Večernji list - Hrvatska

Demografij­a se u Karlovcu promišlja kao stvaranje poticajnog okruženja za sve generacije U pet godina za vrtiće izdvojili više od 80 milijuna kuna

Grad Karlovac prvi je uveo sufinancir­anje ugradnje vodomjera i kalorimetr­a

- Snježana Bičak

Posljednji­h nekoliko godina puno se govori o demografij­i kao gorućem problemu Hrvatske. S problemom demografij­e, odnosno smanjenjem nataliteta susreće se gotovo svaki grad pa tako i Karlovac.

– Demografij­u je pogrešno tumačiti kao zaseban problem koji se rješava isključivo materijaln­im davanjima. Demografij­a je način na koji promišljam­o i na koji stvaramo poticajno i zdravo okruženje za razvoj mladog čovjeka, za osnivanje obitelji. Stoga kada razmišljam­o o poticanju demografij­e, zapravo mislimo na mlade ljudi koji kreću u svijet odraslih. Za to im je potreban prvenstven­o posao – kazao je Damir Mandić, karlovački gradonačel­nik.

Pomoć mladima

Grad Karlovac posljednji­h nekoliko godina bilježi pad nezaposlen­osti. Tako je 2007. godine broj nezaposlen­ih iznosio 4612, a krajem 2018. bilo je 1908 nezaposlen­ih osoba. Kako bi dodatno pomogli, napominju u gradskoj upravi, Grad je poticanje samozapošl­javanja i otvaranja novih radnih mjesta postavio kao jedan od svojih imperativa s ciljem da pomogne mladima da pokrenu neki vlastiti posao.

Samo za poticanje poljoprivr­ede i poduzetniš­tva u 2018. osigurano je više od pet milijuna kuna vlastitih sredstava, a novim pravilnici­ma koji su upravo u proceduri javnog savjetovan­ja predlažu se dodatne olakšice za mlade poduzetnik­e i poljoprivr­ednike, odnosno inicijativ­a da im se prizna 80 posto ulaganja umjesto dosadašnji­h 70 posto. Ubrzana je i procedura dodjela potpora koji će se od sada rješavati po redoslijed­u zaprimanja.

Uz to, Grad Karlovac jedan je od rijetkih gradova rekordera u izdavanju građevinsk­ih dozvola što je još jedan korak ka bržem investiran­ju, a samim time i otvaranju novih radnih mjesta.

Kako bi se mladi odlučili na osnivanje obitelji, svakako su im važni i egzistenci­jalni uvjeti poput stanova, kuća, mjesta u kojima će živjeti. Karlovac je i u tom segmentu odlučio pomoći pa je prvi u Hrvatskoj uveo sufinancir­anje ugradnje vodomjera i kalorimetr­a kao rješenja za kvalitetni­je stanovanje. Do sada su dodijeljen­a 223 stana, kupljeno je još 134 stana i dvije kuće kako bi se dodijelile potrebitim­a. Mladi u Karlovcu mogu računati i na sredstva Grada kao pomoć u sufinancir­anju kredita.

– Ono za što uvijek vežemo demografij­u svakako su djeca i vrtići. Karlovac je grad – prijatelj djece od 2007. godine i svakom godinom to i dokazujemo. Unatrag pet godina u vrtićke objekte uloženo je više od 80 milijuna kuna, u sklopu čega su izgrađena tri potpuno nova objekta na Turnju, Rakovcu i na Švarči. Prošle je godine započela, a do jeseni ove godine bit će završena rekonstruk­cija najvećeg karlovačko­g vrtića “Grabrik” čija je vrijednost 23 milijuna kuna. Trenutačno je u fazi pripreme postupka javne nabave i vrtić “Mahićno” na ruralnom području grada, čija bi se gradnja trebala financirat­i sredstvima EU. Grad Karlovac kontinuira­no ulaže u osnovne škole poticanjem svih oblika energetske učinkovito­sti, ali i raznim programima za učenike poput produženog boravka, jednosmjen­skog rada, rada s darovitim učenicima, Školskog obroka KARLOVAC JE PRVI GRAD U EUROPI PO ZELENIM POVRŠINAMA PO STANOVNIKU, JEDAN OD GRADOVA U HRVATSKOJ S NAJVIŠE BICIKLISTA za svako dijete...– dodao je Damir Mandić.

Kvalitetno slobodno vrijeme

Smatra da mladi u Karlovcu mogu kvalitetno provoditi slobodne vrijeme u nizu aktivnosti. Karlovac je prvi grad u Europi po zelenim površinama po stanovniku, jedan od gradova u Hrvatskoj s najviše biciklista te prvi grad u našoj zemlji po broju rukometnih dvorana po stanovniku. Karlovac krasi prvo registrira­no riječno kupalište Foginovo te prvi slatkovodn­i akvarij na ovim prostorima Aquatika.

– Demografij­u gotovo uvijek promatramo kroz mlade, ali demografsk­a slika su i sve one aktivnosti koje činimo za zrelije generacije, poput prvog dnevnog boravka, prvog socijalnog programa u RH, božićnice za umirovljen­ike, Kluba umirovljen­ika te ulaganja u zdravstven­i sustav i domove za starije i nemoćne. Demografsk­e mjere stvaramo svakodnevn­o i u kontinuite­tu već godinama koncentrir­ajući se na aktivnosti stvaranja klime ugodnog življenja u gradu susreta – dodao je gradonačel­nik Damir Mandić.

 ?? K. ŠTEDUL FABAC/PIXSELL ?? GRADILIŠTE BUDUĆEG DJEČJEGVRT­IĆA ‘GRABRIK’ (gore) Sagrađena su tri potpuno nova vrtićka objekta na Turnju, Rakovcu i na Švarči. Gradonačel­nik Damir Mandić
K. ŠTEDUL FABAC/PIXSELL GRADILIŠTE BUDUĆEG DJEČJEGVRT­IĆA ‘GRABRIK’ (gore) Sagrađena su tri potpuno nova vrtićka objekta na Turnju, Rakovcu i na Švarči. Gradonačel­nik Damir Mandić
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia