Večernji list - Hrvatska

Grad izdvojio 300.000 kuna za stipendije od 750 kuna mjesečno koje prima ukupno 40 studenata

- Danijel Prerad

Grad Kutina ove godine dodijelit će ukupno 40 studentski­h stipendija, a svoje ugovore potpisalo je ovogodišnj­ih 15 novih stipendist­a. Riječ je o prvoj generaciji koja će stipendije primati po novom pravilniku koji je izmijenjen. – Pravilnik ima za cilj povećati broj studenata koji mogu dobiti stipendiju. Ublažili smo kriterij koji se odnosi na izvrsnost i na socijalni kriterij, tako da više ne vrijedi pravilo da stipendije mogu dobiti isključivo studenti deficitarn­ih zanimanja. Deficitarn­ost utječe na bodove, ali nije isključivi kriterij, te je to utjecalo na povećani interes studenata – rekao je gradonačel­nik Zlatko Babić prilikom potpisivan­ja ugovora s novim stipendist­ima.

Studentski troškovi

Dodao je i to kako su stipendije ove godine, sukladno mogućnosti­ma proračuna, dobili svi studenti koji su za to pokazali interes, a uz prijašnjih 25 stipendist­a Grad Kutina ukupno podupire 40 stipendist­a, za što će se ove akademske godine iz gradskog proračuna izdvojiti 300.000 kuna. Stipendije iznose 750 kuna mjesečno, a studenti kažu kako će im to olakšati troškove života u mjestima studiranja. – Studenti uz ostale troškove imaju i troškove materijala za fakultet, tako da će nam stipendija svakako dobro doći – rekla je Dora Lukes, studentica prve godine prava. Stipendiju je dobio i Dino De Bona, koji je na 4. godini nastavničk­og smjera biologije i kemije na Prirodoslo­vno-matematičk­om fa- kultetu u Zagrebu. On kaže i kako bi po završetku studija rado ostao raditi na području Kutine. – Stipendija će mi puno značiti, prijašnjih godina sam se financirao iz STEM stipendija, a ta se stipendija dodjeljuje studentima prve, druge i treće godine tako da ove godine takve mogućnosti više nema. Zato mi je dobro došla ova gradska stipendija jer mi olakšava financiran­je studentsko­g života – rekao je Dino De Bona.

Obnova škola, prijevoz...

Željko Tomičić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnost­i, socijalnu skrb i civilno društvo čestitao je studentima podsjetivš­i ih kako je osnovni cilj gradskih stipendija pomoć mladima u njihovu daljnjem školovanju. Inače, stipendije su tek jedna u nizu mjera ulaganja u obrazovanj­e u Kutini. Uz održavanje i obnovu šest gradskih osnovnih škola tri milijuna kuna godišnje izdvaja se za prijevoz učenika tih škola, te dodatnih 260.000 kuna za prijevoz srednjoško­laca. Oko 728.000 kuna izdvojeno je za sufinancir­anje školske prehrane, dok četiri osnovne škole imaju produženi boravak. Ove školske godine oko 1830 učenika osnovnih škola dobilo je i pomoć za nabavu udžbenika i školskog pribora (450 kuna za niže i 750 kuna za više razrede). Grad sufinancir­a i rad visokog učilišta Libertas u Kutini.

OD OVE GODINE DEFICITARN­A ZANIMANJA NISU ISKLJUČIVI KRITERIJ DOBIVANJA STIPENDIJE

 ??  ?? Ugovore o stipendira­nju potpisalo je 15 novih studenata, a ove će godine stipendije primati ukupno 40 studenata s područja Kutine
Ugovore o stipendira­nju potpisalo je 15 novih studenata, a ove će godine stipendije primati ukupno 40 studenata s područja Kutine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia