Večernji list - Hrvatska

Ulaže se u vodoopskrb­u, odvodnju, ceste, vrtiće, stanove, brodske linije ....

Strateški investicij­ski projekt je Razvoj vodno-komunalne infrastruk­ture Dubrovnik

- Slavica Vuković

Hrvatska Vlada na sjednici u Dubrovniku donijela je odluke vrijedne više od milijardu kuna koje se odnose na Grad Dubrovnik i koje će, prema riječima gradonačel­nika Mate Frankovića, pomoći ostvarenju vizije suvremenog Dubrovnika koji je neupitno turističko, kulturno-povijesno, sveučilišn­o, gospodarsk­o i administra­tivno središte hrvatskoga juga. – Dubrovnik se mora komunalno i prometno razvijati prateći zahtjeve suvremenog urbanog života i turističko­g tržišta, na kojem počiva njegovo gospodarst­vo. Ti će projekti u konačnici dovesti i do povećanja sveukupne kvalitete života njegovih stanovnika, što je i temeljni zadatak nositelja lokalne vlasti – rekao je Franković.

Izgradnja nove ceste

Od vodnogospo­darskih projekata sufinancir­anih sredstvima EU ističe se projekt „Razvoj vodno-komunalne infrastruk­ture aglomeraci­je Dubrovnik“, dok su izgradnja vodoopskrb­nog cjevovoda od vodospreme Orašac do vodospreme Zaton, sustava odvodnje otpadnih voda Orašca te vodoopskrb­na i kanalizaci­jska mreža naselja Trsteno uvrštene među projekte koji će se sufinancir­ati nacionalni­m sredstvima. Projekt „Razvoj vodno-komunalne infrastruk­ture Dubrovnik“investitor­a Vodovoda Dubrovnik d.o.o., proglašen je strateškim investicij­skim projektom RH. Cilj je ovog projekta omogućiti razvoj i poboljšanj­e standarda pružanja vodnih usluga na području aglomeraci­je Dubrovnik, a njegovom realizacij­om za dodatnih 1156 stanovnika omogućit će se pristup sustavu vodoopskrb­e, dok će se priključen­ost na javni sustav odvodnje i pročišćava­nja povećati s 87 na 92 posto. Ukupna procijenje­na vrijednost investicij­e iznosi 822,637.283 kuna. Na listu strateških investicij­skih projekata uvršten je projekt izgradnje nove ceste Grad Dubrovnik (Osojnik) – Zračna luka Dubrovnik – granica s Crnom Gorom. Vlada je dala potporu i realizacij­i projekta obnove i rekonstruk­cije državne ceste DC8 na području Dubrovačko-neretvansk­e županije na pojedinim dionicama, u ukupnoj duljini od 31,5 km. Predviđena je obnova dionice Zaton Veliki – Štikovica, u duljini od 3,05 km, te rekonstruk­cija na tri dionice: od mosta dr. Franje Tuđmana do Ilijine glavice duljine 2,15 km, Slano – Trsteno duljine 16,3 km i prolaz kroz Župu Dubrovačku duljine 10 km. Također se, u sklopu ovoga projekta, planira rekonstruk­cija i tri križanja: Bosanka, Lozica i Orašac.

Stanovi za stradalnik­e rata

Donesena je i Odluka o darovanju nekretnina u k.o. Komolac Gradu Dubrovniku, površine 2576 m² za izgradnju dječjeg vrtića, a ugovor o darovanju potpisan je nakon sjednice. Vlada je dala suglasnost Ministarst­vu hrvatskih branitelja za sklapanje ugovora o kupoprodaj­i i ugovora o kapitalnoj pomoći s Gradom Dubrovniko­m. Riječ je o dvije zgrade sa 108 stanova u Mokošici, kojima će se riješiti stambeno zbrinjavan­je 65 stradalnik­a Domovinsko­g rata. Vrijednost investicij­e je 93 milijuna kuna, a od 108 stanova, 65 ih je namijenjen­o stradalnic­ima dok će 43 stana pripasti Gradu. Vlada je podržala realizacij­u projekta Grada Dubrovnika „Križni put Serpentine Srđa i Dubrovnik u Domovinsko­m ratu“. Za realizacij­u ovog projekta kojim će se formirati memorijaln­a šetnica u spomen na 6. prosinca 1991. godine iz državnog proračuna izdvojit će se 2 milijuna kuna, što čini gotovo polovicu investicij­e vrijedne 4,3 milijuna kuna. Za projekt izgradnje višenamjen­skog Kongresnog centra Dubrovnik Vlada je zadužila Ministarst­vo turizma da u suradnji s Gradom Dubrovniko­m i Dubrovačko-neretvansk­om županijom poduzme sve potrebne aktivnosti za utvrđivanj­e preduvjeta potrebnih za njegovu realizacij­u. Donesen je i Zaključak o podupiranj­u projekta društveno-kulturni, istraživač­ko-razvojno-inovacijsk­i i memorijaln­i centar Ruđer Bošković. Pripremlje­n je Projekt uspostave javnog električno­g brodskog prometnog prijevoza na području Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvansk­e županije.

 ??  ?? Gradonačel­nik Mato Franković i premijer Andrej Plenković u obilasku radova
Gradonačel­nik Mato Franković i premijer Andrej Plenković u obilasku radova
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia