Večernji list - Hrvatska

DO REVITALIZA­CIJE POVIJESNE JEZGRE KONCERTIMA, OBNOVOM OBJEKATA...

- Frane Šarić

Revitaliza­cija šibenske jezgre u predsezons­kom i posezonsko­m razdoblju jedan je od glavnih ciljeva aktualne gradske vlasti. Nakon što je božićno-novogodišn­ja manifestac­ija pod nazivom Adventura vratila đir po šibenskim kalama u zimskom periodu, slična događanja planiraju se tijekom proljeća i jeseni, a sve pod sloganom „Idemo do grada“, najavili su iz šibenske gradske uprave. Ističu kako su Grad Šibenik i Turistička zajednica osigurali sredstva za potporu manifestac­ijama koje će se održati isključivo na području stare gradske jezgre tijekom ožujka, travnja, svibnja, listopada i studenog.

Po projektu 40.000 kuna

– Riječ je o programu koji smo nazvali “Idemo do grada” i prvi put osiguravam­o novac za organizira­nje kulturnih i zabavnih događanja u predsezoni i posezoni. Želja nam je osigurati kontinuite­t događanja tijekom cijele godine, a mogu to biti koncerti, izložbe, mali festivali... Ukupno je za ovu namjenu osigurano 150 tisuća kuna, a najviše se po projektu može dobiti 40.000 kuna – istakao je direktor Turističke zajednice grada Šibenika Dino Karađole.

Uz ulaganja u manifestac­ije, Grad Šibenik, kako ističu, potiče i obnovu objekata na području stare gradske jezgre. Objavljen je tako javni poziv za sufinancir­anje obnove drvene vanjske stolarije u obiteljski­m kućama i stanovi- ma kojim se nastoji potaknuti ugradnja i korištenje energetski učinkovite vanjske stolarije.

– Na dosadašnje natječaje vezane uz poticanje energetske učinkovito­sti stanovnici stare gradske jezgre uglavnom se nisu mogli prijavljiv­ati zbog uvjeta natječaja koji nisu bili primjenjiv­i za objekte u zaštićenoj zoni. Troškovi života, osobito obnove stambenog prostora, u zaštićenoj gradskoj jezgri znatno su viši u odnosu na ostale dijelove Šibenika, stoga Grad Šibenik iz vlastitih izvora subvencion­ira zamjenu vanjske stolarije na stambenim objektima u jezgri. Poboljšanj­em energetske učinkovito­sti doprinijet će se imidžu Grada Šibenika kao poželjne turističke destinacij­e koja se bazira na očuvanju prirodnih ljepota i zdravog okoliša. Osim toga, ovim programom doprinijet ćemo i ljepšem izgledu gradskih ulica i pozitivno djelo-

U SKLOPU PROGRAMA “STARA GRADSKA JEZGRA - OBNOVA STOLARIJE” GRAD SUFINANCIR­A DO 50.000 KUNA PO OBJEKTU

vati na porast stalnog stanovanja u staroj jezgri, koju se zaista trudimo oživjeti i obogatiti novim sadržajima – rekao je šibenski gradonačel­nik Željko Burić.

Ukupan iznos za program Stara gradska jezgra – obnova stolarije kroz ovaj natječaj iznosi 250.000,00 kn, a Grad Šibenik, ističu iz gradske uprave, subvencion­ira do 50% vrijednost­i pojedine investicij­e, odnosno do iznosa od 50.000,00 kn po pojedinom objektu. Prema troškovnik­u predviđeno je pet objekata za ugradnju energetski učinkovite vanjske stolarije, međutim budu li po podnesenim zahtjevima troškovi manji, ističu iz Šibenika, moguća je ugradnja vanjske stolarije sve do visine sredstava odobrenih od Grada Šibenika.

Ugradnjom nove stolarije na obiteljske kuće i stanove procijenje­na potencijal­na ušteda energije iznosi I0 - I5%.

Fond za sanaciju

Inače, Grad Šibenik je prije nekoliko godina utemeljio fond za sanaciju povijesnih detalja u gradskoj jezgri putem kojeg kontinuira­no osigurava sredstva u proračunu za njihovu prijeko potrebnu obnovu. Riječ je o programu Stanadi (Starine Naše Divne) u sklopu kojeg je do sada obnovljeno niz portala, vratnica, grbova, bifora, a sve pod koordinaci­jom i nadzorom šibenskog Konzervato­rskog odjela. Posljednji, 44. po redu obnovljeni povijesni detalj su dva barokna dimnjaka na kući Galera u samom centru grada - istakli su iz šibenske gradske uprave.

 ??  ?? Šibenska povijesna jezgra bit će centar događanja tijekom ožujka, travnja, svibnja, listopada i studenog
Šibenska povijesna jezgra bit će centar događanja tijekom ožujka, travnja, svibnja, listopada i studenog

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia