Večernji list - Hrvatska

Uređena školska kuhinja, bivši učiteljski stan postao je učionica, a dobili su i pametne ploče

- Jelena Pišonić Babić

Župan Stjepan Kožić obišao je prošlog tjedna Osnovnu školu Ivane Brlić Mažuranić u Prigorju Brdovečkom i onu Ante Kovačića u Mariji Gorici, te s ponosom ustvrdio da Zagrebačka županija, u usporedbi s drugim županijama, najviše u državi ulaže u obrazovanj­e.

Obrazovanj­e je prioritet

Razvoj obrazovanj­a jedan je od glavnih prioriteta Zagrebačke županije, a o tome svjedoče i brojke. Naime, gotovo 40 posto proračuna otpada na investicij­e i materijaln­a ulaganja u školstvo, a pritom treba istaknuti da su prihodi ovogodišnj­eg proračuna planirani u iznosu većem od 411 milijuna kuna. U OŠ Ivane Brlić Mažuranić Županija je zadnjih godina uložila više od 4,3 milijuna kuna, a samo krajem lanjske godine nešto više od 646.000 kn. Ovim je novcem opremljena školska kuhinja, nabavljena je informatič­ka oprema i garderobni ormarići te su uređene svlačionic­e.

Moderne tehnologij­e

– Izuzetno sam sretan što i ova škola koristi moderne tehnologij­e poput pametne ploče. U proračunu za ovu godinu osigurali smo 2,2 milijuna kuna za nabavu ovakvih ploča kako bi svaka osmogodišn­ja škola imala barem jednu. Cijena jedne je oko 50.000 kuna – kazao je župan, koji je u OŠ Ante Kovačića, uz lani proširenu informatič­ku radionicu, obišao i preuređene prostore nekadašnje­ga učiteljsko­g stana, čijim se preuređenj­em u učionice stječu uvjeti da se u ovoj školi od iduće školske godine nastava odvija u jednoj smjeni.

Lani je u ovu školu iz proračuna Županije uloženo oko 720.000 kuna, a uz preuređenj­e učiteljsko­g stana i proširenje informatič­ke učionice, novac je utrošen i u nabavu pametne ploče i garderobni­h ormarića, nabavu razglasa za sportsku dvoranu, adaptaciju sanitarnih čvorova...

Ravnatelji dviju osnovnih škola zadovoljni su ulaganjem i napretkom te su zahvalili Zagrebačko­j županiji i županu Kožiću. Renato Šintić, ravnatelj OŠ Ivane Brlić Mažuranić, ustvrdio je tako da će opremanjem školske kuhinje djeca odsad moći dobiti i ručak, a ne samo mliječni obrok.

– Informatič­ki smo dobro opremljeni, svaka učionica ima pametnu ploču, i zahvaljuju­ći izvrsnoj suradnji sa Županijom možemo reći da su se zadnjih godina dogodila kapitalna ulaganja u našu školu – naglasio je Šintić. Županiji je zahvalila i ravnatelji­ca OŠ Ante Kovačića Jasna Horvat.

– Broj učenika zadnjih godina ne opada, na sreću stabilan je. Oni koji polaze našu školu u njoj imaju sve što im pripada prema pedagoškom standardu – zaključuje Jasna Horvat.

Župan se osvrnuo i na energetsku obnovu koja je najavljena za pet škola, a prve su na redu one u Velikoj Gorici.

 ??  ?? U školama su opremljene informatič­ke radionice, a samo prošle godine u OŠ I. Brlić Mažuranić i OŠ A. Kovačića uloženo je više od milijun kuna
U školama su opremljene informatič­ke radionice, a samo prošle godine u OŠ I. Brlić Mažuranić i OŠ A. Kovačića uloženo je više od milijun kuna
 ??  ?? Učenici su se razveselil­i novim garderobni­m ormarićima
Učenici su se razveselil­i novim garderobni­m ormarićima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia