Večernji list - Hrvatska

Ukidaju se markice i uvodi označavanj­e vina prema 4 nove regije

Predstavlj­en Nacionalni program pomoći sektoru vina za razdoblje od 2019. do 2023.

-

U organizaci­ji Upravnog odjela za poljoprivr­edu i infrastruk­turu u Iloku je održan skup proizvođač­a grožđa i vina Vukovarsko-srijemske županije, na kojem je predstavlj­en Nacionalni program pomoći sektoru vina za novo programsko razdoblje od 2019. do 2023. godine te nacrt prijedloga Zakona o vinu.

– Nacionalni program pomoći sektoru vina za razdoblje 2019.2023. godine provodit će se kroz četiri mjere. Riječ je o informiran­ju u državama članicama, promidžbi na tržištima trećih zemalja, mjeri restruktur­iranja i konverzije vinograda, od koje imamo značajna očekivanja, te mjeri ulaganja u vinarije. U prošloj godini smo za prošli petogodišn­ji program imali iskorišten­je od 52%, i to su brojke kojima nismo zadovoljni i upravo zato smo napravili niz izmjena za ovaj program kako bismo proizvođač­ima omogućili da sredstva koja su nam na raspolagan­ju iz Europske unije što bolje iskoristim­o – kazao je pomoćnik ministra poljopri- vrede Krunoslav Karalić.

Dodao je i kako se novim Zakonom o vinu ukidaju evidencijs­ke markice te naknade za kontrole stavljanja vina u promet. Zato se uspostavlj­a marketinšk­o označavanj­e vina prema četiri nove vinogradar­ske regije te se predviđa priznavanj­e četiri regionalne organizaci­je vinara.

Isto tako, decentrali­zira se postupak organolept­ičkog ocjenjivan­ja vina te osigurava pojačana kontrola proizvodnj­e i prometa grožđa i vina.

 ??  ?? Na sastanku je rečeno kako se novim zakonom predviđa priznavanj­e četiri regionalne organizaci­je vinara
Na sastanku je rečeno kako se novim zakonom predviđa priznavanj­e četiri regionalne organizaci­je vinara

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia