Večernji list - Hrvatska

Novo ruho 19 škola vrijedno 62 milijuna kuna

- (slš) (slš) Suzana Lepan Štefančić

Najviše poziva na broj 112 na području osječkog ureda Centra 112 odnosi se na hitnu medicinsku službu. Centar je prošle godine zaprimio 120.618 telefonski­h poziva, što je prosječno 331 dnevno. Prema policiji je preusmjere­no 13.528, prema vatrogasci­ma 1547, a prema hitnoj medicinsko­j pomoći 17.069 poziva. – Pozivom na broj 112 svaki građanin može dojaviti požar, poplavu ili bilo koji drugi događaj te biti siguran da je poziv primljen i raspoređen ostalim žurnim službama. Ovaj sustav sada treba iskoristit­i za daljnju dogradnju, pa tako i izgradnju Operativno­g centra za obuku žurnih službi na području OBŽ-a – kazao je zamjenik župana Goran Ivanović. Dan Općine Podgorač obilježen je svečanom sjednicom Općinskog vijeća. Tom prigodom rečeno je kako su lani nastavljen­e i pokrenute velike investicij­e. Najvažniji je projekt vodoopskrb­e koji će se za nekoliko mjeseci i završiti pa će cijevi s pitkom vodom biti ispred gotovo svake kuće. Usporedno se radi odvodnja, za koju radovi slijede u naseljima Stipanovci i Razbojšte. U tijeku je i izgradnja industrijs­ke zone pri čemu je, kaže načelnik Goran Đanić, Županija najvažniji partner Općine. Zamjenik župana Goran Ivanović dodao je da je ova općina dobar primjer kako se zajednički­m radom lokalne i regionalne samouprave može participir­ati i u višemiliju­nskim projektima.

Zgrada Osnovne škole Matije Petra Katančića u Valpovu sagrađena je 1962. pa se, kako su desetljeća odmicala, nametnula potreba za obnovom. Međutim, prva važnija rekonstruk­cija počela je 2017. kada je Osječko-baranjska županija ovu školu uvrstila u projekt energetske obnove 19 školskih objekata. Radovi su sada pri kraju, uređena je vanjska ovojnica, promijenje­ni su prozori i vrata, a između ostalog zamijenjen je kotao na loživo ulje novim kondenzaci­jskim te će se postići ušteda toplinske energije od 77 posto.

Radovi na obnovi školske zgrade, ukupne vrijednost­i 7,18 milijuna kuna, trebaju završiti do 4. ožujka, a u njihov tijek uvjerio se župan Ivan Anušić. Tom je prigodom ravnatelj Dalibor Košutić naglasio da je počelo i uređivanje interijera pa će zgrada biti kompletno obnovljena, na zadovoljst­vo učenika i djelatnika. Župan Ivan Anušić ističe da ukupna vrijednost projekata energetske obnove 19 škola iznosi 62 milijuna kuna. No, Osječko-baranjska županija trenutačno provodi ukupno 54 projekta energetske obnove zgrada javne namjene, ukupne vrijednost­i 178 milijuna kuna, s time da 60 posto troškova su bespovratn­a sredstva Europske unije.

– Svi projekti bit će završeni do 2021./2022. godine, a tada ćemo imati energetski obnovljene sve objekte ustanova kojima je Županija osnivač, od domova zdravlja, domova za stare i nemoćne do osnovnih i srednjih škola. Svi projekti obavljaju se uz financijsk­u potporu fondova EU i Vlade RH, a ujedno doprinose oživljavan­ju gospodarst­va jer na njima rade tvrtke s područja naše županije – naglasio je župan.

 ??  ?? Radovi na OŠ M. P. Katančića u Valpovu iznose 7,18 milijuna kuna
Radovi na OŠ M. P. Katančića u Valpovu iznose 7,18 milijuna kuna

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia