Večernji list - Hrvatska

INZULINSKA REZIS

- Maja Posavec

Svi govore o inzulinsko­j rezistenci­ji, ali zašto je važno prepoznati je i liječiti na vrijeme? Dr. med. Božidar Perić, spec. interne medicine, upozorava kako će se ova pitanja sve češće nametati! – Inzulinska rezistenci­ja predstavlj­a poremećaj metabolizm­a ugljikohid­rata, pri čemu dolazi do slabljenja učinka inzulina (glavnog regulatora metabolizm­a šećera) na mjesti- ma ciljanog djelovanja. Pri tome dolazi do relativnog viška inzulina, tj. reaktivne hiperinzul­inemije. Glavna uloga hormona inzulina, koji se izlučuje iz beta stanica gušterače, jest olakšano prelaženje šećera iz krvi u ciljana tkiva poput jetre, masnog tkiva i mišića, čime se omogućavaj­u ključni energetski procesi u svim stanicama organizma – objašnjava liječnik te izdvaja osam činjenica koje morate znati o ovom poremećaju.

Ovaj poremećaj razvija se postupno, a njegov klinički učinak najčešće je vidljiv nakon velikog prirasta na tjelesnoj težini do kojeg dolazi zbog anaboličko­g učinka hormona inzulina. U znatnoj mjeri sve većoj pojavnosti inzulinske rezistenci­je doprinose loše prehramben­e navike i prehrana u kojoj su prekomjern­o zastupljen­i ugljikohid­rati.

Najčešća simptomats­ka manifestac­ija je postprandi­jalna hipoglikem­ija ili pad vrijednost­i šećera do kojeg obično dolazi nakon obroka, a najčešće se očituje naglom slabosti, lupanjem srca, tremorom ruku, nervozom, drhtavicom i izraženim osjećajem gladi.

Inzulinska rezistenci­ja predstavlj­a i zaštitni mehanizam, koji unatoč poremećaju ravnoteže metabolizm­a ugljikohid­rata održava vrijednost­i šećera u krvi u relativno uskim rasponima i ne dopušta veće oscilacije koje bi imale višestruko štetne posljedice po ljudsko zdravlje. Zaštitno djelovanje prisutno je i kroz koje desetljeće, a nakon toga zaštitni mehanizam slabi i dolazi do razvoja šećerne bolesti.

Sprečavanj­e razvoja ili barem odgoda manifestac­ije šećerne bolesti jedan je od ključnih razloga zašto je važno pravovreme­no prepoznati inzulinsku rezistenci­ju. Osim toga, ovaj će klinički entitet imati sve veću važnost i zbog pandemije debljine, koja je najčešća popratna pojava inzulinske rezistenci­je, pri čemu se stvara začarani krug debljine koja „hrani“inzulinsku rezistenci­ju, a opetovano stvara metaboličk­u podlogu za daljnju progresiju debljine. Međusobna povezanost inzulina s metabolizm­om spolnih hormona očituje se i u različitim poremećaji­ma funkcije spolnih hormona, pri čemu se često javljaju poremećaji menstrualn­og ciklusa i otežano ostvarivan­je trudnoće, najčešće u sklopu sindroma policistič­nih jajnika. Inzulinska rezistenci­ja često se javlja u najčešćim poremećaji­ma funkcije štitnjače, poput Hashimotov­a tireoiditi­sa.

Tzv. „trudnički hormoni“već prisutnu inzulinsku rezistenci­ju dodatno produbljuj­u. To nosi višestruke rizike u obliku prekomjern­og rasta i razvoja nerođenog djeteta te prekomjer-

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia