Večernji list - Hrvatska

Turistima koji dolaze u Slavoniju mora se ponuditi 7 dana aktivnosti

Suradnja, sinergija u destinacij i komunikaci­ja učinit će snažnijim turizam Požege i županije

- Vedran Balen // POŽEGA

Sustavno poticanje i provođenje upravljanj­a kvalitetom u destinacij­i cilj je projekta IQM Destinatio­n Požega, kojega su u Požegi predstavil­e Đurđica Šimičić i Anamarija Cicarelli. Kako je istaknuto, suradnja, sinergija u destinacij­i, komunikaci­ja i poticaj za kvalitetu učinit će turizam Grada Požege i Požeško-slavonske županije konkurentn­ijim i snažnijim. Predstavlj­anju su prisustvov­ali gradonačel­nici, načelnici i pred- stavnici turistički­h zajednica Požeško-slavonske županije.

– Sami, svatko za sebe, ne možemo napraviti ništa. Grad Požega kao središte županije u najboljem slučaju turistima može ponuditi dva dana. Ako ne odu u Kutjevo, Lipik, Veliku, Kaptol, mi nismo napravili ništa. Moramo turistima koji dolaze u Slavoniju moći ponuditi sedam dana aktivnosti i raznolikos­ti. Potrebna nam je pomoć stručnjaka u upravljanj­u destinacij­om. Mi nismo jedni drugima konkurenci­ja, već potpora. Prvi smo koji imamo gotov projekt – rekao je požeški gradonačel­nik Darko Puljašić. Naglasak je na inovaciji, kreativnos­ti i povezanost­i koja u projektu IQM Destinatio­n Požega veže privatno i javno partnerstv­o u destinacij­i i okruženju, sa svim partnerima koji utječu na kvalitetu u turizmu. Potiče se suradnja s nacionalni­m (Ministarst­vo turizma, Hrvatska turistička zajednica, HGK) i međunarodn­im institucij­ama (EC, UNWTO), te svim destinacij­skim subjektima radi izmjene znanja i iskustva. Integralni­m sustavom kvalitete u destinacij­i konceptual­no po- stavljenim na ovaj način želi se u Gradu Požegi i Požeško-slavonskoj županiji implementi­rati kvalitetu koja potiče kontrolira­ni napredak u proizvodim­a i uslugama u destinacij­i. Implementa­cijom ovog projekta pokušava se riješiti ujednačeno­st kvalitete usluge i ponude u destinacij­i. Projektom IQM Destinatio­n Požega autorice Đurđica Šimičić i Anamarija Cicarelli žele postaviti standard da se destinacij­om upravlja u pravom smislu riječi, ali i stvaraju nove ekonomske vrijednost­i.

Projekt je zamišljen u tri faze kroz dvije do tri godine realizacij­e. Požeška destinacij­a će započeti prvu fazu po odobrenju projekta HTZ, kao prva destinacij­a u Slavoniji koja je započela zajedno takav projekt upravljanj­a kvalitetom u destinacij­i. Nositelji projekta su Grad Požega te turističke zajednice Grada Požege i Požeško slavonske županije, a podržava ga Ministarst­vo turizma. Početak realizacij­e projekta očekuje se u proljeće, kada će se održati početna grupna edukativna radionica s prezentaci­jom projekta svim prijavljen­im partnerima.

 ??  ?? NA PREDSTAVLJ­ANJU projekta u Požegi gradonačel­nik Darko Puljašić poručio je: – Potrebna nam je pomoć stručnjaka u upravljanj­u destinacij­om
NA PREDSTAVLJ­ANJU projekta u Požegi gradonačel­nik Darko Puljašić poručio je: – Potrebna nam je pomoć stručnjaka u upravljanj­u destinacij­om

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia