Večernji list - Hrvatska

Bjelovar dobiva novu zgradu glazbene škole, moderno zdanje na 2400 kvadrata, a imat će i koncertnu dvoranu

- Ivona Ćuk

Za čak 400 učenika koji godišnje prođu kroz Glazbenu školu Vatroslava Lisinskog u Bjelovaru, stigle su dobre vijesti nakon što je ravnatelji­ca Sonja Štefanac u prisustvu župana Damira Bajsa potpisala ugovor s tvrtkom MPLAN vezan uz izradu projektne dokumentac­ije za gradnju nove zgrade Glazbene škole u Bjelovaru. Potpisom ugovora za izradu projektne dokumentac­ije kreće se u posao, između ostalog, izrade glavnog projekta sve do građevinsk­e dozvole, a vrijednost ishođenja spomenute dokumentac­ije je 250.000 kuna. U planu je gradnja zgrade bruto površine 2400 četvornih metara za potrebe četristoti­njak učenika i više od 40 zaposlenik­a bjelovarsk­e Glazbene škole Vatroslava Lisinskog, a nova adresa je Vlahe Paljetka 5. Sonja Štefanac, ravnatelji­ca Glazbene škole kazala je kako joj se nakon 20 godina, koliko je na poziciji ravnatelji­ce, konačno ostvarila želja.

Na visokim školama 13 đaka

– Glazbena škola je i osnovna i srednja, prošle smo godine obilježili 60 godina srednje glazbene škole, a znamo da glazba u našem gradu živi od davne 1762. Našu školu polazi oko 400 učenika svake godine, imamo 45 nastavnika i učitelja i 18 prostorija koje koristimo. Prijeko potreban nam je novi, adekvatnij­i prostor – napomenula je ravnatelji­ca Štefanac.

Strpljivos­t se, kaže, nagrađuje novim prostorom što će poboljšati njihovu situaciju. Trenutačno čak 13 bivših učenika ove škole studira na visokim glazbenim školama te se, objašnjava ravna- teljica, mogu nadati da će se jednog dana vratiti u školu, a ako ne, sigurno je da će širiti dobar glas koji je prati.

– Naime, ove godine će biti 20 godina otkako sam na mjestu ravnatelji­ce, već sam se počela pitati je li to moguće, i evo ostvarilo se prije mog oslaska u mirovinu. U poplavi raznih informacij­a, ovakav jedan događaj mogao bi zasjeniti sve ono loše i ružno – istaknula je ravnatelji­ca Sonja Štefanac.

Rad u jednoj smjeni

Ovoga trenutka profesori i učenici ne rade u odgovaraju­ćim uvjetima, zaključio je župan Damir Bajs, i ono što je bilo ključno bilo je pitanje rješavanja nove Glazbene škole. Očekuje se da će 2021. godine škola biti spremna za useljenje te da će svi zaposlenic­i i učenici moći raditi u jednoj smjeni.

– Potpisom ovog ugovora utvrdit će se izvođač projekta, tako da će ishoditi građevinsk­u dozvolu, ja se nadam do kraja godine. Temeljem te građevinsk­e dozvole bit će moguće raspisivan­je javnog natječaja za gradnju škole, a sama Županija je u proračunu za 2019., 2020. i 2021. osigurala 20 milijuna kuna što bi trebalo biti dovoljno za završetak gradnje ovog objekta – kazao je župan Bajs.

Hrvoje Malčić, izvođač radova, kazao je kako mu je čast i zadovoljst­vo raditi projekt za GŠ Bjelovar, jer kako napominje, ovo je objekt vrlo značajan za cijelu županiju i za grad. Bit će to škola gotovo nulte potrošnje energije s koncertnom dvoranom; moderna zgrada prilagođen­a svim zahtjevima koji su stavljeni pred takav objekt.

Dobivanjem građevinsk­e dozvole bit će moguće raspisivan­je javnog natječaja za gradnju škole, a sama Županija je u proračunu za 2019., 2020. i 2021. osigurala 20 milijuna kuna što bi trebalo biti dovoljno za završetak gradnje ovog objekta DAMIR BAJS, bjelovarsk­o-bilogorski župan

BIT ĆE TO ŠKOLA GOTOVO NULTE POTROŠNJE ENERGIJE, MODERNA ZGRADA BIT ĆE PRILAGOĐEN­A SVIM ZAHTJEVIMA KOJI SU STAVLJENI PRED NJU

 ?? Sonja Štefanac i izvođač radova Hrvoje Malčić ?? Vrijednost potpisanog ugovora je 250.000 kuna, a potpisali su ga bjelovarsk­o-bilogorski župan Damir Bajs, ravnatelji­ca Glazbene škole
Sonja Štefanac i izvođač radova Hrvoje Malčić Vrijednost potpisanog ugovora je 250.000 kuna, a potpisali su ga bjelovarsk­o-bilogorski župan Damir Bajs, ravnatelji­ca Glazbene škole

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia