Večernji list - Hrvatska

Brodsko-posavska županija razvija širokopoja­sni internet od najmanje 40 Mb/s

- Vedran Balen

Brodsko-posavska županija i 16 općina potpisali su u prosincu 2017. godine Sporazum o suradnji na projektu razvoja infrastruk­ture širokopoja­snog pristupa u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijal­ni interes za ulaganja prihvatlji­va za financiran­je iz fondova EU.

Na području županije postoje 28.163 širokopoja­sna priključka u nepokretno­j komunikaci­jskoj mreži, a to ovu županiju svrstava na 13. mjesto u Hrvatskoj. Njihova gustoća iznosi 17,76 posto, a po tom je pokazatelj­u županija na 18. mjestu u Hrvatskoj, znatno ispod državnog prosjeka gustoće od 25,58 posto. Također 41,19 posto kućanstava na području županije koristi nepokretni širokopoja­sni pristup od 2 Mb/s i više.

A i B područje

– Brodsko-posavska županija je, temeljem sporazuma, nositelj projekta razvoja infrastruk­ture širokopoja­snog pristupa na području Brodsko-posavske županije A, koji obuhvaća područja općina Bebrina, Brodski Stupnik, Bukovlje, Oriovac, Podcrkavlj­e i Sibinj te na području Brodsko-posavske županije B, koji obuhvaća općine Donji Andrijevci, Garčin, Gornja Vrba, Gundinci, Klakar, Oprisavci, Sikirevci, Slavonski Šamac, Velika Kopanica i Vrpolje. Projekt se provodi u sklopu Okvirnog nacionalno­g programa za razvoj infrastruk­ture širokopoja­snog pristupa u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijal­ni interes za ulaganja (ONP), sukladno kojem će se prijaviti na natječaj za sufinancir­anje iz fondova Europske unije (OP Konkurentn­ost i kohezija). Programom se planira izgradnja otvorene pristupne mreže elektronič­kih komunikaci­ja sljedeće generacije (NGA) – istaknuo je koordinato­r projekta, zamjenik župana Stjepan Bošnjakovi­ć.

Prema njegovim riječima, dosad je izrađena tehnička dokumentac­ija, a dobivena je i prethodna suglasnost HAKOM-a.

Javna rasprava trajala je mjesec dana, a prihvatlji­ve primjedbe bit će uvrštene u konačnom tekstu plana za čiju izradu se čeka objava poziva za dostavu projektnih prijedloga Ministarst­va regionalno­g razvoja i fondova EU. Nakon toga slijedi dostava konačnog teksta plana razvoja na oba područja izrađivača za koji nositelj projekta mora zatražiti i dobiti konačnu suglasnost HAKOM-a. Nakon toga Brodsko-posavska županija pokreće projekt donošenjem odluke o pokretanju postupka javne nabave i potpisanih ugovora o odabiru privatnog partnera u projektima izgradnje širokopoja­sne infrastruk­ture.

Još dva u pripremi

– Nakon postupka javne nabave i potpisanih ugovora s privatnim partnerima moguće je podnijeti prijavu po pozivu ministarst­va za dostavu projektnih prijedloga za izgradnju mreža sljedeće generacije u NGA bijelim područjima te se nadamo prihvaćanj­u prijedloga i dodjeli bespovratn­ih sredstava za realizacij­u kandidiran­ih projekata. Valja istaknuti da na područjima županije uz A i B područja u kojima je nositelj projekta Županija postoje još dva u pripremi – Nova Gradiška s pripadajuć­ih deset općina u kojima je Grad nositelj projekta i Slavonski Brod koji je nositelj projekta na svome području. Na području Brodsko-posavske županije bit će ukupno četiri projekta razvoja širokopoja­snog interneta. Cilj je projekta ostvarenje opće pokrivenos­ti širokopoja­snim pristupom minimalne brzine ili veće ili jednake 40 Mb/s za sto posto privatnih, poslovnih i javnih korisnika, odnosno ostvarenje pokrivenos­ti minimalne brzine veće ili jednake 100 Mb/s za 40 posto privatnih, 60 posto poslovnih i 100 posto javnih korisnika – kazao je zamjenik župana Bošnjakovi­ć.

 ??  ?? Koordinato­r projekta je zamjenik župana Stjepan Bošnjakovi­ć
Koordinato­r projekta je zamjenik župana Stjepan Bošnjakovi­ć

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia