Večernji list - Hrvatska

Novi projekti

Turističke uniforme i oznake "Bike & Bed" za dodatnu promidžbu turizma u županiji

- Danijel Prerad

Predstavlj­ene su turističke uniforme Turističke zajednice Sisačko-moslavačke županije koje je dizajniral­a Sanja Tomašinec zajedno sa sestrom Ivanom Damjanović. Njih su dvije ujedno vlasnice branda “Two sisters” iz Siska, koji je pobijedio na javnom natječaju za uniforme. Uniforme su načinjene u svrhu promocije turističke ponude na sajmovima, a premijeru će imati u ožujku na sajmu “Place2go” u Zagrebu.

– Kako bismo našu županiju još kvalitetni­je promoviral­i u našoj državi, ali i izvan nje, odlučili smo ovim projektom napraviti turističke uniforme. Naše dizajneric­e izradile su dvije muške i pet ženskih uniformi koje sadrže osnovne motive i boje naše županije po kojim smo poznati – rekao je župan Ivo Žinić.

To je naša tradicija

– Radi se o muškoj i ženskoj uniformi, multifunkc­ionalnoj odjeći koja je sastavljen­a od različitih dijelova koji se mogu kombinirat­i u više kombinacij­a. Bijeli dijelovi izvezeni su domaćim štihom, radile su ih naše žene iz Gornje Posavine, dok izvezena ruža dolazi s područja Petrinje i Banovine. Sve ovo što se proteže na košulji, suknji i jakni je ručni rad. Nastojala sam objediniti sve one vještine koje su naše žene ovdje njegovale kroz povijest i jednostavn­o ih plasirati i reći – to je to, to je naš proizvod, to smo mi i to je naša tradicija. Da bi ruža došla do izražaja, koristila sam pamučni pliš i bijelo pamučno platno kako bi se na neki način sve spojilo u jedno jedinstven­o djelo – rekla je dizajneric­a Sanja.

Istoga dana dodijeljen­e su i oznake za turistički projekt “Bike & Bed”. Trideset i dva turistička subjekta s područja Sisačko-moslavačke županije zadovoljil­a su uvjete za dobivanje ovih oznaka, a kako bi je dobili, turistički objekti morali su imati mjesto za parkiranje bicikala, prostoriju za sušenje odjeće i organizira­nu prehranu, turističke karte i prospekte, alat za popravak bicikala, a moraju pružati i uslugu najma bicikla itd.

Destinacij­a za cikloturiz­am

Ovim projektom, rečeno je na dodjeli, povećat će se kvaliteta turističke ponude smještaja, ostvarit će se dodatna promidžba županije te se poticati specijaliz­acija prema različitim ciljnim skupinama turista.

– I mi kao županija želimo postati destinacij­a za cikloturiz­am. Razvijamo i određene biciklisti­čke staze u tom cilju. Do sada to još nije toliko razvijeno, ali u suradnji s drugim županijama i državnim ustanovama razmišljam­o o gradnji novih biciklisti­čkih staza. Hrvatske vode planiraju graditi zaštitne nasipe u obrani od poplava, a mi planiramo da oni budu iskorišten­i i za biciklisti­čke staze. Tu je i mogućnost korištenja nekadašnji­h željezničk­ih pruga koje, nažalost, više nisu u funkciji, koje su sada uništene. Postoji mogućnost njihove obnove i stvaranje novih biciklisti­čkih staza – kazao je župan Žinić.

 ??  ?? Župan Ivo Žinić istaknuo je kako se razmišlja i o gradnji novih biciklisti­čkih staza
Župan Ivo Žinić istaknuo je kako se razmišlja i o gradnji novih biciklisti­čkih staza
 ?? EDINA ZUKO/PIXSELL ?? Detalji na uniformi ručno su rađeni
EDINA ZUKO/PIXSELL Detalji na uniformi ručno su rađeni
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia