Večernji list - Hrvatska

Električni Busko besplatno vozi od Kampusa preko Vinice, bolnice i natrag

Vozni red prilagođen je trenutačno­m režimu električni­h punjača

- Ivica Beti

Od danas kreće nova besplatna linija Buska, javnog prijevoza u Koprivnici. Kako bi građanima osigurali kvalitetni­ji javni prijevoz i bolju povezanost naselja unutar grada i prigradski­h naselja, uvedena je nova vozna linija koja će prometovat­i od Kampusa preko središta grada, autobusnog kolodvora, Vinice, prigradski­h naselja Starigrada i Draganovca, Supernove, bolnice i natrag do Kampusa. – Sretan sam što je zaživio ne samo električni, već i javni prijevoz u Gradu Koprivnici, što je prije desetak godina bilo apsolutno nemoguće zamisliti i provesti. Pojavila se želja i volja građana da uvedemo i drugu liniju koja će obuhvatiti Vinicu, Podolice, Starigrad i Draganovec. Time prekidamo sve rasprave zašto Busko vozi samo po centru grada i zašto nisu obuhvaćena prigradska naselja. Nadam se da ćemo u budućnosti morati osigurati još autobusa i uvesti nove linije – rekao je gradonačel­nik Mišel Jakšić. Prijevoz je besplatan za sve korisnike, a autobusi će koristiti postojeća stajališta. Vozni red prilagođen je trenutačno­m režimu električni­h punjača s mogućnošću izmjena.

Do 12 putnika

Autobusi mogu prevesti 12 putnika, a maksimalna brzina ograničena im je na 90 kilometara na sat. Član uprave Komunalca Goran Međurečan ističe da će nova linija Buska biti aktivna četiri puta dnevno. – Nadam se da ćemo pritom olak- šati i pojednosta­viti građanima prigradski­h naselja da dođu do samog grada. Ciljana skupina su nam prvenstven­o stariji ljudi radi što bržeg dolaska do bolnice, pa zatim i do autobusnog i željezničk­og kolodvora – pojasnio je. Zadovoljan je i predsjedni­k Mjesnog odbora Vinica Dragutin Jeđud. – Zahvalan sam gradskoj vlasti što je za tri tisuće žitelja ovog prigradsko­g naselja osigurala besplatan prijevoz. Postoji veliki interes žitelja Vinice za javnim gradskim prijevozom te sam du- boko uvjeren u uspjeh ovog projekta – kazao je. U Gradu kažu da će nova linija prometovat­i radnim danima, dakle u sve dane osim subote i nedjelje. U komunalnom poduzeću Komunalac izračunali su da je do danas besplatnim električni­m vozilom prevezeno 3140 građana, što, zaključuju, ukazuje na velik broj zadovoljni­h korisnika.

Ne zagađuju okoliš

Javni prijevoz električni­m autobusima uveden je u sklopu projekta Civitas Dyn@mo. – Ne zagađuju okoliš i ne proizvode buku. Predstavlj­aju najnoviji korak u razvoju čistog, štedljivog i energetski efikasnog prijevoza. Iskoristit­e ih za svakodnevn­u vožnju gradom i doprinesit­e razvoju javnog prijevoza u našem gradu, ali i razvoju prometne tehnologij­e na europskoj razini – poručuju u Komunalcu.

 ??  ??
 ??  ?? Prijevoz je besplatan za sve korisnike, a autobusi će koristiti postojeća stajališta
Prijevoz je besplatan za sve korisnike, a autobusi će koristiti postojeća stajališta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia