Večernji list - Hrvatska

U Velikoj Cigleni gradi se jedina geotermaln­a elektrana u Hrvatskoj i jedna od najvećih u EU

Snaga elektrane je 10 megavata što je jednako opskrbi vrućom vodom 23.000 kućanstava

- Ivona Ćuk // BJELOVAR

U Velikoj Cigleni kraj Bjelovara gradit će se geotermaln­a elektrana, jedina takve vrste u Hrvatskoj, ali i jedna od najvećih u Europi. Ugovor o osnivanju prava građenja proteklih je dana potpisao ministar državne imovine Goran Marić s voditeljem projekta Dragutinom Domitrović­em iz tvrtke Geoen u kojoj su ujedno i hrvatski Geothermal, vlasnika Dragana Jurilja i njihov turski partner kompanija MB Holding. – U Velikoj Cigleni je prije 25 godina pronađen dragocjeni geotermaln­i izvor, a danas je na tom zemljištu sagrađena jedina geotermaln­a elektrana u Hrvatskoj. Njezina snaga je 10 megavata što odgovara opskrbi vrućom vodom 23 tisuće kućanstava. Inače, snaga elektrane je 16,5 megavata, no taj „višak“trošimo za svoje potrebe – objasnio je tehničke detalje Domitrović ujedno službeno otvorenje geotermaln­e elektrane za 26. travnja ove godine. Vrijednost ulaganja u elektranu iznosi 45 milijuna eura, a ako se ubroji i dugogodišn­je ulaganje Ine u istraživan­je bušotine, vrijednost ulaganja u geotermaln­u elektranu koja koristi vruću vodu i paru za proizvodnj­u električne energije iznosi 65 milijuna eura.

– Sve se više bližimo trenutku kada će elektrana početi raditi s potrebnim papirima. Valja napomenuti kako se u neposredno­j blizini geotermaln­e elektrane nalazi još dosta državnog zemljišta koje bi se moglo vezati uz elektranu i iskoristit­i kao dugoročni potencijal, primjerice, za grijanje staklenika. Potencijal­ni investitor­i u tom će se smislu sigurno zainteresi­rati za ovu priču, a to je izuzetno dobra stvar i za elektranu – kazao je gradonačel­nik Bjelovara, Dario Hrebak. Ministar Marić s osmijehom je potpisao ugovor rekavši kako ga ništa ne veseli kao otvaranje novih pogona, a ujedno je i pohvalio suradnju s Gradom Bjelovarom. Osim ovog ugovora, ministar Marić je s gradonačel­nikom Hrebakom potpisao i ugovor o davanju na uporabu zgradu i dvorište na Trgu Stjepana Radića. Riječ je o zgradi na samom ulazu u Bjelovar koja trenutačno narušava vizuru grada, a koja će uz prikladnu obnonajavi­vši vu poslužiti za potrebe Digitalnog inovacijsk­og centra.

– Obavili smo dio razgovora u Ministarst­vu kulture, obavit ćemo sastanak i u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st, te bi Grad uz dozvolu države prijavio tu zgradu na energetsku obnovu kako bismo je stavili u funkciju za potrebe Veleučiliš­ta i Tehnološko­g parka. To bi ujedno značilo i pokretanje investicij­e koja je zasigurno veća od 10 milijuna kuna, od čega bi većina bila pokrivena iz fondova EU, ako nam taj projekt prođe. Veliki broj projekata nam prolazi i ja vjerujem da tu zgradu možemo u razdoblju od godinu dana staviti u funkciju – istaknuo je gradonačel­nik te dodao kako ni projekt Studentsko­g doma nije zaboravlje­n.

Za njega se nada skorom rješavanju problemati­ke vlasnika kako bi Grad mogao početi ulagati u dom i tako dao Bjelovaru pravo značenje studentsko­g grada.

 ??  ?? OBILAZAK Ministar Goran Marić je u društvu gradonačel­nika Darija Hrebaka i investitor­a obišao gradilište elektrane
OBILAZAK Ministar Goran Marić je u društvu gradonačel­nika Darija Hrebaka i investitor­a obišao gradilište elektrane

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia