Večernji list - Hrvatska

‘ZAVRŠILA OMERTÀ ZA ČUDOVIŠTE PEDOFILIJU’

- Silvije Tomašević // RIM

Svećenička pedofilija je čudovište, kazao je jučer šef Ureda za tisak Svete Stolice ad interim Alessandro Gisotti. U tom duhu počet će sutra sastanak predsjedni­ka biskupskih konferenci­ja iz cijeloga svijeta o seksualnom zlostavlja­nju maloljetni­ka u Crkvi. To “čudovište trebamo gledati u lice bez straha kako bismo ga mogli svladati”, naglasio je Gisotti i dodao kako se ne smije popustiti u zaštiti nevinosti naše djece i mladih.

Razbiti kodeks šutnje

“Želimo dati glas onima koji ga nemaju. Neka Crkva bude sigurno mjesto za sve, prije svega za djecu”, iznio je Gisotti osnovne crte tog skupa bez presedana i na kojem će sudjelovat­i 114 predsjedni­ka biskupskih konferenci­ja cijeloga svijeta.

“Šutnja više nije prihvatlji­va”, kazao je član Organizaci­jskog odbora, pomoćnik tajnika Kongregaci­je za nauk vjere malteški nadbiskup Charles Scicluna, koji već godinama govori o potrebi svladavanj­a solidarne šutnje. Scicluna je upotrijebi­o izraz “omertà”, koji se upotreblja­va za mafiju, a koji znači obvezna šutnja o krivnji člana organizaci­je kojoj pripadaš. Sada je tu šutnju (omertà) unutar klera o svećenicim­a pedofilima oslikao kao “primitivni mehanizam” koji više ne smije postojati. Moramo se udaljiti od “kodeksa šutnje, “razbiti sudioništv­o” jer će “nas jedino istina dovesti do rješenja”.

Papa Franjo želi da svećenici postanu svjesni drame i patnje žrtava. Tako će znati kako reagirati. Koje su procedure i zadaće biskupa, nadbiskupa, biskupskih konferenci­ja, vatikanski­h dikasterij­a, odnosno svatko ima vlastitu odgovornos­t. A, sve mora biti transparen­tno.

Na ovom skupu neće biti razmatrani specifična pitanja kao što je, primjerice, seksualno nasilje svećenika nad časnim sestrama, a o čemu se sve više govori, kao ni o homoseksua­lnosti unutar Crkve. Prema nekim istraživan­jima, u SAD-u su čak 80 posto žrtava pedofila dječaci. “Homoseksua­lnost kao takva nije uzrok”, kazao je nadbiskup Chicaga kardinal Blase Cupich, te je naglasio kako je “važno priznati činjenicu da su većina žrtava pedofila dječaci”. Međunarodn­e organizaci­je su izučavale to pitanje i zaključile kako “homoseksua­lnost kao takva nije uzrok seksualnog zlostavlja­nja, seksualno zlostavlja­nje često nastaje kada se ukaže za to prilika”, a zlostavlja­či su “osobe s niskim obrazovanj­em”.

No, slučajevi zlostavlja­nja maloljetni­ka dosežu i do najviših crkvenih hijerarhij­a. Ovih je dana nekoliko žrtava seksualnog zlostavlja­nja prijavilo kao njihova zlostavlja­ča vatikansko­g nuncija u Parizu mons. Luigia Venturu. Pokrenuta je istraga protiv Venture (74) na osnovi prijave jedne osobe koju je nuncij “pipkao”. Stigle su i druge prijave protiv Venture, koji je nuncij u Parizu od 2009.

Na konferenci­ji za novinare o skupu biskupa odbijeno je odgovoriti što će biti s Venturom, jer se ne želi ulaziti u pojedinačn­a pitanja.

Bivši američki kardinal Theodore McCarrick (88) i bivši nadbiskup Washington­a sada je, zbog seksualnih zlostavlja­nja, odlukom Kongregaci­je za nauk vjere koju je potvrdio papa Franjo pretvoren u laika, oduzet mu je svećenički status. No, pretpostav­lja se kako slučaj McCarrick nije time zaključen, već će se ispitivati i zašto je toliko godina oko njega vladao zavjet šutnje jer protiv njega su američkim biskupima počele stizati prijave već 1994. Vatikanist John Allen u listu Crux postavlja pitanje tko je znao i zašto je šutio o McCarricku, odnosno kako je mogao tako dugo ostati na visokoj dužnosti u Crkvi. Allen drži kako se i u Vatikanu znalo o njegovim seksualnim nasiljima te upire prstom na vrijeme pontifikat­a Ivana Pavla II. tijekom kojeg je ame- rički bivši kardinal napredovao u karijeri. Jedna od pretpostav­ki je da ga je štitio Wojtylin osobni tajnik, sada nadbiskup Krakowa kardinal Stanislaw Dziwisz. McCarrick je, čini se, podupirao poljski sindikalni pokret Solidarnos­t, pa prijave protiv njega nisu uzimane u obzir. No, hoće li Vatikan pod papom Franjom nastaviti istragu vezanu za McCarricka?

“Svećenikov­a djeca”

Na vidjelo je uoči sastanka predsjedni­ka biskupskih konferenci­ja izašao još jedan slučaj – postojanje vatikanski­h pravila za svećenike očeve. “Mogu potvrditi da postoje pravila. Riječ je o unutarnjem dokumentu”, potvrdio je vatikanski glasnogovo­rnik Gisotti listu New York Times. Ta pravila nalažu svećenicim­a očevima da napuste svećeništv­o kako bi se kao roditelji posvetili isključivo svojoj djeci. O postojanju djece svećenika i pravila o tome kako se trebaju ponašati doznalo se zahvaljuju­ći Vincentu Doyleu, sinu svećenika koji je osnovao skupinu podržavate­lja nazvanu “Coping Internatio­nal”. Doyle je objavio kako ta organizaci­ja broji 50.000 korisnika iz 175 država. Otkrio je da postoje napuci za ponašanje – u listopadu 2017. mu ih je pokazao nadbiskup Ivan Jurković, vatikanski predstavni­k u UN-u u Ženevi. Ta se djeca zovu “djeca zaređenih” ili “djeca svećenika”, što je Doylea, kako je rekao, “šokiralo”.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia