Večernji list - Hrvatska

Hrvatske koprodukci­je dobile tri nagrade u Berlinu

Zlatnog medvjeda u Berlinu dobio je “Synonymes” Nadava Lapida, a veliku nagradu žirija dobio je film “Grâce à Dieu” Françoisa Ozona

- Denis Derk

Pobjednik 69. Međunarodn­og filmskog festivala u Berlinu je izraelsko-njemačko-francuska koprodukci­ja “Synonymes” koju je režirao Nadav Lapid, a bavi se velikom temom imigrantsk­og identiteta. Veliku nagradu žirija dobio je francuski film “Grâce à Dieu” redatelja Françoisa Ozona o zlostavlja­nju maloljetni­ka u Katoličkoj crkvi.

Glumci iz istog filma

Srebrnog medvjeda za nove naglaske u filmskom izražaju dobio je njemački film „Systemspre­nger“Nore Fingscheid­t, a Srebrnog medvjeda za najbolju režiju dobila je njemačka redateljic­a Angela Schanelec za film “Bio sam kod kuće”, nastao u njemačko-srpskoj koprodukci­ji.

Srebrnog medvjeda za najbolju žensku ulogu dobila je kineska glumica Yong Mei za ulogu u filmu “Doviđenja, moj sine”, a za najbolju mušku ulogu Wang Jingchun, glumac iz istog filma.

Srebrnog medvjeda za najbolji scenarij dobili su Maurizio Braucci, Claudio Giovannesi i književnik Roberto Saviano za talijansku produkciju “La paranza dei bambini” redatelja Claudija Giovannesi­ja.

Hrvatske koprodukci­je osvojile su ukupno tri nagrade u BerU linu i to zahvaljuju­ći nagradama neovisnih žirija.

Bravo za Spiritus Movens

Među nagrađenim filmovima izdvaja se film makedonske redateljic­e Teone Strugar Mitevske “Bog postoji, njeno ime je Petrunija” koji je dobitnik nagrade ekumenskog žirija i Gilde, nagrade udruge njemačkih kinematogr­afa koja se u Berlinu dodjeljuje već tridesetak godina.

POBJEDNIK FESTIVALA BAVI SE VELIKOM TEMOM IMIGRANTSK­OG IDENTITETA

obrazložen­ju nagrade ističe se da je redateljic­a Mitevska portretira­la hrabru ženu koja se bori za ženska prava. Film je nastao u koprodukci­ji Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Belgije, Slovenije i Francuske.

Film “Šavovi” srpskog redatelja Miroslava Terzića nagrađen je kao najbolji europski film u programu Panorama, a nagradu je dodijelila udruga kinematogr­afa Europa Cinemas Label. Tema ovog intrigantn­og filma istinita je priča o majci koja vjeruje da joj je nakon poroda ukradeno dijete. Oba filma radila je zagrebačka produkcija Spiritus Movens iskusne producenti­ce Zdenke Gold.

 ??  ?? EKIPA FILMA “BOG POSTOJI, NJENO IME JE PETRUNIJA” Makedonska redateljic­a Teona Strugar Mitevska na berlinskoj je pozornici oduševljen­o proslavila dvije nagrade neovisnih žirija, i to onog ekumenskog, ali i udruge njemačkih kinematogr­afa Gilde
EKIPA FILMA “BOG POSTOJI, NJENO IME JE PETRUNIJA” Makedonska redateljic­a Teona Strugar Mitevska na berlinskoj je pozornici oduševljen­o proslavila dvije nagrade neovisnih žirija, i to onog ekumenskog, ali i udruge njemačkih kinematogr­afa Gilde

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia