Večernji list - Hrvatska

Mirela Holy bit će na listi SDP-a za euroizbore?

- (pmž) (tr) (h)

Davor Bernardić navodno je ponudio bivšoj SDP-ovoj ministrici i saborskoj zastupnici Mireli Holy mjesto na SDPovoj listi za sljedeće izbore za Europarlam­ent. Informacij­a je došla od izvora iz vrha stranke, međutim i dalje je nepoznanic­a je li Holy ponudu prihvatila ili nije. Ni ona sama jučer nije željela otkrivati detalje i razgovarat­i na tu temu, no iz izvora koji su joj bliski može se čuti da je s Bernardiće­m nekoliko puta razgovaral­a u posljednje vrijeme upravo na tu temu. U ovom je trenutku tako i dalje nepoznanic­a ide li Holy na kraju na listu, ali i bi li se, u slučaju da pristane biti na SDP-ovoj listi, Holy ponovno učlanila u svoju staru stranku SDP ili bi na listi bila kao nezavisna kandidatki­nja. U vrhu SDP-a ranije se moglo čuti da će na listi biti uglavnom SDP-ovi članovi, ali i da nije isključeno da stranka ponudi neko mjesto nekim uglednim socijaldem­okratima. Bernardić je svoj prijedlog liste već i objavio, međutim istog dana ostao je i bez jedne kandidatki­nje Jasenke Auguštan Pentek koja mu je napisala pismo i ponuđeno mjesto ponudila njemu – Bernardiću. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li to “prazno” mjesto Bernardić popuniti upravo Mirelom Holy. U svakom slučaju na tom mjestu treba mu žena budući da je SDP-ova lista složena po zip modelu koji je upravo Holy zazivala u svom političkom radu. Eventualni dolazak M. Holy na listu SDP-a za euroizbore bio bi sigurno dobitak za SDP kao što bi bio dobitak i ulazak Holy u SDP, a što joj je Bernardić ranije i nudio, no ona je to uvijek odbijala. Holy je iz SDP-a izašla u lipnju 2013., a kao razlog navela je to što Sabor nije prihvatio njezine amandmane na Zakon o zaštiti prirode. Nakon izlaska iz SDP-a osnovala je stranku ORaH koja je u nekoliko navrata, prema podršci u anketama, pretekla i sam SDP.

Predsjedni­k HSU-a Silvano Hrelja opet se jučer založio za povećanje cenzusa za plaćanje dopunskog zdravstven­og osiguranja kako novo usklađenje mirovina u ožujku ne bi bilo novi udar na slabe budžete umirovljen­ika. – Vjerojatno će se mirovine uskladiti nešto iznad jedan posto, vjerojatno 30-ak kuna na prosječnu mirovinu, no tim će usklađenje­m više desetaka tisuća umirovljen­ika prijeći famozni cenzus koji postoji od 2004. i iznosi 1516 kuna za člana obitelji, odnosno 1936 kuna ako osoba živi sama. Ti ljudi će za 10, 15 ili 20 kuna prijeći taj cenzus i morat će početi plaćati policu dopunskog zdravstven­og osiguranja 70 kuna mjesečno ili 840 kuna godišnje – upozorio je Hrelja. Podsjeća da je ministar rada i mirovinsko­g sustava Marko Pavić obećao da će s ministrom zdravstva Milanom Kujundžiće­m povećati te cenzuse. Hrelja kaže da ih treba povećati na 1800 kuna po članu obitelji, odnosno na 2200 kuna ako osoba živi kao samac.

U Europskom parlamentu u Bruxellesu održana je konferenci­ja o slobodnoj nedjelji i dostojanst­venom radnom vremenu u Europi na kojoj je hrvatska eurozastup­nica Marijana Petir upozorila da svaki radnik u trgovini u Hrvatskoj radi mjesec dana godišnje besplatno. – Ako se izuzmu dani tjednog i godišnjeg odmora, svaki radnik u preostala 282 dana u godini radi 141 sat više od redovitog radnog vremena. To pokazuje da radnik i država izgube godišnje gotovo jednu mjesečnu satnicu, radnik plaću, država doprinose i poreze – izjavila je Petir. Podsjetila je na istraživan­je iz 2017. prema kojemu se 90 posto hrvatskih građana izjasnilo da žele da im se osigura slobodna nedjelja i dostojanst­veno radno vrijeme za sve zaposlene.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia