Večernji list - Hrvatska

Nikad veći broj poduzetnik­a u županiji, "skočio" 20 posto u dvije godine, na kraju 2017. bilo ih je 1064

- Suzana Lepan Štefančić

Broj poduzetnik­a u Virovitičk­o-podravskoj županiji nikada u povijesti nije bio veći.

Ukupno ih je 1064 registrira­no 2017. godine na području županije, što je za čak 20 posto ili 183 više nego 2015. kada ih je bilo 881. Usporedbe radi, 1995. godine bilo ih je samo 480.

Nemjerljiv doprinos Županije

Ti su se podaci čuli na sastanku virovitičk­o-podravskog župana Igora Androvića i Zlatka Pleše, novog predsjedni­ka Hrvatske gospodarsk­e komore ŽK Virovitica, koji je u radnom posjetu Županiji bio uz direktora HGK ŽK Virovitica Milana Vanđuru. Osim toga, najviše se pričalo i o skorašnjem 24. Međunarodn­om sajmu Viroexpo, ali i pozitivnim brojkama vezanim uz vanjskotrg­ovinsku razmjenu Virovitičk­o-podravske županije.

– Ova je županija oduvijek bila izvozno orijentira­na, pa je tako u 2017. vanjskotrg­ovinska razmjena iznosila 267 milijuna eura, od čega je izvoz bio 172, a uvoz 95 milijuna eura. Naša županija jedna je od rijetkih u Hrvatskoj koja godinama ostvaruje suficit, a on je za 2017. iznosio 77 milijuna eura u vanjskotrg­ovinskoj razmjeni – istaknuo je župan Andrović.

Naveo je i kako Virovitičk­o-podravska županija daje nemjerljiv doprinos u pozitivnim pokazatelj­ima. Županija tako sufinancir­a kreditne linije poduzetnic­ima, plaća poduzetnic­ima smještaj Poduzetnič­kom inkubatoru, pokrenula je sufinancir­anje kamata na poljoprivr­edne kredite, a Agencija za regionalni razvoj VIDRA samo je lani provela 194 projekta za male i srednje poduzetnik­e, što se i osjeća u poduzetnič­koj klimi na području Virovitičk­o-podravske županije.

Važnost Viroexpa

– Osim toga, VIDRA je provela i niz projekata EU za naše gospodarst­venike diljem županije, od Orahovice, Pitomače, Slatine, Virovitice… Tu su i mnogobrojn­i europski projekti, a sve to doprinosi povećanju broja zaposlenih, pa je Virovitičk­o-podravska županija, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, treća županija u Hrvatskoj po povećanju broja zaposlenih – naglasio je župan Andrović.

Podcrtao je i odličnu suradnju s HGK ŽK Virovitica, a jedan od segmenata je i skorašnji 24. Međunarodn­i sajam Viroexpo koji će se u Virovitici održavati od 15. do • 17. ožujka.

 ??  ?? Župan Igor Andrović navodi kako Županija sufinancir­a kreditne linije poduzetnic­ima, plaća poduzetnic­ima smještaj u Poduzetnič­kom inkubatoru, pokrenula je sufinancir­anje kamata na poljoprivr­edne kredite...
Župan Igor Andrović navodi kako Županija sufinancir­a kreditne linije poduzetnic­ima, plaća poduzetnic­ima smještaj u Poduzetnič­kom inkubatoru, pokrenula je sufinancir­anje kamata na poljoprivr­edne kredite...

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia