

Lani je 500.000 kn bilo premalo, rodilo se više beba pa je budžet povećan

- (ić)

Bjelovarsk­o-bilogorska županija od 2008. kao dio populacijs­ke politike provodi mjeru naknada za svako novorođeno dijete u obitelji na području županije. Prošle godine Županija je zaprimila 1082 zahtjeva, za što je iz županijsko­g proračuna izdvojena 541.000 kuna. Najviše zahtjeva prošle godine zaprimljen­o je s područja grada Bjelovara, njih 313, dok je najmanje zahtjeva za naknadu s područja općine Severin – četiri. U Zrinskom Topolovcu tijekom 2018. rođeno je devet beba, među kojima i malena Eva Ban.

– Eva je bila “palčić”, rođena je u 31. tjednu. Porod je dobro prošao, nije bilo teško. Bila je u inkubatoru 10 dana. Ova potpora Županije puno nam znači, djetetu uvijek nešto treba tako da nam ovo dobro dođe – rekla je Evina majka Matea Kozina.

BBŽ izdvaja prosječno oko pola milijuna kuna godišnje za program koji traje već 11 godina. Za tu je namjenu tijekom godina iz županijsko­g proračuna izdvojeno više od 5,5 milijuna kuna.

– Županija već 11 godina ima ovaj program. Lani je predviđeno 500.000 kuna, ali meni je drago da je taj iznos nadmašen. Potpore koje idu prema obiteljima su ključne i moramo nastaviti s time. Ove godine, kao i do sada, očekujemo da taj broj zahtjeva bude jednak ili, nadamo se, i veći, i zato Županija razmišlja da te iznose poveća, posebice možda za obitelji koje imaju troje djece ili više, jer su i njihovi troškovi puno veći – istaknuo je župan Damir Bajs.

 ??  ?? Mala Eva je beba “palčić”, rodila se u 31. tjednu, a mama Matea kaže da joj pomoć Županije dobro dođe
Mala Eva je beba “palčić”, rodila se u 31. tjednu, a mama Matea kaže da joj pomoć Županije dobro dođe

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia