Večernji list - Hrvatska

KAO TRENER U DINAMU POTJERAO I MAMIĆEVA SINA

- Tomislav Dasović

Do sada je samo jedan zagrebački nogometni trener obilježio bogatu Hajdukovu povijest, genijalac Branko Zebec koji je bijele u sezoni 1972./73. godine doveo do polufinala Kupa pobjednika kupova. Četrdeset pet godina nakon velikoga Zebeca, na klupu bijelih ponovno je sjeo jedan trener s zagrebačko­m adresom, točnije iz Sesvetskog Kraljevca, Siniša Oreščanin (46). I ide mu dobro, pokazale su to dvije pobjede (Osijek i Lokomotiva)i jedan remi (Rijeka) u nastavku HNL-a.

Možda je i prepošten

U povodu toga, razgovaraj­ući s nekolicino­m sugovornik­a napravili smo presjek Oreščanino­ve karijere nogometaša i trenera. Recenzije njegova rada odreda su vrlo pozitivne. Siniša Oreščanin bio je sredinom devedeseti­h nogometaš Sesveta, u sjajnoj generaciji Kemfelje, Pavlica, Čule, Petravića, Latinčića, Jularića, Kolaka..., koju su, među ostalima, vodili Vlado Babić, Stojko Mamić, Ivan Knežević...

– Six, kako je Oreščaninu nadimak iz djetinjstv­a, bio je radišan vezni igrač, mogao je igrati na više pozicija. Nama koji smo igrali ofenzivnij­e bio je pouzdan oslonac, mogao je trčati kao pas, bio je neumoran. I vrlo vrijedan nogometaš, volio je trenirati, ništa mu nije bilo teško. Igrali smo zajedno i mali nogomet – kazao nam je legendarni sesvetski hakler Stjepan Pavlic i dodao:

– Siniša je uz to bio kvalitetan, pošten i korektan dečko. Čak bih rekao preskroman, uvijek je pazio da se nekomu ne zamjeri. Ne znam je li to u svijetu “hijena” u koji je sada upao to uopće vrlina.

Oreščanina je u Sesvetama trenirao današnji predsjedni­k Rudeša Ivan Knežević. Kada smo mu spomenuli nogometaša nadimkom Six, nizao je samo kompliment­e.

– Siniša je bio kapacitet za sve pozicije u veznom redu, i za razliku od većine tadašnjih igrača Sesveta, on nije imao nikoga iza sebe; ni oca, ni zaštitnika, baš nikoga tko bi ga protežirao. Zato smo nas dvojica imali poseban odnos i bio mi je jedan od najpouzdan­ijih igrača. Jer se sam borio za sebe, i činio je to pošteno, vjerujući u svoje kvalitete – kazao je Knežević.

Kakva je Oreščanino­va budućnost na klupi bijelih?

– Budu li poštovali njegov rad i njegovo poštenje i ne budu li mu nametali utjecaje sa strane, Oreščanin će sigurno dugo ostati u Splitu. No, budu li mu nešto nametali, na što je posebno osjetljiv, bojim se da će ga brzo “potrošiti” – dodao je Knežević.

Siniša Oreščanin igrao je tri sezone i u Ljubuškom, u tamošnjem ligašu Slogi. Igrao je i za Dugo Selo, TŠK, ZET, Sesvetski Kraljevec, Studentski grad, Maksimir i Radnik iz Sesveta, u kojemu je kratko vrijeme bio igrač i trener, a potom samo trener. Predsjedni­k mu je bio Pero Karatović, koji i danas vodi taj drugoligaš­ki klub.

– Siniša je naš domaći dečko iz Sesvetskog Kraljevca, odlično je poznavao momčad, bio je marljiv, inteligent­an, i odmah nas je uveo u viši stupanj natjecanja. Eto, kod nas je postigao prvi trenerski uspjeh – kazao je Pero Karatović.

Prvi pak ozbiljniji trenerski posao Oreščanin je dobio u nogometnoj školi NK Zagreb. Bilo je to u sezoni 2008./2009., kada je preuzeo starije pionire, dječake rođene 1995. godine. U toj Zagrebovoj momčadi bio je i današnji hajdukovac Fran Tudor.

– Imao sam dobru preporuku za Oreščanina i njegovo dovođenje bilo je pun pogodak. Bio je vrijedan i ambiciozan, koncentrir­an samo na posao, ozbiljan i sistematič­an, djeca su nam kod njega napredoval­a – kazao je Pavlović.

Sixa prati glas da je pomalo krut, da ne podnosi utjecaje sa strane.

– Da, u tome je nezgodan, ali za mene je to vrlina. Ima svoje ja i nikomu ne popušta. Poslušat će savjet, ali će odlučiti po svome. Neće dopustiti nikomu da mu u struci išta nameće – dodaje Ivan Skoko, nekadašnji Sinišin kolega u omladinsko­j školi NK Zagreba.

Otkaz mu potpisao Vlak

Nekadašnji direktor Dinamove škole nogometa, danas izbornik reprezenta­cije Kuvajta Romeo Jozak, među najzaslužn­ijima je za trenerski uspon Siniše Oreščanina, gotovo pupčano vezanoga uz svoga prijatelja i kolegu Krešimira Gojuna. Radili su zajedno u Zagrebu, u saudijskom Al-Nasru, Dinamu i, naravno, u Hajduku, u kojemu je Gojun šef akademije.

Romeo Jozak današnjeg je Hajdukova trenera doveo u Dinamovu školu 2010. iz NK Zagreb. Jozak tvrdi da je u to vrijeme Oreščanina prepoznao kao jednoga od najpotentn­ijih trenera u Zagrebu.

– Oreščanin je poseban trener, fanatično posvećen poslu, no taj posao ima i neke druge dimenzije; prilagodlj­ivost, socijalnu inteligenc­iju... Slikovito kažem da treba imati i gas i kočnicu. Oreščanin ima snažan gas, čudo od turbine u sebi, ali ne bude li imao i kočnicu, mogao bi izletjeti na prvoj zahtjevnij­oj krivini – ispričao nam je nedavno Jozak.

Oreščanin je u Dinamovoj školi radio od 2010. do 2014. kao prvi trener pionira ‘95. i ‘96. godišta te pomoćni trener u kadetima i juniorima. Iz tog razdoblja datira jedna anegdota koja ga je u Dinamu obilježila kao trenera buntovnika. Naime, Oreščanin je bio neumoljiv čak i prema sinu Zorana Mamića, talentiran­ome Bruni; dečko nije bio redovit na treninzima i Six ga je, ne respektira­jući njegovo prezime, maknuo iz momčadi.

Gojunova i Oreščanino­va juniorska momčad Dinama u sezoni 2013./2014. bila je doprvak Hrvatske. Za nju su nastupali Ivan Šunjić, Petar Bočkaj, Robert Murić, Ivan Fiolić, Karlo Bartolec...

Trenerski dvojac Gojun – Oreščanin bio je smijenjen u travnju 2014. godine, kada je njihov otkaz potpisao tadašnji šef škole Marijan Vlak.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia