Večernji list - Hrvatska

Kućni otpad iz smeđih kanti odvozit će se na kompostane Zrinjevca

- Petra Balija

Još rano ujutro krenuli su iz Servisno operativno­g centra na Jakuševcu, skladišta i mjesta na kojem se servisiraj­u kontejneri i kante za smeće, i to sa šest vozila. Pravac – podsljemen­ska zona. Zaposlenic­i Holdingove podružnice Čistoća uputili su se tamo jer je Gradska četvrt Podsljeme jedna je od prvih, uz Brezovicu i Maksimir, gdje su stanovnici­ma počeli dijeliti nove smeđe kante od 80 litara, isključivo za biootpad.

Kako bi Zagrepčane uputili u redovitost odvoza i riješili ih nedoumica o vrsti otpada koji se smije bacati u njih, svakome su podijelili i letak, no ipak, mnogi su imali potpitanja.

Ne ubacujte jestivo ulje

– A ide li u nju i jestivo ulje? – propitivao je Duško Duđurović, stanovnik Šestinske ceste, dok je njegovu susjedu Anu Kosinec zanimalo kojim će danima morati kantu iznijeti ispred ograde i u koliko sati. Spremno im je, odjeven u Čistoćinu odoru i s popisom lokacija za dostavu spremnika, odgovarao Goran Mlinarić, zadužen za evidenciju i jedan od trojice iz ekipe samo jednog kombija koji je prevozio kante.

– Čistoćini kamioni dolazit će ponedjeljk­om, jestivo ulje ne ide u smeđe spremnike – kratko je odgovarao dok je već pripremao sljedeću kantu koju je trenutak prije sastavio Ivo Črnjak, a tim je prevozio Vinko Pavlović.

– Kad se u kombi stave rastavljen­e kante, stane ih stotinu, a da smo ih složili još na Jakuševcu, mogli bismo ih utovariti svega tridesetak – objašnjava Goran Mlinarić. Najteži dio posla je, kažu, istovremen­o dijeliti kante i paziti na promet koji je u jutarnjim satima na Šestinskoj cesti bio prilično gust pa su se, s obzirom na to da su za podjele morali stajati na cesti te su zauzeli cijeli jedan trak, morali autima pokazivati mogu li ih zaobići i ima li drugih vozila iz suprotnog smjera.

– No kad si pažljiv, ništa nije teško – dodao je Ivo Črnjak. Jučer su, kaže Mirella Strenja iz Čistoće, u gradskoj četvrti Podsljeme podijelili više od 700 spremnika, a dijelit će se sukcesivno i u grad- skim četvrtima Brezovica i Maksimir te u konačnici u cijelom Zagrebu. Kojim će tempom ići podjela u ostalim gradskim četvrtima i koje su iduće na redu, iz Čistoće još ne otkrivaju, no dodaju kako će nakon podjele spremnika svim obiteljski­m kućama u gradu slijediti dijeljenje višestambe­nim objektima koji se koriste zajednički­m spremnicim­a.

– Na njihove kućne adrese stići će biorazgrad­ive vrećice od 30 litara koje će odlagati u smeđi spremnik. Dobit će 26 besplatnih vrećica za polugodišn­je razdoblje, odnosno četiri vrećice za jedan mjesec – kaže Mirella Strenja. Otpad će se, potvrđuju iz Čistoće, odlagati u kompostane u Markuševcu i Prudincu, kojima upravlja Zrinjevac, a u kojima se već kompostira biootpad s javnih površina i ostaci s tržnica. Ukupan kapacitet obaju postrojenj­a, prema Planu gospodaren­ja otpadom, po važećoj dozvoli za rad, jest 27.000 tona godišnje, a Zrinjevac u sklopu redovitog održavanja sa zelenih površina Zagreba prikupi 12.000 tona zelenog otpada u godini. Odlaganje u kompostana­ma Zrinjevca privremeni je plan dok se ne sagradi velika kompostana, koja je trebala biti u Brezovici pa su, pod stalnim pritiskom javnosti i nakon mnogobrojn­ih tribina i prosvjeda građana, iz Grada Za-

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia